Dakkapel prijzen

Creëer extra ruimte en licht in huis met een dakkapel.

Tover de donkere zolder om in een extra slaapkamer!
Benieuwd naar dakkapel prijzen? Vraag dan direct offertes aan via Offerte Butler. Wij zoeken de voordeligste leveranciers voor je. Bespaar tot 43,5% op je dakkapel kosten!

vraag-offerte-aan

Vanzelfsprekend is de prijs van een dakkapel is afhankelijk van het gekozen materiaal en de afmetingen. Er zijn drie materiaalsoorten waaruit een dakkapel gemaakt kan worden, deze zijn: kunststof, hout en polyester.

Een houten dakkapel is het goedkoopste in aanschaf maar niet in onderhoud.
Het voordeel van kunststof en polyester is dat het onderhoudsarm is.
Hout is daarentegen altijd weer overschilderbaar in een andere kleur.

Voor een dakkapel in de afmeting van 1,50(hoogte) x 3,00(breedte) meter kunnen we de volgende prijsindicatie geven:

  • Houten dakkapel: 3.400 euro
  • Kunststof dakkapel: 4.100 euro
  • Polyester dakkapel: 4.600 euro

Deze prijzen zijn inclusief de kosten van het plaatsen en inclusief btw.

De exacte prijs van een dakkapel is o.a. afhankelijk van het type woning, de helingshoek van het dak en de regio. Per regio kan de concurrentie tussen dakkapel leveranciers namelijk verschillen.

Er is daarom geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: ‘Wat kost een dakkapel?’.

Benieuwd naar de exacte prijs voor een dakkapel in jouw situatie? Vraag dan vrijblijvend dakkapel offertes aan. Wij zoeken dan de meeste concurrerende aanbieders voor je, waarna je de scherpste offertes toegestuurd zult krijgen.

vraag-offerte-aan

Het is belangrijk eerst goed informatie in te winnen over de verschillende factoren die komen kijken bij een plaatsing van een dakkapel. Niet alleen de breedte en de hellingshoek bepalen de kosten, ook het materiaal en het dak van de dakkapel hebben invloed op de dakkapel prijzen.

Een dakkapel kan een mooie uitbreiding zijn voor je zolder, zodat je een extra kamer erbij hebt. Door je in te lezen kun je deze investering zo duur of zo goedkoop maken als jij zelf wilt.

Een dakkapel, een goed idee?

Dakkapel maakt een slaapkamer van de zolder

Als je de zolder als bijvoorbeeld slaapkamer gebruikt, verlies je veel ruimte door de schuinte van je dak. Je kunt een benauwde slaapkamer veranderen in een ruimere slaapkamer met meer lichtinval door een dakkapel te laten plaatsen. Een dakkapel vergroot de waarde van je huis, maar vergroot ook het woon-/slaapcomfort.

Het plaatsen van een dakkapel hoeft maar een dag in beslag te nemen, het afwerken misschien iets langer. Bij elkaar zal je een week in een andere ruimte moeten slapen.

vraag-offerte-aan

Een kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel heeft de look and feel van een houten dakkapel. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om kleur, structuur en afwerking. Kunststof is niet overschilderbaar. Je kiest dus een kleur voor het leven. Het voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze onderhoudsarm is (alleen schoonmaken, schilderen is niet nodig).

Bij een kunststof dakkapel kun je kiezen uit een dakkapel die uit losse onderdelen bestaat of uit een geheel bestaat. Bij de opbouw van losse onderdelen kan de basisconstructie van hout zijn. De naadloze versie is van polyester. Een kunststof dakkapel isoleert beter dan een houten dakkapel. Als je betere isolatie wilt, maar de uitstraling van een houten dakkapel, is er nog een optie. Tegenwoordig bestaat er kunststof met houtnerfstructuur.

Garantie en levensduur kunststof dakkapel
Het is gebruikelijk dat (minimaal) 10 jaar garantie wordt gegeven op een kunststof dakkapel. De levensduur van een kunststof dakkapel is zo’n 50 jaar.

Kosten kunststof dakkapel

Benieuwd naar de kosten van een kunststof dakkapel voor uw woning? Vul uw gegevens in op het dakkapel offerteaanvraagformulier onderaan deze pagina en ontvang vrijblijvend offertes van dakkapel specialisten uit uw regio.

vraag-offerte-aan

Een polyester dakkapel

Het duurste – maar meest onderhoudsvrije – materiaal waarvan een dakkapel kan gemaakt worden, is polyester. Polyester is kunststof versterkt met glasvezel. Deze prefab dakkappelen zijn nog sneller te plaatsen dan houten of kunststof dakkapellen.

Een polyester dakkapel bestaat geheel uit kunststof, in tegenstelling tot een kunststof dakkapel. De dakkapel is uit één stuk gemaakt en daardoor naadloos. De kunststof dakkapel heeft vaak een houten basis, een polyester dakkapel heeft dat niet. De dakkapel kosten liggen bij polyester wel hoger dan bij hout of kunststof.

Een polyester dakkapel wordt altijd prefab gemaakt. Waar een kunststof dakkapel als basis een houten frame heeft wordt de polyester dakkapel volledig van polyester gemaakt. Wat zorgt voor een naadloos geheel. Het voordeel hiervan is dat de kans op lekkages tot een absoluut minimum worden beperkt.

Isolatie polyester dakkapel
Een polyester dakkapel isoleert beter dan een houten. De meerprijs van een polyester dakkapel wordt in ongeveer 5 jaar terug verdient door besparing op de stookkosten.

Plaatsen van polyester dakkapel
Omdat de polyester dakkapel prefab wordt vervaardigd kan deze binnen een dag geplaatst worden. Het dak hoeft slechts enkele uren open te zijn. Met een kraam wordt de prefab dakkapel geplaatst. Waarna het nog enkele uren werk is om de naden waterdicht te maken en af te werken.

Garantie en levensduur polyester dakkapel
De meeste leveranciers geven 10 tot 15 jaar garantie op een polyester dakkapel, de levensduur is zo’n 50 jaar.

Prijzen polyester dakkapel

Via het offerte aanvraagformulier onderaan deze pagina kunt u offertes aanvragen voor een polyester dakkapel. Dit is geheel vrijblijvend.

vraag-offerte-aan

Een houten dakkapel

Wanneer je extra wensen hebt, kan een houten dakkapel de uitkomst zijn. Hout is makkelijk te bewerken waardoor het ideaal is voor maatwerk. Daarnaast is een houten dakkapel altijd in iedere gewenste kleur te overschilderen.

Een overweging voor houten dakkapel kan zijn dat dit beter past bij de overige houten kozijnen van een woning. Het is dan mooier als de dakkapel ook houten kozijnen heeft. Alhoewel er tegenwoordig ook kunststof dakkapellen leverbaar zijn met een houtnerf.

Bij een houten dakkapel zijn de balken vaak van vurenhout en de kozijnen van hardhout (meestal meranti). De zijwangen zijn meestal vervaardigd van multiplex.

Bij rijksmonumenten kan het verplicht zijn om een houten dakkapel te nemen, omdat dit authentieker oogt. Houten dakkapel prijzen zijn in verhouding lager dan kunststof dakkapel prijzen. Nog een bijkomend voordeel is dat houten dakkapellen makkelijker te repareren zijn dan kunststof onderdelen. Een houten dakkapel vraagt wel meer onderhoud.

Garantie en levensduur houten dakkapel
Het is gebruikelijk dat er 10 jaar garantie wordt gegeven op een houten dakkapel. De levensduur is zo’n 25 jaar.

Kosten houten dakkapel
Een houten dakkapel is het voordeligst in aanschaf. Vergelijk houten dakkapel specialisten; vul uw gegevens in op het offerte aanvraagformulier. U ontvangt van 6 specialisten uit uw regio een offerte. Geheel gratis en vrijblijvend!
vraag-offerte-aan

Soort isolatieglas in dakkapel

Het glas in de ramen van je dakkapel hebben invloed op de uiteindelijke dakkapel kosten. Zo zijn er ramen van gewoon dubbel glas, HR, HR+, HR++ en HR+++ glas.

HR+++ glas isoleert het beste maar is wel dikker omdat deze uit 3 glasplatten bestaat in plaats van twee. Zowel HR+ als HR++ glas is dubbel glas. Tussen de twee delen zit dan edelgas zoals argon of krypton. Dit gas zorgt ervoor dat er minder warme verloren gaat.

HR++ glas gaat ongeveer 20 tot 30 jaar mee en levert een aanzienlijke energiebesparing op ten opzichte van enkelglas. Meer weten over de dubbel glas prijzen? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover.

Dakkapel vergunning aanvragen

Als u aan bepaalde eisen voldoet is er geen vergunning voor de dakkapel nodig. Door aan deze eisen te voldoen bespaart u dus een hoop geld. Een dakkapel specialist kan u overigens informeren over deze eisen.

In het kort geven wij u hier de eisen voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel.
Als uw dakkapel aan de volgende eisen voldoet is geen vergunning nodig:

  • De dakkapel heeft een plat dak
  • De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter
  • De afstand tussen de onderkant van de dakkapel en de dakvoet is 0,5 tot 1 meter
  • De afstand tussen de bovenkant van de dakkapel en de daknok is minimaal 0,5 meter
  • De afstand tussen de zijkanten van de dakkapel en de zijranden van het dak is minimaal 0,5 meter
  • De dakkapel wordt aan de achterkant of zijkant van het huis geplaatst
  • De dakkapel wordt niet op een monumentaal pand geplaatst

Via de website omgevingsloket.nl kunt u checken of u een vergunning nodig heeft, en deze indien nodig gelijk een vergunning aanvragen.

Als je een vergunning voor de dakkapel nodig hebt, en deze gaat aanvragen dan hoor je binnen 8 weken of de vergunning wordt uitgegeven. Daarna kunnen je buren binnen zes weken eventueel bezwaar maken.

De gemeente heeft na die zes weken ook nog zes weken de tijd om te reageren op het bezwaar. Pas na deze periode kun je in bezit van de dakkapel vergunning en kan je de dakkapel laten plaatsen. Het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning is aan eisen verbonden. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en Burgerlijk Wetboek. Soms kan het bedrijf wat je dakkapel plaatst de vergunning voor je regelen.

vraag-offerte-aan

Eisen aan de afmetingen van een dakkapel

Er zitten een aantal eisen aan de afmetingen van een dakkapel als je deze vergunningsvrij wilt laten bouwen. 1,5 meter is tegenwoordig gangbaar als het gaat om de hoogte van de dakkapel, maar 1,75 meter is de maximale hoogte.

Als je huis een rijtjeshuis is, moet je dakkapel minimaal een halve meter van de scheidingsmuur geplaatst worden. De zijkanten moeten bovendien ondoorzichtig zijn. De bovenkant van de dakkapel moet ook minimaal een halve meter van de nok geplaatst worden. Het kan goed zijn om je ook in te lezen over burenrecht. Licht je buren tijdig in over je plan een dakkapel te plaatsen.

Dakkapel met een plat dak

De meest gekozen dakkapel type in Nederland is die met een plat dak. Het komt weinig voor dat er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een dakkapel met een plat dak.

De dakkapel met plat dak kan ook sneller geplaatst worden dan een dakkapel met schuin dak, omdat hier geen dakpannen op gelegd hoeven te worden.

Wat betreft ruimte levert een dakkapel met plat dak evenveel ruimte op als eentje met schuin dak.

Een prefab dakkapel van 2,5 meter breed kost zo’n 3.000 tot 4.000 euro. De constructie van je dak hoeft niet veel aangepast te worden voor een prefab dakkapel. Bij een schuin dak is dit wel het geval. Een dakkapel met een plat dak vraagt wel meer onderhoud, omdat er bladeren en takken op het dak kunnen blijven liggen. Deze moeten regelmatig verwijderd worden om lekkages te voorkomen.

vraag-offerte-aan

Dakkapel met een schuin dak

Dakkapel met een schuin dak

Als je een dakkapel wilt met een schuin dan zal je hier altijd een bouwvergunning voor nodig hebben. Vaak is een dakkapel met een schuin dak een mooier gezicht dan met een plat dak, omdat het beter aansluit bij de woning. Een dakkapel met een schuin dak heeft altijd een pannendak. De dakpannen kunnen van gelijke soort zijn als die van de rest van het dak.

De kosten voor een dakkapel met een schuin dak liggen zo’n 30% hoger dan met een plat dak. De ruimtewinst is echter niet groter. Daken die minder steil zijn dan 35 graden zijn niet geschikt voor een dakkapel met schuin dak. De reden hiervoor is dat het regenwater niet goed kan weglopen. Het schuine dak van de dakkapel heeft een hellingshoek van tussen de 10 en 20 graden.

Afvoer dakkapel

Een dakkapel wordt afgewerkt met lood, zodat het regenwater mooi weg kan lopen en de kans op lekkage minimaal is. De dakpannen voeren de regen af naar de dakgoot. Een dakkapel met een schuin dak heeft minder kans op ophoping van takken en bladeren.

Bij een plat dak kun je kiezen voor een verholen gootsysteem, wat verborgen ligt onder de dakpannen. Zo wordt het regenwater mooi verscholen afgevoerd naar de regengoot. Heel soms komt het ook voor dat er een klein regenpijpje wordt geplaatst, zodat het regenwater van het platte dak af kan lopen. Deze aanpassing wordt echter door veel mensen niet als mooi ervaren.

Tuimelvenster

Bij een dakkapel kun je een dakraam laten plaatsen wat ook wel een tuimelvenster heet. Dit venster is bij openen 180 graden te draaien zodat er goed doorgelucht kan worden. Maar ook voor de schoonmaak is het ideaal, omdat je in een handomdraai ook de buitenkant van het venster kunt reinigen.

De greep van het venster is tegelijk bedoeld om het ventilatierooster te openen of te sluiten. Het scharnier zit dus in het midden, maar de bediening bovenin het tuimelvenster.

vraag-offerte-aan

Uitzettuimelvenster

Het verschil tussen het tuimelvenster en het uitzettuimelvenster is dat de laatste twee scharnierpunten heeft. Met de greep aan de onderkant, is het mogelijk om het uitzettuimelvenster in een hoek van 45 graden ten opzichte van het dak te openen. Bovendien kan het uitzettuimelvenster in een kierstand worden gezet.

Net als het tuimelvenster is het ook mogelijk om het uitzettuimelvenster 180 graden te draaien, wat bij het reinigen van de ruit zeer handig kan zijn.

Draaikiepraam

Dakraam slaapkamerDe meeste dakkapellen hebben een draaikiepraam. Je kunt een draaikiepraam helemaal naar binnen draaien zoals bij een gewoon raam, of kiepen.

De meest voorkomende combinatie wat betreft ramen in een dakkapel is twee draaikiepramen met een vast raam in het midden. Zeker als je dakkapel wordt geplaatst op de zolder waar vaak was moet drogen, is het verstandig om twee draaikiepramen te nemen. Deze kun je dan bij mooi weer openzetten.

De prijs voor een kunststof draaikiepraam loopt vanaf 250 euro, wat uiteraard prijziger is dan een vast raam die niet geopend kan worden.

vraag-offerte-aan

Dakhelling

De meeste dakkapellen hebben een helling tussen de 40 en 50 graden. Soms moet je meer betalen per graad als je de hoek scherper wilt maken. Op internet kun je tools vinden waarmee je de dakhelling kun berekenen. Je kunt zelf je dakhelling berekenen door een waterpas horizontaal tegen het dak aan te houden. Deze maat is de lengte van je waterpas. Dan meet je loodrecht daarop de verticale lengte tot het schuine dak. De maat van je waterpas en de loodrechte verticale maat tot aan het schuine dak vul je dan in. Dan krijg je uit deze twee gegevens je dakhelling.

Het aantal graden heeft invloed op de dakkapel prijzen. In offertes gaat het vaak om een helling van tussen de 40 en 50 graden. Wijkt je dakhelling af, is de kans groot dat je dakkapel kosten stijgen.

Nokverhoging bij een grote dakkapel

Wil je liever een hele grote dakkapel? Dan zou je kunnen overwegen om een nokverhoging te nemen. Bij nokverhogingen is een bouwvergunning verplicht. Er is keuze uit eenzijdige en tweezijdige nokverhogingen. Het woord zegt het al: de nok van je woning wordt verhoogd. Dit kun je aan een kant van het dak doen of aan beide kanten. Bij een tweezijdige nokverhoging komt je dak hoger te liggen en creëer je aanzienlijk meer ruimte. De kosten voor een nokverhoging liggen wel veel hoger dan die van een dakkapel. Deze aanpassing van de dakconstructie is veel meer werk.

Afwerking binnenkant dakkapel kosten

Je kunt de dakkapel kosten lager houden door keuzes te maken wat betreft de afwerking aan de binnenkant. Kies je ervoor om niets te laten afwerken, dan is bijvoorbeeld het isolatiemateriaal en de folie aan de binnenkant nog steeds zichtbaar. Betaal je iets meer, dan kan het bedrijf het materiaal zoals gipsplaten afleveren, maar moet je deze zelf zetten. Je betaalt nog meer als je de specialist de gipsplaten laat zetten. De duurste soort afwerking is wanneer je kasten of bergruimten in je dakkapel wilt.

vraag-offerte-aan

Knieschotten

Aan de binnenkant van de dakkapel kunnen knieschotten worden geplaatst. Dit is de ruimte onder de schuine wand wat meestal niet gebruikt wordt dan alleen voor opslag. Zo kun je onbenutte ruimte nuttig maken. De schuine punt vervalt door het plaatsen van knieschotten. Hier kun je dan weer schuifdeuren in maken, zodat je er dozen kwijt kunt. Je moet er wel op letten dat het niet te vochtig kan worden achter de knieschotten. Bovenop de knieschotten kan dan weer een vensterbank geplaatst worden.

Borstwering

Onder de kozijnen aan de buitenkant van de dakkapel zit een gedeelte dat de borstwering wordt genoemd. De borstwering bepaalt voor een groot deel de stahoogte in je dakkapel. Je kunt met de borstwering het uiterlijk van je dakkapel verfraaien. De borstwering loopt tot aan borsthoogte en is vaak gemaakt van kunststof. Je hebt bij het kiezen van je borstwering niet alleen de keuze in heel veel kleuren, maar ook in soort lijnen. Allereerst zijn er de traditionele lijnen die horizontaal en verticaal te plaatsen zijn en goed zichtbaar zijn. Je hebt ook de variant waarbij de planken breder zijn en de lijnen minder opvallen. Als laatste kun je ook kiezen voor overlappende panelen.

Dakkapel garantie

De garantie die op een dakkapel zit, geldt meestal voor tien jaar. Het kan zijn dat de garantie op bepaalde onderdelen van de dakkapel hiervan afwijkt. Let in de offertes op de verschillende garanties die gelden voor verschillende onderdelen. Als je schade niet snel genoeg meldt, kan de garantieperiode komen te vervallen. Vaak is een van de voorwaarden ook dat de dakkapel goed onderhouden is.

Dakkapel met zonwering

Als de ruimte waar de dakkapel op gezet wordt veel gebruikt wordt, en de zon er recht op schijnt, zou je kunnen overwegen om zonwering toe te voegen. Hierbij kun je denken aan een zonnescherm of een rolluik.

Een rolluik kan op twee manieren bevestigd worden. Je kunt kiezen voor een kozijn met zonwering. In dit geval steunt het rolluik dus op het kozijn.

De tweede manier is het verstoppen van het rolluik in het boeideel. Op deze manier is het rolluik niet zichtbaar als deze omhoog is getrokken.

Er zijn drie soorten rolluiken: met een slingerbediening, elektrische of met een bandopwinder. ’s Nachts kan een rolluik ook verduisterend werken.

vraag-offerte-aan

Ventilatieroosters of insectenhor

Onder de accessoires vallen ook de ventilatieroosters die je in de kozijnen kunt laten plaatsen. De prijzen hiervan lopen vanaf 60 euro. Toevoer van frisse lucht wordt gewaarborgd door de ventilatieroosters. Zeker als de zolder een slaapkamer betreft, zijn ventilatieroosters een slimme keuze. Ventileren verkleind de kans op gezondheidsklachten.

Naast ventilatieroosters kun je ook insectenhorren bij laten leveren die van binnenuit op het raam geplaatst kunnen worden.

Hoe wordt een dakkapel gemaakt?

In een fabriek kan meer rekening worden gehouden met de juiste omstandigheden bij het bouwen van een dakkapel. De temperatuur en luchtvochtigheid worden zo geregeld, dat het de optimale hechting van bijvoorbeeld onderdelen met lijm bevorderd.

Een dakkapel bestaat uit twee zijwangen, die sterk genoeg moeten zijn om het dak te dragen. Het dak wordt bekleed met EPDM dakbedekking of Bitumen dakbedekking. Het kozijn wordt los van de rest van de constructie gemonteerd, zodat je ook wat betreft het kozijn een materiaalkeuze kunt maken. Zo kun je ervoor kiezen om je constructie van kunststof te houden, maar je kozijnen van hout of aluminium. In de fabriek wordt de dakkapel op maat gemaakt, zodat het in een keer op je woning geplaatst kan worden.

Dakkapel renovatie

Dakkapel renovatieAls er delen van je dakkapel aan vervanging toe zijn, hoef je niet perse een hele nieuwe dakkapel op je woning te laten plaatsen. De dakkapel kosten van renoveren liggen zo’n 25 tot 50 procent lager dan die van een nieuwe dakkapel. Het is dus aantrekkelijk eerst over renovatie na te denken voordat je voor een nieuwe dakkapel kiest.

Het renoveren kost maar een dagdeel en het resultaat is hetzelfde: je dakkapel ziet er weer als nieuw uit. Heel soms is het verval van de dakkapel zo groot, dat er geen renovatie meer mogelijk is. Je kunt het beste een specialist naar de dakkapel laten kijken om er zeker van te zijn dat renovatie nog mogelijk is. Als je zekerheid hebt, kun je offertes opvragen om bepaalde onderdelen te laten vervangen.

Meer weten over dakkapel renovatie? Lees dan onze uitgebreide dakkapel renovatie special.

vraag-offerte-aan

Dakkapel onderdelen

Waar bestaat een dakkapel uit? Allereerst zijn er de zijwangen. Dit zijn de zijkanten van de dakkapel en zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Bijvoorbeeld hout, trespa platen (kunststof), keralit of zink. Keralit is het duurste in deze categorie. Met lood worden de zijkanten waterdicht gemaakt. Het lood zorgt ervoor dat het regenwater netjes van de dakkapel afvloeit. Het overstek zit op het dak van de dakkapel en vormen een lijst om de bovenkant van de dakkapel heen.

Isolatie van het dak

Het dak van de dakkapel kan op twee manieren geïsoleerd worden. Bij de eerste manier zit het isolatiemateriaal tussen de dakplaten en de dakbedekking. Deze manier verkleind de kans op condens onder het dakbeschot.

Bij de andere manier zit het isolatiemateriaal tussen de dakbalken, waardoor de kans op condensvorming tussen de dakplaten en dakbedekking groter is. De dakbedekking kan van EPDM of Bitumen worden gemaakt. EPDM is een rubber membraan die tegelijkertijd heel duurzaam is. Bitumen is stroperig en wordt tevens ook gebruikt voor asfalt.

Dakkapel in rieten dak

Wanneer je een dakkapel in een rieten dak wilt laten plaatsen, is dit mogelijk maar je moet wel rekening houden met extra risico’s. De dakkapel heeft een flauwere hellingshoek dan het rieten dak zelf. Hierdoor wordt regenwater minder snel afgevoerd en blijft het dak van de dakkapel langer nat. Dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het riet. Bovendien druipt het regenwater van de dakkapel af op het riet wat onder de dakkapel op het dak ligt. Hier zal het riet dus ook natter zijn. De oplossing hiervoor zou kunnen zijn om voor een ronde dakkapel te kiezen, die de afvoer van regenwater beter begeleid.

Als tweede kun je de hellingshoek verscherpen door de dakkapel zo hoog mogelijk tegen de nok te laten plaatsen. Je kunt het beste met een rietdekkersbedrijf overleggen wat het beste is voor het langste behoud van je riet. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van dakkapellen op rieten daken.

vraag-offerte-aan

Afwerking binnenkant dakkapel

Er zijn mogelijkheden te over als het gaat om de afwerking van de binnenkant van je dakkapel. Je kunt twee kanten op: een standaard aftimmeren of een zolderverbouwing. De kosten van de afwerking met gipsplaten en plinten is ook afhankelijk van hoe groot de dakkapel is.

Je kunt bij een zolderverbouwing aan de binnenkant van je dakkapel extra opbergruimte creëren en een vensterbank laten plaatsen. Schuifdeuren die opbergruimte mogelijk maken, kosten vanaf 75 euro per meter. Spotjes in het plafond kosten al 50 euro per stuk. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de afwerking zelf te doen. Om een goede kostenberekening te maken, kun je het beste offertes opvragen over dakkapel prijzen.

vraag-offerte-aan

De levering van een dakkapel

Er zit een verschil wat betreft levering tussen dakkapellen met een plat dak en die met een schuin dak, nokverhoging of op maat moeten worden gemaakt. De laatste categorie is niet prefab aan te leveren en moet dus ter plaatse opgebouwd worden. Dit heeft als gevolg dat de opbouw ook langer duurt dan bij een prefab dakkapel met plat dak. Het plaatselijk opbouwen neemt meerdere dagen in beslag.

De boeidelen van een dakkapel

Wat voor een groot deel de uitstraling van je dakkapel bepaalt, zijn de boeidelen. Er valt te kiezen tussen grofweg drie stijlen: modern, klassiek en traditioneel. Bij de moderne variant is het boeideel helemaal strak zonder welvingen. Deze vind je wel terug bij de klassieke variant, die sierlijker oogt. De traditionele variant heeft een strakke boeiboord, met een klein randje daarboven.

Ronde dakkapellen

Bij moderne woningen kan een ronde dakkapel je huis een unieke uitstraling geven. Echter ronde dakkapellen vallen altijd onder maatwerk, en zijn dus niet binnen een dag te plaatsen. De prijs van een ronde dakkapel ligt hoger dan die van een rechthoekige dakkapel. De kozijnen moeten immers rond of halfrond vervaardigd worden. De extra kosten zitten met name in het extra werk dat verricht moet worden. Een ronde dakkapel zorgt voor minder ruimte aan de binnenkant, maar wel een betere regenwaterafvoer.

vraag-offerte-aan

Zelf een dakkapel plaatsen

Een handige doe-het-zelver zou ervoor kunnen kiezen om een dakkapel zelf te plaatsen. Dan kun je ervoor kiezen om het materiaal prefab te laten bezorgen, als een soort bouwpakket. Wat wordt er dan geleverd? Het dak, het kozijn, het stelkozijn en borstwering, de linker en rechter zijwang. De draagconstructie zit ook bij het bouwpakket inbegrepen, deze moet je dan nog met ankers vastzetten.

Stappen

Bij het kiezen van een dakkapel kun je het beste rekening houden met de breedte van je dakpannen. Zo zorg je ervoor dat bij het plaatsen de zijwangen van je dakkapel exact aansluiten op de dakpannen en dit scheelt weer extra pas- en meetwerk.

Een loodslabbe kan er dan voor zorgen dat je dakkapel ook aansluit op de dakpannen in de lengte. De gording is de horizontale balk, die onderbroken moet worden als je dakkapel groter is dan die balk. De uiteinden van de gording moet je dan verbinden met gordingen die erboven en eronder liggen. Hiervoor kun je slapers gebruiken. Als eerste zet je dan het kozijn in de uitsparing van je dak vast met hoekgrijpankers. Het dak wordt hieraan bevestigd

Het laten reinigen van een dakkapel

De flinke investering die je in je dakkapel hebt gedaan, daar wil je natuurlijk lang van blijven genieten. Een dakkapel vangt veel vuil van mos en alg. Dat is niet echt een fraai gezicht. Vaak is het gevaarlijk en lastig om op je eigen houtje het dak op te gaan en de dakkapel te reinigen. Je kunt een schoonmaakbedrijf inhuren die voor jou dit opknapt. Bladeren en takken worden verwijdert van het dak en er wordt ook aan het ontstoppen van de goot gedacht. Het schoonmaakbedrijf zal oog hebben voor de verschillende materialen waaruit de dakkapel bestaat. Zelfs het zemen van de ramen wordt dan niet vergeten.

Op aanvraag kun je de dakkapel ook laten controleren op zwakke plekken. Door een bedrijf in te schakelen gebeurt het reinigen veilig en goed. Je kunt hierboven een formulier invullen om offertes op te vragen van schoonmaakbedrijven voor het reinigen van je dakkapel.

vraag-offerte-aan

Zelf een dakkapel reinigen

Als je je dakkapel zelf wilt reinigen, vind je hieronder een aantal tips. Je moet je dakkapel gemiddeld een keer per jaar reinigen. Dan kun je hem inspuiten met waterafstotende spray zodat je groene aanslag van mos en alg voorkomt. Om het zo veilig mogelijk voor jezelf te maken, kun je het beste te werk gaan met een steiger, zodat je niet op het dak hoeft te staan. Een stevige ladder kan ook volstaan. Gebruik liever geen hogedrukspuit, daar zou je het materiaal mee kunnen beschadigen. Met water kun je de grove zandresten verwijderen en daarna het minder hardnekkige vuil met afwasmiddel. Check altijd nog even de gootjes op verstoppingen door bladeren. De dakkapel zal zijn levensduur behouden als je aandacht besteed aan het reinigen ervan.

Scheidingswand

Je kunt ervoor kiezen om een lichtgewicht scheidingswand aan de binnenkant van je dakkapel te laten plaatsen. Deze wordt gemaakt van een frame van houten balken met daarop gipsplaten. Je zou deze wand ook zelf kunnen maken van geschaafd vurenhout. Het is slim om aan de onderkant van de balken dichtingsband aan te brengen voor geluidsisolatie. De balken kun je dan met pluggen of schroeven aan de grond te monteren met minimaal 3 schroeven per balk. Tegen deze balken kun je dan gipsplaten monteren, behalve als er bijvoorbeeld een wastafel aan de muur moet komen te hangen. Dan kun je beter gebruik maken van multiplex. Voordat je de wand dichtmaakt, kun je hiervoor nog leidingen aanleggen. De binnenkant van de wand kun je isoleren met glaswol, dat is geluiddempend.

Dakkapel offerte aanvragen

Vergelijk dakkapel specialisten. Vul je gegevens hieronder in en wij zoeken de specialisten welke je de beste aanbieding kunnen doen. Binnen enkele dagen ontvang je geheel vrijblijvend dakkapel offertes welke je in alle rust met elkaar kunt vergelijken.

Eén gedachte over “Dakkapel prijzen

  • 9 maart 2016 om 19:27
    Permalink

    Vanwege onze gezinsuitbreiding hadden we de behoefte aan een extra slaapkamer. Verhuizen was geen optie, gelukkig konden we van onze zolder een slaapkamer laten maken door een dakkapel te laten plaatsen. Keurige offertes gehad en alles is naar wens verlopen. Familie de Vries uit amsterdam

Reacties zijn gesloten.