Kosten loodgieter

In dit artikel leer je wat de kosten voor een loodgieter zijn. Voor de diversen klussen waarvoor je de loodgieter kunt inschakelen.

Geen tijd of zin om dit artikel te lezen en je wilt gewoon weten wat een loodgieter voor jouw klus gaat kosten? Vraag dan direct een offerte aan.

Zodra je het formulier hebt ingevuld gaan wij voor je op zoek naar de loodgieters, uit jouw buurt, welke je de beste deal kunnen bieden.

Deze service kost je niets en je bent nergens toe verplicht.

Werkzaamheden loodgieter

Een loodgieter is een vakman die je uit de brand kan helpen bij tal van vervelende problemen in je huis. Zo spoort hij bijvoorbeeld lekken op, repareert ze en hij kan snel en vakkundig je verstopte afvoer of riolering ontstoppen.

Maar ook voor de aanleg en voor het onderhoud van al je sanitair, je waterleidingen en je verwarmingsinstallatie schakel je een loodgieter in. Als je wilt weten wat een loodgieter zoal voor je kan betekenen en wat de diverse werkzaamheden kosten, lees dan hieronder verder.

Wat kost een loodgieter?

De kosten die een loodgieter berekent, hangen vooral af van het soort werkzaamheden dat hij voor je uit moet voeren. De gemiddelde uurtarieven liggen tussen de 40 en 70 euro. Bij spoedklussen of in het weekend kan dit tarief wel hoger zijn.

Behalve een uurtarief, brengt een loodgieter meestal ook voorrijkosten in rekening. Dat kan een bedrag per kilometer zijn, maar vaak is het een vast tarief, wat gemiddeld zo rond de 20 euro ligt. Je kunt eenvoudig op de voorrijkosten besparen door een loodgieter bij je in de buurt te zoeken.

Tarief loodgieter kan per klus verschillen

Natuurlijk is de ene klus de andere niet. De prijzen kunnen daarom ook nogal verschillen.

De prijs die een loodgieter voor een klus zal rekenen, hangt onder andere af van de moeilijkheid van de werkzaamheden, de materialen en de gereedschappen die hij nodig heeft, de lengte van de klus en de risico’s.

We zetten hieronder een aantal klussen die een loodgieter voor je uit kan voeren op een rijtje met de bijbehorende gemiddelde uurtarieven en de tijd die een ervaren loodgieter gemiddeld met deze klussen bezig zal zijn.

Klussen en kosten loodgieter

Dit overzicht is niet compleet, een loodgieter kan en doet nog veel meer, maar het is een indicatie van de kosten waar je rekening mee dient te houden wanneer je een loodgieter in wilt schakelen.

Soort werkzaamheden Gemiddeld tarief Gemiddelde duur van de klus
Onderhoud CV ketel 70 tot 80 euro Ongeveer een half uur
Lekkage opsporen 70 tot 80 euro Ongeveer een half uur
Afvoer ontstoppen 85 tot 95 euro Ongeveer één uur
Dakgoot repareren 130 tot 150 euro Ongeveer twee uur
Riolering ontstoppen 130 tot 150 euro Ongeveer twee uur

Extra kosten loodgieter

De bovenstaande tarieven zijn richtprijzen en ze zijn inclusief de materialen en btw. Eventuele voorrijkosten zijn er nog niet in meegerekend. En als er spoed bij is of wanneer de werkzaamheden in het weekend uitgevoerd moeten worden, zullen er toeslagen in rekening gebracht worden.

Wanneer een loodgieter materiaal in je huis moet vervangen, bijvoorbeeld een leiding die versleten is of onderdelen in je CV ketel die hij moet vervangen, dan zal hij natuurlijk ook de kosten hiervoor aan je doorberekenen.

Uurloon loodgieter afhankelijk van ervaring

De prijs die een loodgieter per uur in rekening kan brengen hangt in hoge mate af van zijn kennis en ervaring. Een zeer ervaren loodgieter zal al snel op een uurtarief van zo’n 60 à 70 euro uitkomen.

Een beginnende loodgieter, die zijn sporen in het vak nog moet verdienen, werkt voor een uurtarief van ongeveer 40 tot 50 euro. Let hier goed op bij je keuze voor een loodgieter. Er zijn relatief eenvoudige klussen, waar je geen zeer ervaren en dus dure vakman voor nodig hebt. Die meerkosten kun je dan dus beter uitsparen door de klus aan een jongere collega te gunnen.

Kies je voor ervaring of voor lager tarief loodgieter

Bij grote, ingewikkelde klussen kun je misschien juist beter wel een meer ervaren loodgieter in de arm nemen. Door zijn ervaring zal hij waarschijnlijk sneller klaar zijn, waardoor de totale kosten niet hoger uitvallen dan bij een goedkopere collega die langer bezig is. Maar je weet dan wel zeker dat je vakwerk krijgt.

Loodgieter aangesloten bij UNETO-VNI

Hier moet wel bij vermeld worden dat er op dit moment een tekort is aan kwalitatief goede loodgieters. Wanneer je een loodgieter nodig hebt, doe je er verstandig aan om te controleren of deze aangesloten is bij de UNETO-VNI.

Dit is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Alleen wanneer een loodgieter hierbij aangesloten is, weet je 100 procent zeker dat je met een vakman te maken hebt en niet met een beunhaas.

Tarief loodgieter mede bepaald door materiaal

Ook het gebruikte materiaal bepaalt uiteraard de hoogte van de totale kosten. Bij sommige klussen, zoals een verstopping of een lek heeft een loodgieter niet of nauwelijks materiaal nodig en blijven deze kosten dus zeer beperkt.

Maar bij meer ingewikkelde klussen, zoals de reparatie van dakgoten of een boiler of CV ketel, zal hij meestal wel onderdelen moeten vervangen. De kosten hiervoor zal hij altijd met je bespreken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voorrijkosten, één of twee keer

En dan zijn er nog de voorrijkosten, die zoals gezegd vaak een vast tarief van ongeveer 20 euro bedragen. Hou er wel rekening mee dat wanneer de loodgieter er nog op uit moet om materialen te gaan halen, waarvan hij niet kon voorzien dat hij ze nodig zou hebben, hij deze kosten nogmaals in rekening zal brengen.

Bij spoedklussen buiten kantooruren betaal je meer

Het moment waarop je een loodgieter nodig hebt, kan ook een behoorlijk verschil maken in het tarief dat je moet betalen. En helaas ontstaan lekken en verstoppingen heel vaak op onhandige momenten.

Natuurlijk wil je dat problemen met je riolering of sanitair wel direct worden opgelost. Je wilt niet graag wachten tot na het weekend bijvoorbeeld.

Een loodgieter staat in principe altijd voor je klaar. Maar hij heeft natuurlijk ook een privéleven en voor een klus in de avonduren of in het weekend zal hij waarschijnlijk zeker zo’n 25 procent extra in rekening brengen.

Hoe kun je besparen op kosten loodgieter

Er zijn ook wel wat mogelijkheden om te besparen op de kosten van een loodgietersklus. Om te beginnen kun je de voorrijkosten beperken door een bedrijf bij jou in de buurt in de arm te nemen.

Verder kun je bij allerlei klussen zelf meehelpen. Bij een verstopping of een lekkage kun je bijvoorbeeld de boel opruimen. Wanneer de loodgieter dat moet dan, is hij langer bezig en betaal jij dus meer.

Goed vergelijken kan je veel geld schelen

En natuurlijk is het altijd verstandig om de tarieven van meerdere loodgieters met elkaar te vergelijken, voordat je een keuze maakt, met wie je in zee gaat. De tarieven kunnen namelijk onderling sterk verschillen.

Alles bij elkaar genomen, bestaat het tarief van een loodgieter voor ongeveer 60 procent uit het arbeidsloon. 35 procent wordt bepaald door de kosten van de gebruikte materialen. En ongeveer 5 procent zit hem in de voorrijkosten.

De grootste kans om geld te besparen is dus door goed naar de arbeidskosten te kijken. En juist daar liggen ook prima mogelijkheden om inderdaad voordeliger uit te zijn. Hoe ervaren moet een loodgieter zijn voor de klus die hij bij jou moet uitvoeren? En hanteert de één niet gewoon sowieso lagere tarieven dan de ander?

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Wat voor een klus je ook hebt, Offerte Butler vindt de loodgieter welke het voor de beste prijs kan doen. Vul het offerteaanvraagformulier in en ontvang binnen 48 uur scherpe offertes van 6 loodgieters.