Bruidsfotograaf kosten

Ben je benieuwd wat een bruidsfotograaf kost? In dit artikel kom je alles te weten over de kosten van een bruidsfotograaf.

We vertellen je ook waar je allemaal op moet letten als je fotografen gaat vergelijken. En we geven je advies om ervoor te zorgen dat jullie mooiste dag perfect wordt vastgelegd.

Heb je geen zin om een heel verhaal te lezen en wil je direct bruidsfotografen vergelijken? Vul dan direct dit formulier in. Wij zoeken dan de bruidsfotografen welke je een scherpe aanbieding kunnen doen voor je trouwreportage. Je ontvangt geheel vrijblijvend en gratis 6 offertes welke je in alle rust met elkaar kunt vergelijken.

Wat zijn de kosten voor bruidsfotografie?

Aan een echt mooie fotoshoot op je trouwdag hangt vaak een behoorlijk prijskaartje, maar veel mensen hebben dat er graag voor over. Een goede fotograaf weet immers alle hoogtepunten van de trouwdag perfect vast te leggen. Zelfs vele jaren later hoef je alleen maar naar de foto’s te kijken om de hele dag weer helemaal opnieuw te beleven.

Maar wat kost een bruidsfotograaf precies? Dat hangt natuurlijk af van jullie wensen, maar we kunnen wel een aantal richtlijnen geven. We gaan hierbij wel uit van een professionele fotograaf, dus niet van een bevriende amateurfotograaf.

Wanneer je verschillende bruidsfotografen met elkaar wilt vergelijken kun je om te beginnen kijken naar de uurtarieven. De meeste fotografen hanteren een minimaal aantal uren voor een opdracht. Dat ligt voor een bruiloft doorgaans rond de vier tot zes uur.

Bruidsfotograaf kosten per uur

Voor elk extra uur komt daar dan een bedrag per uur bovenop. Gemiddeld genomen rekent een goede bruidsfotograaf rond de 100 euro per uur. Je kunt ervan uit gaan dat een uurtarief rond de 75 euro vrij goedkoop is en 125 euro of meer aan de hoge kant is.

Maar let wel heel goed op wat er bij het uurtarief is inbegrepen. Sommige fotografen rekenen een all-in tarief, waar ook de nabewerking van de foto’s, reiskosten, btw en zelfs een standaard fotoalbum bij inbegrepen zijn.

Andere fotografen hanteren misschien een lager uurtarief, maar rekenen allerlei extra’s apart af. Op die manier zijn ze uiteindelijk misschien toch duurder dan hun collega’s met een hoger uurtarief. Let hier dus heel goed op wanneer je gaat vergelijken.

Trouwfotograaf rekent meestal minimaal aantal uren

Zoals gezegd werkt een fotograaf vaak met een minimaal aantal uren. Dat heeft ermee te maken dat een fotograaf simpelweg meer tijd nodig heeft om een goede trouwreportage neer te zetten. Er gaat immers ook tijd zitten in het voorbereiden, zoals bijvoorbeeld het aankleden van een fotolocatie.

Daarnaast moet je je ook realiseren dat een fotoshoot van twee uur, inclusief reistijd de fotograaf een halve dag kost. Wanneer de shoot midden op de dag plaatsvindt, kan hij ervoor en erna geen andere afspraak meer plannen en loopt hij dus inkomsten mis.

Vandaar dat de meeste fotografen ten minste vier uur uittrekken en in rekening brengen voor een bruidsreportage. Ook kun je vaak de eerste uren tegen een hoger tarief of een pakketprijs krijgen en extra uren tegen een lager uurtarief.

Totale kosten bruidsfotografie

Kijk je naar de totale kosten van een trouwreportage, dan kun je vaststellen dat die gemiddeld tussen de 750 en de 1.500 euro kost. Een trouwreportage is doorgaans opgebouwd uit zes onderdelen, die elk al snel zo’n 250 euro kosten.

Die onderdelen zijn:

 • De voorbereiding (denk aan foto’s van de bruid bij de kapper of de nagelstylist, of de bruidegom die zijn bruid ophaalt in de trouwauto)
 • De ceremonie in het gemeentehuis, in de kerk of op locatie
 • Een fotoshoot op één of meerdere locaties
 • De receptie
 • Het diner
 • De feestavond

Je bepaalt zelf wat je vastgelegd wilt hebben

Vaak is het wel mogelijk om een pakketkorting te krijgen wanneer je de bruidsfotograaf er de hele dag bij wilt hebben. Jullie bepalen natuurlijk zelf van welke onderdelen jullie foto’s willen hebben.

Hier komt dan natuurlijk nog een bedrag bij voor het trouwalbum. Reken daarvoor op minimaal nog eens 250 euro, maar afhankelijk van jullie wensen kan dat ook aanzienlijk duurder zijn.

Hoe komt een fotograaf tot zijn tarief?

De kosten van het maken van een trouwreportage hangen van allerlei zaken af. Als je meerdere fotografen gaat vergelijken, zal je zien dat er grote onderlinge verschillen zijn. Een hogere prijs betekent niet persé ook mooiere foto’s. Toch is er natuurlijk wel een verband.

De hoogte van het tarief dat een fotograaf rekent is afhankelijk van onder andere:

Hoe professioneel de fotograaf is. Is het een hobbyist of heeft hij of zij een opleiding gevolgd?

 • Hoe professioneel de gebruikte apparatuur is. De kwaliteit van de fotoapparatuur zie je terug in de kwaliteit van de trouwfoto’s.
 • Hoeveel uur je de fotograaf inhuurt.
 • Hoeveel trouwfoto’s je wilt hebben.
 • Op hoeveel en welke locaties je wilt dat er gefotografeerd wordt. Wil je alleen foto’s van de ceremonie plus een shoot op een bepaalde locatie? Of wil je ook foto’s van de voorbereidingen, de receptie en het huwelijksfeest?
 • Of de foto’s achteraf nog bewerkt moeten worden. Hier gaat natuurlijk ook nog een aantal uur werk in zitten.
 • Of je de foto’s digitaal wilt ontvangen, bijvoorbeeld op een DVD of USB-stick. Of in een fraai trouwalbum.
 • Of de fotograaf eventueel nog extra onkosten moet maken, zoals bijvoorbeeld reiskosten.

Trouwreportage is een blijvende herinnering

Trouwfoto’s zijn niet goedkoop, maar staar je niet blind op de prijs alleen. Bruidsparen geven in Nederland gemiddeld 15.000 euro uit aan hun trouwdag. Een mooie bruidsjurk kost al snel ten minste 1.500 euro, 10 procent van de totale kosten dus.

Voor een echt goede trouwreportage moet je aan een vergelijkbaar bedrag denken. Maar een trouwjurk draag je maar één dag. De trouwfoto’s zijn een blijvende herinnering voor de rest van je leven.

Ga dus voor kwaliteit, ook al kost dat misschien wat meer. Bedenk ook dat je je trouwdag niet meer over kan doen. Dat betekent dat de bruidsfotograaf dus ook maar één kans krijgt om alles vast te leggen. Het moet in één keer perfect zijn. Dus kies een professional, aan wie je dat kunt toevertrouwen.

Waar opletten bij de keuze van fotograaf?

In de eerste plaats is het enorm belangrijk dat er een klik is met de fotograaf. Bedenk dat je de fotograaf de hele dag om je heen hebt. Het is niet alleen belangrijk dat hij of zij goede foto’s kan maken, de fotograaf moet ook aan kunnen voelen wat jullie als bruidspaar willen. Is die klik er niet, dan worden de foto’s vaak onpersoonlijk.

Bekijk het portfolio

Kijk naar de ervaring die een fotograaf heeft met het fotograferen van trouwerijen. Neem de moeite om het portfolio van de fotograaf door te kijken, zodat je een beeld krijgt van de stijl van andere trouwfoto’s die hij of zij al gemaakt heeft.

Bespreek je voorkeuren

Overleg altijd of je de foto’s naar jullie wens kunt laten maken. Misschien hebben jullie een voorkeur voor een bepaalde stijl, bijvoorbeeld romantisch of juist stoer, heel artistiek of juist niet. Kan de fotograaf leveren wat jullie willen? Denk hierbij ook aan de keuze voor locaties of voor het gebruik van bepaalde attributen.

Vraag aan de fotograaf of de foto’s achteraf geretoucheerd worden. Dat kan weliswaar heel mooi zijn, maar soms ook juist wat gemaakt overkomen.

Vraag naar extra opties

Zijn er nog extra opties? Denk aan vergrotingen, eventueel op een speciale ondergrond afgedrukt, of aan bedankjes voor de gasten met een foto van het bruidspaar erop. En bespreek de mogelijkheid en het tarief van nabestellingen door jullie zelf of door gasten.

Bespreek je budget

Tot slot, het budget. Dit is natuurlijk heel belangrijk, maar bedenk wel dat je beter voor iets meer geld een super reportage kunt hebben dan dat je voor een lagere prijs ontevreden bent. Je kunt het nooit meer overdoen.

Zaken die je met de fotograaf moet bespreken

Heb je de keuze gemaakt voor een trouwfotograaf, dan is er een aantal praktische zaken die je met hem of haar moet bespreken. Doe dit bij voorkeur ruim voor de trouwdag, dat voorkomt een hoop stress op het laatste moment.

 • Willen jullie de fotograaf er de hele dag bij hebben of bijvoorbeeld alleen tijdens de ceremonie en eventueel daarbij nog een fotoshoot?
 • Krijgen jullie alle foto’s die de trouwfotograaf geschoten heeft of alleen een selectie van de mooiste foto’s?
 • Hoe krijg je de foto’s aangeleverd, op een DVD of USB-stick of in een album?
 • Als je de foto’s digitaal krijgt, wat is in dat geval de resolutie van de foto’s en zijn ze vrij van een watermerk en mag je ze ongelimiteerd gebruiken?
 • Krijg je ze in een trouwalbum, hoe gaat dit er dan uitzien. Kun je zelf het aantal pagina’s, de omslag, het lettertype, et cetera bepalen. En willen jullie ook inspraak in de foto’s die erin komen of geef je de fotograaf de vrije hand?
 • Spreek je een all-in prijs af of kunnen er nog extra kosten bijkomen?
 • Wat wordt de prijs van nabestellingen?
 • Betaal je het totale bedrag in één keer of moet je eerst een aanbetaling doen?
 • Wat gebeurt er in het geval de trouwfotograaf ziek wordt? Regelt hij of zij dan een vervanger?

Neem de tijd om een fotograaf te vinden met wie het klikt

Natuurlijk heeft elke trouwfotograaf sterke en minder sterke punten. Zoals gezegd is het belangrijkste dat je een klik voelt met de fotograaf en dat deze begrijpt wat jullie willen.

Het is dan ook verstandig om niet met de eerste de beste fotograaf in zee te gaan, maar de tijd te nemen om er een aantal te vergelijken.

Kijk dus ruim voor de trouwdatum al rond en bezoek fotografen om te voelen of de klik er is.

Vraag alvast offertes aan en vergelijk die goed

Begin ermee om op tijd offertes aan te vragen. Dat kan heel gemakkelijk op deze site. Het invullen van ons aanvraagformulier kost je nog geen twee minuten en je krijgt al binnen twee werkdagen een zestal offertes van trouwfotografen bij jou in de regio.

Let er bij het vergelijken van de offertes wel op of de offertes wel op dezelfde werkzaamheden gebaseerd zijn. Misschien lijkt een bepaalde fotograaf goedkoper dan een andere, maar rekent hij nog extra kosten of bijvoorbeeld een hogere prijs voor nabestellingen. Dus vergelijk altijd de totaalprijzen met elkaar.

Een goede fotograaf voelt precies aan wat jullie willen

Wanneer je eenmaal een keuze voor een fotograaf gemaakt hebt, dan wil je natuurlijk weten wat deze precies allemaal doet. Van een professionele bruidsfotograaf mag je verwachten dat hij of zij de bruiloft precies vastlegt op de manier die jullie wensen.

Je bepaalt zelf of je de gehele dag vast wilt laten leggen of een aantal dagdelen naar keuze. Je moet je dus afvragen of je het verhaal van jullie bruiloft in foto’s wilt of dat er een aantal speciale momenten uitgelicht moeten worden.

Welke momenten dat dan moeten zijn, bepalen jullie natuurlijk zelf. Dit is voor ieder bruidspaar een persoonlijke keuze, maar de meest gekozen momenten, die eigenlijk in geen enkele trouwreportage mogen ontbreken, hebben we even op een rijtje gezet.

De voorbereiding

Lang niet alle bruidsparen denken eraan, maar de voorbereiding van de dag is erg leuk om vast te laten leggen. De bruid en de bruidegom bereiden zich doorgaans apart van elkaar voor op de dag en dit zijn dus momenten die je niet samen beleeft. Juist daarom is het ontzettend leuk om die momenten vast te leggen, zodat je ze later toch samen terug kunt kijken.

Hoogtepunten van de dag

Het moment waarop de dag echt begint, is het moment waarop het bruidspaar arriveert op de trouwlocatie. Opgewacht door de gasten, in een koets of een fraaie oldtimer, of op wat voor manier dan ook, dit moment levert gegarandeerd altijd mooie plaatjes op.

En dan is er natuurlijk het jawoord, gevolgd door de eerste kus als echtpaar. Dit is natuurlijk het bekendste fotomoment, dat absoluut niet in de reportage mag ontbreken.

Symbolische momenten

Datzelfde geldt ook voor het omdoen van de ringen, het meest symbolische moment van de dag. Omdat je natuurlijk op een foto niet kunt zien wanneer je precies elkaar het jawoord geeft, is dit het ultieme moment waarop het huwelijk officieel is.

Dan is er nog het moment van het aansnijden van de bruidstaart. Dit moment markeert het einde van de ceremonie en het begin van het feest. Een goede fotograaf weet hier altijd vrolijke foto’s van te maken.

Fotoshoot op mooie locatie

Veel stellen kiezen er naast dit ‘fotoverslag’ van hun trouwdag ook nog voor om een mooie fotoshoot te laten maken. Dat kan op een romantische locatie naar keuze, voor of na het ceremoniële gedeelte van de dag. Denk er wel aan om altijd een binnen- en een buitenlocatie te kiezen, want je kunt zo’n beetje alles op de dag van je leven plannen, behalve het weer.

Bedenk van tevoren goed welke momenten van de bruiloft je zeker vastgelegd wilt hebben. Wanneer de fotograaf er niet de gehele dag bij is, zorg dan dat in ieder geval die momenten wel vereeuwigd worden. Ook hiervoor geldt: je kunt het niet overdoen, dus zorg dat je geen spijt krijgt dat een bepaald moment niet is gefotografeerd.

Ook het soort foto’s kies je zelf

Niet alleen de momenten die je vastgelegd wilt hebben, maar ook het soort foto’s kies je zelf. Wil je sfeerfoto’s, veel details of juist overzichtsfoto’s, artistieke foto’s of juist heel klassiek, de beste trouwfotograaf is een fotograaf die alles perfect aanvoelt en de dag vastlegt op de manier waarop jullie dat willen.

Laat de fotograaf een digitaal album samenstellen

Na afloop van de grote dag kan de fotograaf, wanneer jullie dat wensen, ook een prachtig fotoalbum samenstellen. Vroeger werden de foto’s met de hand in een album geplakt, maar tegenwoordig gaat dat digitaal. Dat betekent dat de foto’s eerst worden uitgezocht en een selectie vervolgens in een album wordt gedrukt.

Je kunt de selectie van de foto’s helemaal aan de fotograaf toevertrouwen, maar uiteraard kun je ook zelf bepalen welke foto’s je wel of juist niet in het album hebben wilt. Ook kun je zelf aangeven welke foto’s je paginagroot afgedrukt wilt hebben, of je foto’s in zwart wit of in sepia of een ander speciaal effect wilt, et cetera.

Het fotoalbum vertelt jullie verhaal

Je hebt ook de keuze om alleen foto’s af te laten drukken of om er ook nog teksten bij te plaatsen. Zelfs het lettertype kan worden aangepast aan jullie stijl en smaak. Zo vertelt het album echt het verhaal van jullie trouwdag.

Je kunt een album strak houden met allemaal foto’s in hetzelfde formaat en netjes naast elkaar afgedrukt. Of je kiest juist voor een wat speelse benadering, door verschillende formaten door elkaar heen te gebruiken en foto’s schuin af te drukken of in een collagevorm te plaatsen.

Een trouwfotograaf zal je graag voorbeelden laten zien van eerdere albums die hij of zij gemaakt heeft. Dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en doe je meteen inspiratie op voor je eigen album.

Of maak zelf een traditioneel trouwalbum

Natuurlijk kun je ook nog altijd een traditioneel fotoalbum maken. Je laat dan eerst alle foto’s die je in het album wilt hebben afdrukken, eventueel op verschillende formaten en gaat ze dan allemaal netjes in het boek plakken.

Hoewel dit tegenwoordig niet meer nodig is en er met digitale fotoalbums bovendien veel meer mogelijk is, vinden veel mensen toch dat een ouderwets fotoalbum veel meer sfeer heeft dan een digitaal fotoalbum. Als je zelf een aantal avonden hebt zitten knippen en plakken, wordt het een erg persoonlijk album.

Je kunt een traditioneel trouwalbum precies zo maken als jijzelf wilt. Daarnaast is het natuurlijk gewoon ontzettend leuk om te doen én het bespaart je nog geld ook.

Waarom kiezen voor een trouwfotograaf?

Uiteraard wil je de mooiste dag van je leven perfect vastgelegd hebben. Dat ga je natuurlijk niet zelf doen, je hebt wel wat anders aan je hoofd. Een vriend of kennis met een goede camera kan het misschien wel doen, maar je wilt wel dat alles perfect is.

Wanneer je een professionele trouwfotograaf in de arm neemt, weet je zeker dat je topkwaliteit foto’s krijgt. Je kunt precies aangeven wat je voor foto’s wilt, wat de belangrijkste momenten zijn en wat voor sfeer de foto’s moeten ademen. Een goede fotograaf weet jullie wensen precies te vertalen in de perfecte foto’s.

In één keer perfect

Je kunt je trouwdag niet meer overdoen en alles moet dus in één keer perfect zijn, ook de foto’s. Dit kun je aan een professionele fotograaf wel toevertrouwen. Natuurlijk kost het wel wat, maar gelet op de totale kosten van een trouwdag, valt het eigenlijk best mee.

Zeker als je bedenkt dat de hele dag helaas in een flits voorbij is, maar de foto’s een blijvende herinnering zijn voor de rest van je leven.

Fotograaf offertes aanvragen

Vul onderstaand formulier in en je krijgt binnen 48 uur van 6 bruidsfotografen een offerte. Na het invullen van het formulier gaan wij voor je aan de slag en zoeken bruidsfotografen uit jouw regio welke aan jullie wensen kunnen voldoen. Door op deze manier bruidsfotografen te vergelijken kan je wel 40% op je bruidsfotograaf besparen.

Deze service kost je helemaal niets en het is geheel vrijblijvend. Je bepaald zelf of je één van deze fotografen je trouwdag laat vastleggen of dat je toch iemand anders vraagt.

2 gedachten over “Bruidsfotograaf kosten

 • 2 maart 2016 om 11:57
  Permalink

  Erg prettige service, even wat gegevens invullen en 6 offertes voor een fotograaf in huis. Handig als je al genoeg te regelen hebt voor je bruiloft. Veel bespaart op de fotograaf voor onze bruiloft dankzij het vergelijken van de verschillende offertes.

 • 14 september 2017 om 17:51
  Permalink

  Mooi samengevat! Erg handig en zeer duidelijk uitgelegd. Zo krijgen de mensen toch een beter idee wat de mogelijkheden van een bruiloft allemaal kosten.

Reacties zijn gesloten.