Architect kosten

Heb je een kavel gekocht op een mooie plek, waar je een fraai nieuw huis wilt laten verrijzen? Of heb je juist een oud huis gekocht, wat gerenoveerd moet worden? Of loop je al een tijdje met plannen rond om je woning te gaan verbouwen?

In al die situaties is een architect eigenlijk onmisbaar.

Een architect tekent natuurlijk een ontwerp voor je uit, maar hij doet nog veel meer. Hij kan ook de bouw of verbouwing begeleiden en de benodigde vergunningen voor je regelen.

Wat kost een architect?

Wat het inhuren van een architect je precies zal gaan kosten, is afhankelijk van de opdracht die je hem geeft. Je zal dus eerst duidelijk op een rijtje moeten hebben wat je precies van de architect verwacht en wat zijn rol in de bouw of verbouwing van je huis gaat zijn.

Stel, je wilt je huidige woning uitbreiden, bijvoorbeeld met een extra verdieping of door er een stuk aan te bouwen. Je kunt er dan voor kiezen om een architect een aantal taken uit te laten voeren.

Compleet takenpakket is duur, maar alles wordt voor je geregeld

Wil je dat de architect een voorlopig en definitief ontwerp maakt, de bouwaanvraag regelt, de technische omschrijving, bestektekeningen maakt én ook nog de aanbesteding en de bouwbegeleiding doet? Ga dan uit van een prijs van rond de 9.000 euro.

Dit is wel de meest complete takenpakket dat er is. De architect neemt je dan letterlijk alles uit handen en regelt echt alles voor je.

We zullen verderop in dit verhaal uitleggen wat al deze taken precies inhouden.

Architect kosten bij een verbouwing

Voor een verbouwing aan je huis gelden grofweg de volgende tarieven:

  • Voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en bouwaanvraag: ongeveer 2.000 euro.
  • Voorlopig en definitief ontwerp, bestek en bouwaanvraag: ongeveer 4.200 euro.
  • Voor het hierboven genoemde complete takenpakket moet je rekening houden met een totaalprijs tussen de 5.000 en 6.000 euro.

Architect kosten bij nieuwbouw

Het duurste is natuurlijk een compleet nieuwbouwproject.

Voor een standaard nieuwbouwproject, waarbij je een architect het voorlopige en definitieve ontwerp wilt laten maken en de bouwaanvraag wilt laten doen, dien je rekening te houden met een prijs van ongeveer 2.500 euro.

Voor het eerdergenoemde complete pakket, van voorlopig ontwerp tot en met de begeleiding van de bouw is het moeilijk een prijs te noemen.

Dit hangt sterk af van de grootte van het pand, je exacte wensen en de locatie. Maar hou rekening met enkele tienduizenden euro’s.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Voor een exacte prijs voor je project, zal je een offerte aan moeten vragen. Dat kan heel eenvoudig op deze site. Het is snel, gratis en vrijblijvend en je krijgt zes verschillende offertes toegestuurd, zodat je het beste aanbod kunt kiezen.

Wat kost een architect en hoe berekent hij zijn tarief

Er zijn verschillende manieren waarop een architect zijn kosten in rekening kan brengen.

Bij een uitgebreid takenpakket wordt er vaak voor gekozen om een percentage van de totale uiteindelijke kostprijs af te spreken.

Bij nieuwbouw ligt dit percentage doorgaans rond de 7 procent.

Wanneer de taakomschrijving van de architect nog wat vaag is en nog kan worden uitgebreid, zal de architect er meestal de voorkeur aan geven om met een uurtarief te werken.

Zo weet hij zeker dat ook kosten die aan het begin van het project nog niet bekend zijn, uiteindelijk toch ingedekt zijn.

De derde mogelijkheid is een prijs per vierkante meter. Hier zal een architect in principe alleen voor kiezen wanneer de taken die hij uit moet voeren tot in detail bekend zijn. Er is dan in principe geen ruimte meer voor veranderingen.

Wat doet een architect zo al voor je?

Zoals gezegd, verschillen de werkzaamheden van een architect van project tot project. Wanneer je ervoor kiest om de architect een compleet takenpakket uit te laten voeren, zodat je zelf nergens meer omkijken naar hebt, dan regelt hij in hoofdlijnen de volgende zaken.

Stap 1: de opname

Een architect zal altijd beginnen met een opname van de situatie. Dat houdt in dat hij informatie inwint over bestemmingsplannen en bestaande bouw-, kadaster en situatietekeningen zal opvragen.

Vervolgens zal hij bij een bestaande woning de woning inmeten en digitaal uittekenen. En natuurlijk zal hij diverse gesprekken met jou voeren om je wensen, mogelijkheden en budget in kaart te brengen.

Stap 2: het voorlopig ontwerp

In de ontwerpfase zal de architect een aantal varianten tekenen en de bijbehorende kostenindicaties opstellen. In overleg met jou zal vervolgens die variant gekozen worden, die het beste bij je wensen en budget past.

Daarna maakt hij een planning van de werkzaamheden. Hij treedt in overleg met de gemeente, om er zeker van te zijn dat het ontwerp binnen het bestemmingsplan past. Ook zal hij een constructeur selecteren.

Stap 3: het definitief ontwerp

In deze fase zal het voorlopige ontwerp tot in details technisch worden uitgewerkt. In overleg met jou wordt de afwerking bepaald. Daarna zal de architect de aanvraag voor de omgevingsvergunning indienen, inclusief alle benodigde bouwkundige en technische berekeningen.

De architect maakt ook een bestek. Dat is de omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden, inclusief alle administratieve, juridische en technische bepalingen en materialen.

Hier horen ook de zogenaamde bestektekeningen bij. Deze vormen samen met de technische omschrijving de basis voor het contract met de aannemer.

Tot slot zal de architect ook een of meerdere aannemers uitnodigen en samen met jou bepalen aan welke aannemer het project wordt uitbesteed.

Stap 4: de contractvorming

Hiermee wordt bedoeld het afsluiten van een contract met een aannemer. Allereerst zal de architect de ingediende aanbiedingen controleren en een aannemer selecteren. Hij kan namens jou de prijsonderhandelingen voeren.

En tot slot kan hij ook de contracten met de aannemer opstellen.

Uiteraard kun je ervoor kiezen in welke mate je zelf bij deze hele procedure betrokken wilt zijn en hoeveel je aan de architect overlaat. Maar natuurlijk gebeurt er niets waar jij het niet mee eens bent.

Stap 5: de bouwbegeleiding

Bij de begeleiding van het bouwproject moet je denken aan zaken als het houden van toezicht op de voortgang van de werkzaamheden en het voorzitten van bouwvergaderingen. Ook vallen hieronder het bewaken van de kwaliteit en het keuren van de werkzaamheden.

Tevens is de architect verantwoordelijk voor de bewaking van het budget en de planning en onderhoudt hij de contacten met de aannemer, onderaannemers en natuurlijk met jou, de opdrachtgever.

En ten slotte begeleidt hij de oplevering en ziet hij toe op het naleven van de garantiebepalingen.

Een architect bespaart je een hoop stress

Zoals je ziet, doet een architect heel veel voor je. Stel je voor dat je dat allemaal zelf moet doen. Daar zou erg veel tijd en energie in gaan zitten en het zou je waarschijnlijk ook een heleboel stress opleveren.

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan het inhuren van een architect, maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. En op de totale kosten van een bouw- of verbouwproject kunnen de kosten van een architect er ook nog wel vanaf.

Bespaar op architect kosten door te vergelijken

Natuurlijk is het wel fijn als je nog een paar duizend euro op het tarief van een architect kunt besparen. Daarom is het altijd verstandig om eerst een aantal offertes aan te vragen en niet meteen met de eerste die je tegenkomt in zee te gaan.

Informeer naar referenties en vraag naar foto’s van eerdere projecten. Ga niet over één nacht ijs en maak een weloverwogen keuze. Dat begint al op deze website.

Vraag architect offerte aan

Vul direct het aanvraagformulier in en ontvang binnen twee werkdagen vrijblijvende offertes van zes verschillende ervaren architecten. Door goed te vergelijken kun je tot wel 40 procent besparen.

Eén gedachte over “Architect kosten

  • 31 juli 2017 om 15:42
    Permalink

    Goed werk. Dankjewel

Reacties zijn gesloten.