Warmtepomp kosten

Je bent benieuwd naar de kosten voor een warmtepomp? In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende soorten warmtepompen, de mogelijkheden en de kosten.

Energiezuinige verwarming dankzij een warmtepomp

Denk aan het milieu

Ben je op zoek naar een energiebesparende en dus goedkope manier om je huis te verwarmen? Een voordelige vorm van verwarming waarmee je dus ook nog eens het milieu ontziet? Denk dan eens aan het installeren van een warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving om die vervolgens weer in je huis af te geven. Daardoor is het een hele zuinige manier om je huis aangenaam te verwarmen.

Warmtepomp installatie moet door erkend bedrijf worden gedaan

Warmtepomp installaties is werk voor gespecialiseerde installateurs. Sinds 1 oktober 2014 bent u als opdrachtgever verplicht om voor bodemenergiesystemen uw werkzaamheden uit te besteden aan een erkend bedrijf. Meer informatie hierover vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Warmtepomp installatie kosten

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De prijzen ervan lopen sterk uiteen. We zetten ze meteen maar even voor je op een rijtje. Let op: dit zijn de gemiddelde prijzen, inclusief de installatie. De prijzen voor een losse warmtepomp liggen een stuk lager.

Lucht-lucht warmtepomp: 4.200 tot 7.800 euro
Lucht-water warmtepomp: 9.500 tot 14.500 euro
Water-water warmtepomp: 15.000 tot 19.000 euro
Grond-water warmtepomp: 15.000 tot 23.000 euro
Hybride warmtepomp: 4.800 tot 7.200 euro

Warmtepomp prijs verschilt per installateur

Uiteraard zijn de genoemde bedragen richtprijzen, de exacte prijs kan per installateur sterk verschillen. Het loont daarom zeker de moeite om onderaan deze pagina offertes aan te vragen zodat je de aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Hiermee kan je met gemak tot wel 40 procent op je warmtepomp installatie besparen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Werking warmtepomp

Een warmtepomp kan warmte aan de aarde, het grondwater of het oppervlaktewater of uit de buitenlucht onttrekken. Deze warmte kan daarna worden benut om je huis te verwarmen of om warm water te leveren.

Een warmtepomp werkt eigenlijk net als een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast verplaatst de warmte van binnen naar buiten. Daardoor daalt de temperatuur in de koelkast en blijft je eten en drinken lekker koel.

Bij een warmtepomp wordt de warmte dus juist van buiten naar binnen verplaatst. De warmte wordt bijvoorbeeld vanuit de buitenlucht afgegeven aan de binnenlucht of aan je leidingwater.

Zeer hoog rendement

Het rendement van een warmtepomp is bijzonder hoog. De meeste moderne pompen hebben een rendement van ten minste 300 procent. Dat betekent dat ze drie keer zoveel warmte produceren dan ze zelf aan energie hierbij nodig hebben.

Je moet hier dan nog wel het elektriciteits- of gasverbruik van de pomp vanaf trekken. Het werkelijke rendement zal dan ergens tussen de 140 en 200 procent liggen. Als je weet dat het rendement van een HR-ketel ongeveer 105 procent is, dan begrijp je dat dit hele gunstige percentages zijn.

Prijsverschillen door warmtebron

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Zoals we al lieten zien, lopen ook de waterpomp kosten nogal uiteen, van zo’n 4.000 euro voor de goedkoopste variant tot wel 25.000 voor het duurste type.

De verschillen qua werking en ook qua prijs zitten hem vooral in de omgevingsbron waar de pomp de warmte vandaan haalt. In principe zijn er drie verschillende warmtebronnen, namelijk lucht, grond en water.

Buitenlucht als warmtebron is het voordeligste

Om de warmte van de buitenlucht te benutten, kun je kiezen uit twee typen warmtepomp. De lucht – water warmtepomp kun je gebruiken om je kraanwater te verwarmen of voor je centrale verwarming.

Met een lucht – lucht warmtepomp kun je de warmte uit de buitenlucht gebruiken om warme lucht naar binnen te blazen en op die manier je huis te verwarmen. In de zomer kun je dit systeem juist gebruiken als airconditioning om je huis te koelen.

Deze twee soorten pompen zijn relatief eenvoudig te installeren, waardoor de kosten lager zijn dan die van de andere soorten.

Warmte halen uit de grond: horizontaal of verticaal systeem

Horizontaal systeem

Je kunt er ook voor kiezen om warmte te winnen uit de grond. Hiervoor kun je gebruik maken van een zogenaamde geothermische warmtepomp, of simpeler gezegd, een grond – water warmtepomp. Je kunt dit type pomp op twee manieren toepassen: horizontaal of verticaal.

Kies je voor een horizontaal systeem, dan wordt er op ongeveer anderhalve meter diepte een netwerk van buizen aangelegd in de grond naast je huis.

Hiervoor moet je wel een redelijke tuin hebben, want het neemt vrij veel oppervlakte in beslag.

Toch is het relatief voordelig qua aanleg, want er hoeft niet zo heel diep voor gegraven te worden.

Ook mogelijk met een kleine tuin, bovendien beter rendement

Wanneer je een kleine tuin hebt, kun je beter voor een verticale pomp kiezen. Hierbij worden de leidingen verticaal in de grond geplaatst op een diepte van 50 tot 200 meter. Voordeel van dit systeem is dat het rendement vooral in de winter hoger is. Dat komt omdat de temperatuur diep in de grond constanter is.

De installatiekosten voor een verticaal systeem zijn wel hoger dan die van een horizontaal systeem. Reken op ongeveer 5.000 tot 6.000 euro voor de installatie. Voor een horizontaal systeem ben je tussen de 2.000 en 4.000 euro kwijt.

Grondwater als warmtebron geeft beste rendement

Het hoogste rendement van alle soorten pompen heeft de water – water warmtepomp. Deze maakt namelijk gebruik van grondwater en dat heeft altijd een constante temperatuur. Ook bij dit systeem moeten wel diepe gaten geboord worden, waardoor de kosten voor de installatie ook hier hoog zijn.

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet voor iedere woning geschikt. Of jouw woning wel of niet geschikt is, hangt vooral af van de isolatie van je huis. Die is in nieuwbouwwoningen uitstekend en daar kun je dus zeker veel plezier hebben van een warmtepomp. Heb je ook nog eens vloerverwarming of wandverwarming, dan zit je helemaal gebeiteld.

Voor deze soorten verwarming hoeft een pomp namelijk maar een relatief lage temperatuur af te geven. Dat betekent dat het veel minder tijd en stroomverbruik kost om de gewenste temperatuur te bereiken. De pomp is dan dus extra efficiënt, waardoor het rendement maximaal is.

Warmtepomp prijs te hoog bij slecht geïsoleerde woning

In oudere huizen is een warmtepomp eigenlijk alleen rendabel wanneer de woning over goede na-isolatie beschikt. Bij een matige of slechte isolatie van de woning zijn de aanschaf- en installatiekosten van het systeem simpelweg te hoog in verhouding tot de verwachte besparing.

Je kunt in dat geval wel kiezen voor een hybride warmtepomp. Daarover vertellen we verderop nog wat meer.

Flink besparen op je stookkosten

Warmtepompen zijn bijzonder energiezuinig. Ze verbruiken alleen stroom om de processor aan te drijven. Dat is het onderdeel dat de warmte samendrukt, zodat de temperatuur omhoog gaat. De warmte zelf wordt aan de omgeving onttrokken en kost dus niets.

Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op je stookkosten. Die besparing kan bijvoorbeeld bij een lucht – water warmtepomp oplopen tot 25 procent. Voor een gemiddelde woning heb je het dan snel over meer dan 200 euro per jaar.

Vrijwel geen onderhoudskosten

Behalve de besparing op je stookkosten, is een ander voordeel van warmtepompen dat ze ook bijna geen onderhoud nodig hebben. De kans op mankementen is zeer klein, omdat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld verwarmingsketels of boilers geen verbranding nodig hebben om warmte te kunnen leveren.

De totale gebruikskosten van de meeste warmtepompen zijn gemiddeld zo’n 17 procent lager dan de kosten van een gasgestookte combiketel. We hebben het dan over de totale kosten van onderhoud en energie.

Ook de levensduur van een warmtepomp is hoog. Je kunt rekenen op een minimale levensduur van 15 tot 20 jaar, maar meer dan 25 jaar is ook geen uitzondering.

Bij oudere huizen kies je voor een hybride warmtepomp

Heb je een oudere woning, die niet optimaal geïsoleerd is en wil je toch ook de voordelen van een warmtepomp ervaren? Dan is een hybride pomp voor jou misschien een goede optie. Dit is een combinatie van een warmtepomp die buitenlucht als warmtebron gebruikt en een gasketel. Dankzij een slim systeem kiest de installatie zelf voortdurend welke van de twee op dat moment het beste rendement levert en schakelt daar dan op over.

Het enige wat je nodig hebt voor een hybride warmtepomp is een gasaansluiting. De aanschaf- en installatiekosten zijn bovendien relatief laag. Reken op een bedrag tussen de 5.000 en 7.000 euro.

Laat je goed informeren

Wanneer je geïnteresseerd bent en de installatie van een warmtepomp overweegt, laat je dan eerst wel goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden in jouw specifieke situatie. De installatie van een waterpomp is een forse investering en het is belangrijk om te weten wat in jouw geval de beste en meest rendabele keus is. Er zijn gelukkig genoeg vakbekwame specialisten, die je hierbij kunnen helpen.

Warmtepomp offertes aanvragen

Om vrijblijvend advies in te winnen, vul je onderaan deze pagina de offerte aanvraag in. Het kost je slechts een paar minuten van je tijd. Je krijgt dan binnen enkele dagen een zestal offertes toegestuurd van betrouwbare installateurs bij jou in de buurt. Geheel gratis en vrijblijvend.