Kosten tegelzetter

Ben je van plan om een deel van je huis te laten betegelen? Bijvoorbeeld de vloer in de badkamer of een wand in de keuken?

Tegelzetter aan het werk

Dan is het verstandig om een tegelzetter in te schakelen. Het is namelijk een erg lastig precisiewerkje.

Het eerste wat je je dan waarschijnlijk afvraagt, is hoe duur het is om je tegelwerk door een professional te laten leggen. Laten we die vraag meteen beantwoorden.

De meeste tegelzetters hanteren een prijs per vierkante meter, hoewel ook prijzen per uur of een vast tarief voor de totale klus wel voorkomen.

Kosten tegelzetter per vierkante meter of totaalprijs

Een legloon per vierkante meter of een tarief afspreken voor de gehele klus zijn voor jou de meest prettige opties. Wanneer je je tegelzetter per uur betaalt, moet je maar hopen dat hij doorwerkt en niet voor verrassingen of tegenvallers komt te staan.

Wanneer je een vaste prijs afspreekt, of dat nu per vierkante meter is of een totaalprijs, weet je altijd precies waar je aan toe bent. Er zijn een paar zaken die de hoogte van het legloon bepalen.

Tegelzetter prijs bepaald door materiaal en legmotief

In de eerste plaats het materiaal waarvan de tegel gemaakt is. Natuursteen is bijvoorbeeld duurder om te laten plaatsen dan keramische tegels. Bovendien is natuursteen ook in de aanschaf een stuk duurder dan keramische tegels.

Daarnaast is het ook belangrijk wat voor legmotief je wilt. Hoe ingewikkelder, hoe duurder. En ook de grootte van de tegel beïnvloedt het legloon.

In de regel geldt hier: hoe groter de tegels, des te hoger het legloon is.

Wat kost een tegelzetter?

Uitgaande van een tarief per vierkante meter, zijn dit ongeveer de richtprijzen:
het legloon is meestal een bedrag van ongeveer 25 tot 40 euro per vierkante meter.

De prijzen van tegels variëren zo’n beetje van 15 tot 60 euro per vierkante meter en de prijzen voor het overige materiaal van 8 tot 16 euro per vierkante meter.

Onder het overige materiaal vallen lijm en/ of cement, voegmateriaal en kit.

Let op, wanneer je offertes van tegelzetters op gaat vragen of deze zaken bij het legloon inbegrepen zijn of nog apart gefactureerd worden. Dat verschilt namelijk per tegelzetter.

Totale tegelzetter prijs

De totale prijs per vierkante meter ligt dus ergens tussen de 48 en 116 euro.

Uitgaande van een badkamer van 10 vierkante meter, met tegels met een prijs van 30 euro per vierkante meter, zal je dus bij benadering zo’n 750 euro kwijt zijn.

Voordelen van tegels op de vloer of tegen de wand

De aanleg van grote vloertegels

De aanschaf van een tegelwand of tegelvloer is dus best een flinke investering. Maar je krijgt er ook wel wat voor terug. In de eerste plaats zijn tegels erg hygiënisch, ze nemen geen stof op en zijn heel gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.

In de tweede plaats zijn tegels erg duurzaam. Ze gaan een heel leven mee. En je hebt een enorme keuze uit allerlei soorten, maten, structuren en kleuren.

Natuursteen tegels

De twee meest gekozen materialen voor tegels zijn keramiek en natuursteen. Natuursteen doet zijn naam eer aan, want het is ook echt een natuurproduct.

Natuursteen komt uit een steengroeve en iedere steen is uniek. Daarmee geeft natuursteen ook een unieke uitstraling aan je woning.

Een aantal bekende soorten natuursteen: leisteen, kalksteen, marmer en graniet.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn een stuk goedkoper dan natuursteen.

Ze bestaan uit gebakken aarde en mineralen.

Behalve de lagere prijs hebben ze ook het voordeel dat je zelf kunt kiezen welke kleur, formaat en structuur je wilt.

Een aantal bekende keramische tegelsoorten: terracotta, faience en cementtegels.

Tegels geschikt voor een ruimte? Check de PEI-waarde

Niet elke tegelsoort is geschikt voor iedere ruimte. Of een tegel geschikt is voor de ruimte waar je hem wilt hebben, kun je zien aan de zogenaamde PEI-waarde. Deze waarde geeft aan hoe snel een tegel slijt.

Tegels met een PEI-waarde 1 zijn alleen geschikt als wandtegel. Vanaf waarde 2 kun je ze ook gebruiken in ruimtes waar je weinig met schoenen aan loopt, zoals de badkamer of de slaapkamer (of natuurlijk de wand).

Vanaf PEI-waarde 3 zijn de tegels geschikt voor middelmatig gebruik van de vloer. Denk aan de woonkamer en de hal. En bij een PEI-waarde 4 of hoger kun je de tegels ook in bijvoorbeeld een winkel gebruiken.

Ook meteen vloerverwarming laten aanleggen?

VloerverwarmingWanneer je budget het toelaat is het laten leggen van een tegelvloer ook een mooi moment om meteen vloerverwarming te laten plaatsen.

Voor een ruimte van ongeveer 10 vierkante meter, bijvoorbeeld een badkamer, moet je rekenen op een kostprijs van zo’n 400 à 500 euro.

Vloerverwarming bespaart je een hoop ruimte, omdat je geen radiatoren meer nodig hebt. Bovendien zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige opwarming van de totale ruimte. Het verhoogt daardoor echt je wooncomfort.

Neem je een vakman of doe je het zelf?

De vraag is natuurlijk of je het tegelen zelf wilt doen, of dat je een vakman in wilt schakelen.

Het lijkt op zich niet heel erg lastig, maar we zeiden al eerder dat het een nauwkeurig karwei is. We zullen stapsgewijs op een rijtje zetten waar je zoal aan moet denken en rekening mee moet houden.

Voordat je gaat beginnen, moet je zorgen voor een vlakke ondergrond. Er mag maximaal drie millimeter hoogteverschil zijn. Is er meer hoogteverschil, dan dien je dat te compenseren met behulp van een laag egalisatiecement.

Legplan en voorbereiding

Vervolgens maak je een legplan. Je legt alle tegels alvast uit, van links naar rechts en van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je bij alle randen evenveel ruimte overhoudt en dat je voldoende ruimte vrijlaat voor de voegen.

Je begint altijd achter in de ruimte die je wilt betegelen en werkt naar de deur toe. Als je hebt bepaald waar de eerste hele tegel moet komen, span je een draad.

Door tegels uit meerdere dozen te mixen voorkom je kleurverschillen.

Het tegelen zelf

Je kunt nu aan de slag. Let op dat de lijm heel snel droogt, dus breng de lijm op de tegel aan met behulp van een troffel. De eerste tegel druk je in de hoek van de spandraad vast in de lijm, daarna tik je hem met een rubber hamer stevig vast.

De volgende tegel leg je ernaast, met een voegkruisje ertussen. Zo ga je verder. Je controleert regelmatig of de tegels nog wel recht liggen. Dit doe je met behulp van een houten lat en een waterpas.

De afronding van de klus

De randtegels en de tegels waar een buis of leiding doorheen gaat kun je door middel van een tegelsnijmachine op maat snijden.

Snij de tegel niet helemaal door, maar maak een kras in het glazuur. Daarna kun je de tegel zelf breken.

Wanneer alle tegels liggen, moet je de lijm nog 24 uur uit laten harden.

Daarna kun je het voegmiddel in de voegen aanbrengen. Hiervoor gebruik je een speciale rubberen spaan. Tenslotte kun je de naden dichtmaken met een elastische en schimmelvrije kit.

Profiteer van de kennis, ervaring en garantie van de tegelzetter

Twijfel je nog steeds? Bedenk dan ook dat als het niet helemaal goed gaat, je meestal verder van huis bent. Alles moet dan uitgebroken worden en je kunt opnieuw beginnen. Je bent dan alsnog duurder uit.

Wanneer het bij de tegelzetter fout gaat, dan kun je altijd terugvallen op de garantieregeling.

Bovendien heeft een professionele tegelzetter vaker met dit bijltje gehakt. Hij heeft de kennis en ervaring in huis om de klus snel te klaren. Dat betekent dat je minder lang met troep hoeft te zitten.

En tenslotte heeft een tegelzetter ook het inzicht om je te kunnen informeren over materialen, kleurencombinaties en fraaie legmotieven. Misschien brengt hij je op geweldig ideeën, waar je zelf nooit aan zou hebben gedacht.

Bespaar op kosten tegelzetter door te helpen

Natuurlijk kun je wel besparen op de kosten door een aantal taken wél zelf op je te nemen. Zo kun je alvast de oude tegels eruit slopen, een kitrandje aanbrengen en de eindschoonmaak voor je rekening nemen. Dat bespaart de tegelzetter tijd en jou dus geld.

Soms is het voor de tegelzetter mogelijk om over de oude tegels heen te tegelen. Dat bespaart natuurlijk veel tijd en scheelt je dus ook geld. Lukt dit niet, dan kun je de oude tegels in de meeste gevallen best zelf verwijderen.

Als je het door de tegelzetter laat doen, hou dan rekening met een prijs van 30 tot 40 euro per uur. Dat kun je dus gemakkelijk uitsparen!

Bespaar op voorrijkosten tegelzetter

Een andere onkostenpost waar je snel en eenvoudig op kunt besparen zijn de voorrijkosten. De meeste tegelzetters zullen een prijs per kilometer rekenen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een tegelzetter te kiezen die dichtbij woont.

Zo hou je in elk geval dat gedeelte van het kostenplaatje zo laag mogelijk.

Vraag tegelzetter offertes aan

Na het invullen van onderstaand formulier gaan wij voor je aan het werk. Wij zoeken een 6 tal tegelzetters welke voor jouw situatie de beste aanbieding kunnen doen.

Van deze tegelzetters ontvang je een offerte welke je in alle rust met elkaar kunt vergelijken.

Deze service is overigens geheel vrijblijvend en kosteloos.