Uurloon elektricien
Er zijn veel klussen in huis te bedenken die een beetje handige doe-het-zelver zelf kan doen. Maar er zijn een paar dingen waar je beter een vakman voor in kan schakelen.
Wanneer het gaat om klussen met bijvoorbeeld gasleidingen of elektriciteit, is het voor je veiligheid altijd verstandig om een vakman in de arm te nemen.
Voor al je klussen die met elektriciteit te maken hebben, schakel je natuurlijk een elektricien in.
Bijvoorbeeld voor het verplaatsen van stopcontacten, het trekken van elektriciteitskabels of het aanleggen van een extra groep in je meterkast. Of voor een grondige controle van je hele elektriciteitsnet.
Kosten elektricien
Een elektricien heeft een opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het werken met elektra. Hij kan snel, vakkundig én veilig alle klussen uitvoeren die met elektriciteit in je huis te maken hebben.
Door een vakman in te schakelen voorkom je toekomstige ellende als kortsluiting of overbelasting van je elektriciteitsnet, wanneer je het zelf probeert en er iets misgaat.
Natuurlijk wil je in de eerste plaats weten wat een elektricien kost. Daarom hebben we een aantal zaken die een elektricien voor je kan regelen op een rijtje gezet met daarbij de gemiddelde tarieven die hij daarvoor in rekening brengt.
Overzicht van klussen met bijbehorende kosten elektricien
- Een extra groep aanleggen in de meterkast: 100 tot 125 euro
- Voor elke volgende groep: 75 euro
- Draden trekken, per meter: 2 euro
- Kabel trekken via kruipruimte, per meter: 8 euro
- Plaatsen van een inbouw stopcontact: 40 tot 60 euro
- Aardlekschakelaar plaatsen: 120 tot 180 euro
- Verplaatsen van stopcontact minder dan 2 meter in gips: 30 tot 55 euro
- Extra meters, per meter: 10 euro
- Verplaatsen van stopcontact minder dan 2 meter in beton: 55 tot 75 euro
- Extra meters, per meter: 15 euro
- Infrezen van buis voor kabels: 75 euro
- Veiligheidskeuring NEN1010, inclusief rapport voor de verzekering: 350 tot 500 euro
- Elektriciteit aanleggen in een complete woning: 2000 tot 3500 euro
- Verlichting aanleggen in een complete woning: 750 tot 1000 euro
- Meterkast vervangen: 360 tot 850 euro
Vergelijk eerst de prijzen van elektriciens
Alle genoemde prijzen zijn inclusief materialen, de montage en btw. Het zijn uiteraard richtprijzen, dus gemiddelden. De werkelijke prijs kan per elektricien nogal uiteenlopen.
Je doet er dus altijd goed aan om eerst offertes op te vragen en te kijken wie de gunstigste aanbieding voor jouw klus heeft.
Dat kan heel eenvoudig met behulp van het aanvraagformulier onderaan deze pagina.
Uurtarief elektricien afhankelijk van ervaring
Het uurloon dat een elektricien in rekening brengt wordt door een aantal factoren beïnvloed.
Een beginnende elektricien zal nog niet zo’n hoog tarief rekenen als een collega met jarenlange ervaring.
Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat een beginnende elektricien zo’n 25 euro per uur zal rekenen. Een ervaren elektricien zal met een tarief tussen de 35 en 50 euro per uur werken.
Kijk uit met ongecertificeerde elektricien
Bij een uurloon beneden de 25 euro moet je je afvragen of je wel met die elektricien in zee wilt.
Meestal heb je dan te maken met een ongecertificeerde elektricien. Hier zullen zeker ook mensen tussen zitten die weten wat ze doen, maar je kunt ook gemakkelijk een beunhaas treffen.
Ontstaan er dan naderhand complicaties of storingen, dan zal de verzekering de schade niet dekken. Het is ook maar de vraag of de elektricien in kwestie zelf enige vorm van garantie geeft. Op die manier kun je uiteindelijk toch een stuk duurder uit zijn.
Grootte van klus, moeilijkheid en spoed bepalen uurtarief elektricien
Natuurlijk hangt het uurtarief ook af van het soort klus. Een kleinere klus zal in verhouding meestal duurder zijn dan een groter project. Bij grote projecten kun je vaak een leuke korting bedingen.
En uiteraard is de ene klus gewoon een stuk lastiger en ingewikkelder dan de andere. Ook de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden is natuurlijk van invloed op de prijs.
Vraag dus zeker voor grotere klussen altijd een offerte aan. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.
Ook wanneer er sprake is van onvoorzien meerwerk zal een elektricien een hoger uurtarief hanteren. Hetzelfde geldt voor een spoedklus ’s avonds of in het weekend, zoals in geval van een stroomstoring.
Onderhoudscontract elektricien
Om dergelijke onvoorzien hoge kosten te voorkomen, kan het verstandig zijn om een onderhoudscontract bij een elektricien af te sluiten. Zeker voor bedrijven is dit eigenlijk een must. Je moet er niet aan denken dat door een stroomstoring je hele productie stil komt te liggen.
Natuurlijk kan een elektricien niet ieder probleem voorkomen, maar wanneer je een servicecontract hebt, kun je in ieder geval terugvallen op een snelle service in geval van storingen.
En je bent verzekerd van periodieke controles van je gehele elektriciteitsnet, waardoor veel problemen wél voorkomen kunnen worden.
Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand en wordt dus bij een acuut probleem niet geconfronteerd met een uurtarief (wat in de avonduren of in het weekend vrij hoog kan zijn) en voorrijkosten.
Kies je voor totaalprijs of uurtarief elektricien
Bij grotere projecten, zoals bijvoorbeeld de aanleg van elektriciteit of verlichting in een complete woning of het vervangen van je meterkast, is het verstandig om van te voren met de elektricien een totaalprijs af te spreken in plaats van met een uurtarief te werken.
Een ervaren elektricien zal prima in kunnen schatten hoe lang hij met een dergelijke klus bezig is en wat voor materialen hij nodig heeft. Op basis daarvan kan hij een realistische inschatting maken van de te verwachten kosten.
Totaalprijs meestal voordeliger
In de meeste gevallen zal je met een totaalprijs goedkoper uit zijn dan met een prijs per uur. Zeker wanneer in de praktijk blijkt dat het tóch meer werk is dan van tevoren gedacht. Met een vaste prijs kom jij dan in elk geval niet voor onaangename verrassingen te staan.
Het uurloon van een elektricien vormt ongeveer 70 procent van de totale kosten die je voor een klus aan je elektriciteitsnet kwijt bent.
Het loont dus zeker de moeite om diverse elektriciens met elkaar te vergelijken en een goede afweging te maken. Op die manier kun je veel geld besparen.
Totale kosten elektricien bepaald door uurloon en materialen
Behalve door het uurloon dat een elektricien hanteert, worden de totale kosten voor een klus ook mede bepaald door de materialen.
Een goede elektricien heeft in principe alle materialen die hij nodig heeft bij zich. De materialen die hij bij de klus gebruikt, zal hij uiteraard in rekening brengen. Denk hierbij aan zaken als kabels, wandcontactdozen, een groepenkast, et cetera.
Bespaar op voorrijkosten
Als je een elektricien inhuurt, is het altijd slim om er één te kiezen die in de buurt woont. Op die manier bespaar je in ieder geval al op de voorrijkosten. Sommige elektriciens hanteren een vast bedrag aan voorrijkosten, maar meestal zal men een prijs per kilometer in rekening brengen.
Dat is dan in de meeste gevallen een bedrag tussen de 20 en 30 cent per kilometer. Wanneer een elektricien dichtbij woont, kan dat toch snel oplopen. Dat heb je dus als eerste verdiend.
Laat losse kabels netjes wegwerken
Tot slot kan een elektricien nog meer voor je doen dan alleen het aanleggen en onderhouden van je elektra. Hij kan de bedrading in je huis ook keurig voor je wegwerken. Niemand vindt het prettig om tegen losse draden en kabels aan te moeten kijken.
Een elektricien kan kabels aan het oog onttrekken door in je muren te frezen. De meerprijs hiervan hangt af van het materiaal van de muur.
In gips of cellenbeton moet je uitgaan van zo’n 40 euro voor de eerste twee meter en 10 euro voor elke volgende meter.
Bij beton heb je het al snel over ongeveer 65 euro voor de eerste twee meter en 15 euro voor iedere meter daarbovenop.
Veel gevraagde klussen: aardlekschakelaar of stoppenkast vervangen
We lichten er tot slot nog kort een paar veelgevraagde klussen uit, die een ervaren elektricien snel en vakkundig voor je uit kan voeren, namelijk het vervangen van een aardlekschakelaar en het vervangen van een meterkast.
Aardlekschakelaar vervangen
Is je aardlekschakelaar aan vervanging toe? Om er zeker van te zijn dat dit op correcte en veilige wijze gebeurt, is het verstandig om dit door een elektricien te laten doen. Al was het alleen maar omdat de brandverzekering geen schade dekt die is ontstaan door onkundige aansluiting.
De kosten van een aardlekschakelaar vervangen zijn afhankelijk van het aantal aardlekschakelaars dat je nodig hebt.
Hou er rekening mee, dat je minimaal twee aardlekschakelaars per woning moet hebben en dat er maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar mogen worden geplaatst.
Het aantal dat je nodig hebt is dus afhankelijk van het aantal groepen in je meterkast.
Voor het aansluiten of vervangen van een aardlekschakelaar moet je ongeveer rekenen op een prijs tussen de 120 en 180 euro, afhankelijk van het soort. Deze richtprijs is inclusief montage, materiaal en btw.
Meterkast vervangen
Wanneer je je meterkast wilt laten vervangen of een geheel nieuwe wilt laten plaatsen, moet je eerst nagaan wat voor soort meterkast je eigenlijk nodig hebt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 1-fase groepenkast en een 3-fase groepenkast.
Het verschil hiertussen zit hem in de aansluiting. Als je wilt weten welke aansluiting er in jouw huis zit, moet je op de kWh meter kijken.
Als deze 220-230 volt aangeeft, heb je te maken met een 1-fase groepenkast. Als er 380-400 volt staat, heb je een 3-fase kast nodig.
Een 3-fase meterkast is duurder dan een 1-fase kast. De uiteindelijke totale prijs hangt af van het aantal groepen waarvoor je kiest:
Overzicht prijzen meterkast vervangen
Aantal groepen | Gemiddelde kostprijs 1-fase meterkast | Gemiddeld kostprijs 3-fase meterkast |
4 groepen | 360 tot 520 euro | 540 tot 560 euro |
5 groepen | 500 tot 570 euro | 570 tot 630 euro |
6 groepen | 520 tot 600 euro | 590 tot 670 euro |
7 groepen | 550 tot 630 euro | 610 tot 690 euro |
8 groepen | 570 tot 650 euro | 630 tot 720 euro |
9 groepen | 670 tot 770 euro | 680 tot 780 euro |
10 groepen | 700 tot 790 euro | 710 tot 810 euro |
11 groepen | 700 tot 820 euro | 740 tot 830 euro |
12 groepen | 750 tot 850 euro | 760 tot 880 euro |
Het aantal groepen dat je nodig hebt hangt met name af van het aantal ruimtes in huis, het aantal bewoners en de stroombehoefte van die bewoners en het aantal apparaten dat veel stroom verbruikt, zoals een oven, een vaatwasser en een wasmachine.
Een gemiddeld gezin heeft al snel zo’n 8 groepen nodig.
Vraag direct vrijblijvend een offerte aan
Voor wat voor klus je ook een elektricien nodig hebt, zoals je ziet kunnen de kosten nogal uiteenlopen. Het is dan ook verstandig om eerst eens een aantal elektriciens met elkaar te vergelijken. Vraag daarom met onderstaand formulier direct offertes aan.
Het kost je slechts een paar minuutjes en dan krijg je binnen twee werkdagen zes verschillende offertes van elektriciens bij jou in de buurt. Door goed te vergelijken kan je tot wel 40 procent op de totale kosten besparen.