Spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie is een ideale manier om veel geld te besparen. Het zorgt voor een aanzienlijke verlaging van je stookkosten. Bovendien verhoogt het je wooncomfort én het is goed voor het milieu.
En de spouwmuurisolatie kosten vallen ontzettend mee. Zo kun je bij een gemiddelde tussenwoning de spouwmuren al voor ongeveer 800 euro laten isoleren. Dat levert je direct een besparing van iets meer dan 200 euro per jaar op. Op die manier heb je de kosten gemiddeld in zo’n vier jaar terugverdiend.

Totale spouwmuurisolatie kosten hangen af van soort woning

Spouwmuurisolatie

De exacte totale kosten voor het aanleggen van spouwmuurisolatie hangen natuurlijk vooral af van het aantal vierkante meter aan spouwmuren dat jouw huis bezit. Alleen de buitenmuren van een woning zijn spouwmuren.
Woon je in een rijtjeshuis, dan heb je dus maar twee spouwmuren: voor en achter. Bij een hoekwoning komt hier nog een zijmuur bij. Bij een vrijstaande woning zijn alle buitenmuren spouwmuren.

Spouwmuurisolatie kosten per woning

Bij een gemiddelde tussenwoning of rijtjeshuis kun je uitgaan van een prijskaartje van ongeveer 800 euro voor het isoleren van de spouwmuren. Voor de gemiddelde hoekwoning loopt dit op tot ongeveer 2000 euro. En bij een vrijstaand huis moet je uitgaan van zo’n 3000 euro.

Wat het je precies gaat kosten, zal natuurlijk afhangen van de grootte van je huis en dan vooral van de oppervlakte van je spouwmuren.

Vraag eenvoudig en vrijblijvend offertes aan

Daarnaast kan de prijs ook verschillen per gevelisolatiebedrijf. Het is dan ook altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en het gunstigste aanbod te kiezen. Dat kan heel eenvoudig op deze site.

Je hoeft alleen maar een aanvraagformulier in te vullen en je krijgt binnen enkele dagen zes verschillende offertes van specialisten uit jouw regio toegestuurd. Het kost je maar een paar minuten werk en je kunt er een hoop geld mee besparen.

Fors besparen op je stookkosten

Heb je een tussenwoning en laat je de spouwmuren isoleren? Dan bespaar je gemiddeld ongeveer 210 euro per jaar op je stookkosten. Bij een hoekwoning kun je ervan uit gaan dat je rond de 550 euro per jaar zult kunnen besparen. En heb je een vrijstaand huis, dan kun je zelfs wel tot zo’n 800 euro per jaar besparen op je gasrekening.

Hierbij gaan we uit van een gemiddelde gasprijs van 64 cent per kubieke meter (het prijspeil van 2016) en het gebruik van een HR-combiketel.

Nog meer verdienen dankzij subsidie

Behalve de forse besparing op je stookkosten, kun je nog een ander financieel voordeel meepakken. Je hebt namelijk de mogelijkheid om 20 procent van de kosten terug te krijgen. Dit kan dankzij een nieuwe subsidieregeling, de subsidie energiebesparing eigen huis. Voorwaarde is dan wel dat je behalve het isoleren van je spouwmuren ook nog ten minste één andere grote isolatieklus laat uitvoeren. Hierbij kun je denken aan dakisolatie, vloerisolatie of het plaatsen van HR++ glas.

Wat is een spouwmuur?

Wat is een spouwmuur eigenlijk precies? Een spouwmuur is een buitengevel die uit twee stenen muren bestaat. Tussen die twee muren zit een tussenruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter. Die tussenruimte noemen we de spouw. Wanneer je besluit om je spouwmuur te laten isoleren, wordt deze ruimte opgevuld. Dat kan bijvoorbeeld met glaswolvlokken of met piepschuimbolletjes.

Het isoleren van je spouwmuren kun je het beste aan een gespecialiseerd bedrijf overlaten. Het is een ingewikkeld karwei dat goed moet gebeuren. Ook al ben je een handige doe-het-zelver, dit kun je echt beter door een professional laten doen. Een gevelisolatiebedrijf kan de klus binnen een dag voor je klaren.

Hoe werkt het precies?

Het gevelisolatiebedrijf zal om te beginnen aan de buitenkant van je huis een aantal gaten boren in de voegen van de gevel. Dat doen ze op de kruispunten van een horizontale en een verticale voeg, steeds met ongeveer een meter tussenruimte.
Door deze gaten wordt dan vervolgens het isolatiemateriaal de spouw ingeblazen. Als de spouw gevuld is, worden de gaten weer onopvallend dichtgemaakt door specie te gebruiken in de oorspronkelijke kleur. Je zult er na afloop dus niets meer van kunnen zien.

Waarmee wordt de muur geïsoleerd

Wanneer je je spouwmuren laat isoleren, heb je de keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Het meest gangbaar zijn glaswol, steenwol of zogenaamde EPS-parels, oftewel bolletjes van piepschuim. Sommige gevelisolatiebedrijven maken ook gebruik van purschuim, UF-schuim of perlietkorrels.

In principe zijn alle materialen ongeveer even goed. Maar wanneer je een hele smalle spouw hebt kan het zijn dat niet ieder materiaal geschikt is. Laat je dus altijd goed voorlichten over wat in jouw specifieke situatie de beste oplossing is.

Nog meer voordelen van spouwmuurisolatie

We hebben al gesproken over de financiële voordelen van spouwmuurisolatie. Maar daarnaast levert het nog meer op. Zo verhoogt spouwmuurisolatie het comfort in je huis. De warmte in je huis blijft er veel langer door hangen en de muren geven niet meer zoveel kou af. Daardoor wordt de warmte veel gelijkmatiger in je huis verdeeld.

En natuurlijk is het isoleren van je spouwmuren ook een maatregel waarmee je het milieu een handje helpt. Immers, je hoeft veel minder te stoken. En een lager gasverbruik betekent uiteraard ook minder CO2-uitstoot.

Tips bij het isoleren van je spouwmuren

Er is een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je besluit om je spouwmuren te laten isoleren. In de eerste plaats moet je je afvragen of het wel nodig is.

Heb je een huis dat voor 1920 is gebouwd, dan heb je waarschijnlijk helemaal geen spouwmuren. Je kunt dan wel kiezen voor gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde van je huis.

Als je wilt weten of jouw huis wel of geen spouwmuren heeft, kun je het beste de dikte van de buitenmuur opmeten. Dat kan bij de voor- of achterdeur. Is de muur meer dan 24 centimeter dik, dan heb je zeer waarschijnlijk een spouwmuur.

Misschien meer baat bij andere vormen van isolatie

Tussen 1920 en 1976 werden huizen standaard met spouwmuren gebouwd, maar ongeveer de helft van die huizen heeft later alsnog spouwmuurisolatie gekregen. Controleer dus eerst of jouw huis het wel nodig heeft.

Sinds 1976 worden huizen standaard met spouwmuurisolatie gebouwd. Heeft jouw huis al spouwmuurisolatie, maar laat de isolatie van je woning toch nog te wensen over? Denk dan eens aan gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde of andere vormen van isolatie, zoals vloerisolatie.

Laat eerst een inspectie van de gevel uitvoeren

Om een spouwmuur te kunnen isoleren, dient hij aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het is daarom noodzakelijk om een gevelisolatiebedrijf van tevoren een inspectie van de muren uit te laten voeren.

Hierbij zal bekeken worden of de spouwmuur schoon is en hoe de staat van voegwerk, kozijnen en dak is.

Spouwmuur moet schoon zijn

Alleen in een spouwmuur die volledig schoon is kan isolatiemateriaal worden ingespoten. Als er puin of cementresten in de muur zitten moet dit eerst worden opgeruimd.

Wanneer de muur gevuld zou worden mét deze rommel erin, ontstaan er zogenaamde koudebruggen: plekken waar geen isolatiemateriaal zit, maar troep.

Op die plekken kan alsnog warmte ontsnappen of vocht neerslaan. En dat gaat uiteraard ten koste van de totale isolatie van de muur. In de meeste gevallen kan een gespecialiseerd bedrijf een spouwmuur goed schoonmaken voordat ze hem gaan vullen.

Voegwerk, kozijnen en dak in orde?

Bij de inspectie zal een gevelisolatiebedrijf ook meteen kijken wat de staat is van het voegwerk. Dit moet namelijk wel in orde zijn, anders kan er via de voegen alsnog regenwater in de geïsoleerde spouwmuur terecht komen. Dat kan daar niet meer weg en veroorzaakt vochtproblemen in je huis.

Om diezelfde reden moeten ook de kozijnen, het dak en de dakgoten in goede conditie zijn.

Hou ook goed in de gaten dat de ventilatie in je huis in stand blijft. In veel huizen loopt de ventilatie van de vochtige kruipruimte via de spouwmuren. Dat kan niet meer als deze dichtzitten. Het isolatiebedrijf zal in dat geval nieuwe ventilatiekanalen aan moeten leggen.

Combineer en bespaar op spouwmuurisolatie én vloerisolatie kosten

Zoals gezegd kun je in aanmerking komen voor subsidie wanneer je twee energiebesparende klussen tegelijk laat doen. Een goede combinatie met het isoleren van de spouwmuur is het laten aanleggen van vloerisolatie. Je krijgt dan ongeveer 20 procent van de totale spouwmuur- en vloerisolatie kosten terug.

Vloerisolatie prijs in een paar jaar terugverdienen

Vloerisolatie

Daar komt bij dat vloerisolatie je ook direct financieel voordeel oplevert. Je kunt je energierekening met ongeveer 200 euro per jaar terugdringen. Dankzij deze jaarlijkse besparing heb je de vloerisolatie kosten snel weer terugverdiend.
Uiteraard hangt je exacte besparing af van je stookgedrag. Als je bijna nooit thuis bent of toch al erg weinig verstookt, zal je niet zoveel besparen. Maar bij een woning van plus minus zestig vierkante meter, met een HR-combiketel en gemiddelde stookkosten is een besparing van ruim 200 euro per jaar realistisch.

Wat is ongeveer de vloerisolatie prijs?

Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je vloerisolatie zelf aanleggen. In dat geval ben je natuurlijk alleen de materiaalkosten kwijt. Voor een huis met een vloeroppervlak van zo’n 60 vierkante meter moet je rekenen op ongeveer 800 euro, inclusief btw. In dit geval heb je dus in vier jaar je geld er weer uit.

Laat je het liever aan een vakman over, dan komen daar uiteraard nog arbeidskosten bij. Voor een gemiddelde woning moet je dan ongeveer uitgaan van 1800 euro voor de aanleg van vloerisolatie. Dat betekent dus dat je in minder dan negen jaar de vloerisolatie kosten weer terugverdient.

Fijn voor jou én voor het milieu

En net als bij spouwmuurisolatie, geldt ook voor vloerisolatie dat het goed is voor je wooncomfort en voor het milieu. De vloer voelt minder koud aan je voeten, je huis wordt gelijkmatiger verwarmd en je zult minder last hebben van tocht.
Bovendien zal je per jaar gemiddeld 320 kubieke meter minder gas verstoken. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit staat namelijk gelijk aan 600 kilogram CO2-uitstoot per jaar.

Vloerisolatie of bodemisolatie

Vloerisolatie is het eenvoudigst aan te brengen wanneer je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog onder de vloer hebt. In dat geval kan de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Maar ook zonder kruipruimte kan het.

Wanneer je een hele lage kruipruimte hebt kun je ervoor kiezen om de bodem ervan te laten isoleren. Hou er wel rekening mee dat dit minder effectief is en de besparing op je stookkosten lager uit zal vallen.

Verschillende vloeren, verschillende opties

Heb je een lage kruipruimte en een houten vloer? Dan kun je ervoor kiezen om een aantal vloerplanken weg te halen en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan te brengen.

Je kunt daarbij kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld speciale thermokussens, platen van kurk, glaswol of steenwol of gespoten purschuim.

Daarna plaats je de planken weer terug en leg je een speciale damp remmende folie op de bodem van de kruipruimte.
Het beste is om hiervoor folie van PE te gebruiken, niet van pvc, want dat bevat vaak schadelijke stoffen. Deze folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet vochtig kan worden.

Vloer aan de bovenzijde isoleren

Wanneer dit ook niet lukt, bijvoorbeeld omdat je een betonnen vloer hebt , dan kun je ook isolatiemateriaal aan de bovenkant van je vloer aanbrengen. Hou er wel rekening mee dat de vloer dan een aantal centimeter hoger komt te liggen. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je drempels, plinten en deuren.

Waar moet je verder nog op letten

Zorg om te beginnen dat je een materiaal kiest dat geschikt is voor jouw vloer. Bij een houten vloer heb je ander isolatiemateriaal nodig dan bij een betonnen vloer.

Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit. Laat geen kieren en gaten open en let er ook op dat de gaten van leidingen opgevuld worden en dat bijvoorbeeld ook het luik van de kruipruimte geïsoleerd wordt. Laat wel altijd de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Anders kan zich gas ophopen of kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Dankzij subsidie zelfs in drie jaar uit de kosten

Samengevat kunnen we dus concluderen dat het in meerdere opzichten loont om zowel je spouwmuren als je vloer te (laten) isoleren. Ben je een handige klusser met een gemiddelde tussenwoning, dan kost het je alles bij elkaar zo’n 1600 euro.

Je krijgt al direct 320 euro terug in de vorm van energiesubsidie. En vervolgens bespaar je zomaar 400 euro per jaar op je energierekening. In iets meer dan drie jaar ben je uit de kosten en ga je geld verdienen.

Vraag direct offertes aan

Verhoog het wooncomfort van je woning, hou vocht buiten en bespaar op je stookkosten
De isolatiebedrijven waarmee wij samenwerken zijn gespecialiseerd in:

  • Spouwmuurisolatie
  • Kruipruimte isolate
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Gevelisolatie
  • Wandisolatie
  • Glasisolatie

Maak je wensen kenbaar op het offerteaanvraagformulier. Wij zoeken isolatiebedrijven voor je welke je de beste prijs kunnen bieden. Binnen enkele dagen ontvang je offertes van verschillende isolatiebedrijven. Uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend!