Traprenovatie kosten

Is je trap er slecht aan toe en misschien zelfs onveilig of gewoon zo versleten dat hij dringend aan renovatie toe is? Dan heb je in principe twee opties. Je kunt ervoor kiezen om een geheel nieuwe trap te laten plaatsen. Of je laat je trap renoveren.

Nieuwe trap

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de renovatie van je trap gaat kosten, in vergelijking met het plaatsen van een geheel nieuwe trap.

De keuze die je zal maken hangt immers vooral af van het budget dat je voor dit karwei beschikbaar hebt.

We geven je een overzicht van alle mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Wat gaat een nieuwe trap kosten?

De kosten van een nieuwe trap in je huis zijn afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van de constructie waarover de trap moet beschikken. En ook het gebruikte materiaal speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs.

Kies je een eenvoudige, open trap, bekleed met tapijt, dan kan de klus geklaard worden vanaf 900 euro. Wanneer je een gesloten constructie wilt, reken dan op een bedrag van rond de 1.500 euro.

Factoren die nieuwe trap kosten bepalen

Als je kiest voor een dure houtsoort, zoals eikenhout, dan zal de prijs rond de 2.500 euro komen te liggen voor een open trap en kunnen de kosten zelfs oplopen tot zo’n 3.500 voor een gesloten trap. We zetten kort alle factoren die de prijs van je nieuwe trap beïnvloeden op een rijtje.

Je kunt een trap op laten bouwen uit verschillende materialen. Zo kun je gebruik maken van beton, (eiken)hout of kunststof. En voor de bekleding heb je onder andere de keuze tussen laminaat, tapijt of linoleum.

Wat je kiest hangt natuurlijk af van je budget, maar wordt natuurlijk ook bepaald door de uitstraling van de diverse materialen.

Prijzen nieuwe trap

Het prijsverschil tussen de verschillende soorten trappen is nogal groot. Je kunt kiezen uit een open of gesloten trap, maar je hebt ook de mogelijkheid om voor bijvoorbeeld een wenteltrap te gaan. Een wenteltrap is wel aanzienlijk duurder dan een rechte trap.

Voor de meest voorkomende materialen ben je ongeveer de volgende bedragen kwijt:

Materiaal Kosten open trap Kosten gesloten trap
Tapijt 900 euro 1500 euro
Linoleum 1250 euro 1500 euro
Laminaat 1600 euro 2400 euro
Vinyl/ PVC 1800 euro 2600 euro
Eikenhout 2500 euro 3500 euro

Aantal treden maakt ook verschil

De genoemde materialen, tapijt, linoleum, laminaat en PVC kunnen worden aangebracht op een houten of betonnen ondergrond. Kies je voor eikenhout, dan zijn de treden van je trap dus van massief eikenhout gemaakt, zonder verdere bekleding.

Verder dien je er ook rekening mee te houden dat de prijs afhangt van het aantal treden. De gemiddelde trap bestaat uit 12 treden. Maar er zijn ook trappen van 10 of 11 treden, terwijl er ook uitschieters zijn tot 14 treden. Voor elke extra trede zal je een meerprijs moeten betalen. Hoeveel dat precies is, hangt natuurlijk weer af van het materiaal dat je kiest.

Extra kosten trapgat

Wanneer je een trap wilt laten plaatsen op een plek, waar nu nog geen trapgat is, dan zal er eerst een trapgat gemaakt moeten worden. De vakman die je trap plaatst, kan dit ook voor zijn rekening nemen. Ga ervan uit dat dit ongeveer 500 tot 750 euro extra zal gaan kosten.

Wil je je huidige vlizotrap vervangen door een vaste trap, dan moet de oude vlizotrap eerst verwijderd worden. Bovendien moet het vlizogat worden dichtgemaakt, zodat je er weer veilig overheen kunt lopen. Reken voor deze klus op ongeveer 300 tot 400 euro extra.

Voor het netjes afwerken van het trapgat met bijvoorbeeld plafondplinten of dagstukken, ben je ook nog eens zo’n 50 euro per strekkende meter extra kwijt.

Besparen op de nieuwe trap kosten

Alles bij elkaar is het laten plaatsen van een nieuwe trap best een prijzige klus. Je kunt natuurlijk wel geld besparen. Zo kun je kiezen voor voordelige materialen, zoals tapijt of linoleum. Maar bedenk wel dat duurdere materialen over het algemeen ook duurzamer zijn en je daar dus langer plezier van zult hebben.

Een andere manier om geld te besparen is door een deel van het werk zelf uit te voeren. Natuurlijk is het plaatsen van een trap een klus voor een gespecialiseerde vakman. Maar je kunt wel besparen op de arbeidskosten, door eenvoudige dingen zelf te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het klaarzetten van materialen of het afvoeren van afval.

Traprenovatie kosten bestaande trap

Wanneer je huidige trap hard aan een opknapbeurt toe is, maar je een geheel nieuwe trap te duur vind, dan kun je ook kiezen voor een grondige renovatie van je bestaande trap. Dit is een stuk voordeliger dan een hele nieuwe trap, terwijl het er na afloop wel uitziet alsof je trap helemaal vernieuwd is.

Ook bij een renovatie van je trap zullen de kosten voornamelijk afhangen van de materialen waar je voor kiest. We kunnen hier geen exacte prijs geven, dat hangt sterk af van jouw persoonlijke woonsituatie en wensen. Wel kunnen we een aantal richtprijzen geven, gebaseerd op het materiaal van je keuze.

Gemiddelde traprenovatie prijzen

Materiaal/ werkzaamheden Totale kosten
Overschilderen bestaande houten trap 300 tot 700 euro
Nieuw tapijt leggen 350 tot 800 euro
Nieuw laminaat leggen 500 tot 1.000 euro
Nieuw vinyl/ PVC leggen 700 tot 1.200 euro
Eikenhouten toplaag aanbrengen 800 tot 2.000 euro

Overschilderen oude trap

Heb je al een stevige houten trap, maar ziet die er door het jarenlange gebruik gehavend uit? Als hij in principe verder nog in orde is, dan volstaat een goede schilderbeurt vaak al om hem weer een frisse look te geven.

Natuurlijk moet de trap eerst afgeschuurd worden en vervolgens zal de lak in meerdere lagen moeten worden aangebracht. Afhankelijk van de staat van de trap, het oppervlak en de lak die je kiest, ben je dan tussen de 300 en 700 euro kwijt.

Nieuw tapijt of laminaat leggen

De prijs van nieuw tapijt of laminaat hangt vooral af van het soort tapijt dan wel laminaat dat je kiest, maar ook van de vraag of je ook ondertapijt nodig hebt. De prijzen kunnen uiteenlopen van 350 euro voor het goedkoopste tapijt tot zo’n 1.000 euro voor het duurste laminaat.

Met een keuze voor pvc of vinyl kies je voor duurzaamheid en een lange levensduur. Dit zijn zeer sterke kunststoffen, die je kunt krijgen met een natuurlijk uitstraling, bijvoorbeeld een warme houten look. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit ben je tussen de 700 en 1.200 euro kwijt.

Je oude trap als nieuw met een houten toplaag

De duurste optie is renovatie door het aanbrengen van een houten toplaag op je bestaande trap. Maar dit is ook wel verreweg de fraaiste optie. Als de klus geklaard is, is er van je versleten oude trap niets meer te zien en is het alsof je een totaal nieuwe, luxe trap hebt gekregen.

De kostprijs hangt voornamelijk af van de houtsoort die je kiest en zal ergens tussen de 800 en 2.000 euro komen te liggen.

Besparen op traprenovatie kosten

Net als bij de aanschaf van een nieuwe trap heb je ook bij een traprenovatie de kosten dus voor een groot deel zelf in de hand. Ook hierbij geldt weer dat je kunt besparen door te kiezen voor goedkoper materiaal. Maar goedkoop kan duurkoop blijken te zijn!

En ook bij een traprenovatie kun je geld uitsparen door zelf eenvoudige klussen uit te voeren. Het verwijderen van oude vloerbedekking bijvoorbeeld of het schuren van een houten trap die je over wilt laten schilderen, zijn klussen die je prima zelf kunt doen. Dat scheelt de vakman een hoop tijd en jou dus geld.

Offertes aanvragen voor traprenovatie of nieuwe trap

Maak op onderstaand formulier je wensen kenbaar en wij gaan voor je op zoek naar een 6-tal trapspecialisten welke je de beste deal kunnen bieden. Binnen 2 dagen ontvang je hun offertes. Geheel vrijblijvend en kosteloos.