Stukadoor prijzen

Wat kost een stukadoor en wat kan hij voor je betekenen? Ga je binnenkort verhuizen of is je huidige woning aan een opknapbeurt toe? Dan zijn fraai gestucte muren en plafonds een absolute must. Mooi stucwerk maakt iedere woning helemaal af. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Die valt reuze mee.

Als je meer wilt weten over stukadoor prijzen, de verschillende diensten die een stukadoor biedt en de verschillende soorten stucwerk die er zijn, lees dan nog even verder. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten voor je op een rijtje.

Wees slim en neem een vakman in de arm

Stukadoor aan het werk

Als je hebt besloten dat je je huis wilt verfraaien met mooi afgewerkte muren en plafonds, is de eerste vraag natuurlijk wat dat dan gaat kosten. Je wilt uiteraard weten of een dergelijke klus wel binnen je budget past.

Het goedkoopste is natuurlijk altijd om het zelf te doen. Maar bedenk dan wel dat stuken een lastige klus is, waar je echt wel even op moet oefenen voordat je het onder de knie hebt. Vooral plafonds en onregelmatige muren zijn echt moeilijk als je het nog nooit gedaan hebt.

Bovendien moet je in een strak tempo kunnen werken, want stucwerk droogt snel en als je te langzaam werkt, zie je de aanzetten op de muur of het plafond. Bespaar jezelf dus een hoop tijd, energie en frustratie en schakel een vakman in.

Wat kost een stukadoor?

De kosten van een stukadoor kunnen nogal uiteenlopen. Het hangt voor een groot deel af van wat je wensen precies zijn. Je kunt echter van de volgende richtprijzen uitgaan.

Voor eenvoudig spack spuitwerk betaal je gemiddeld tussen de 5 en 11 euro per vierkante meter. Behangklaar stuken kost je 8 tot 15 euro en sausklaar stuken 9 tot 23 euro per vierkante meter.

Voor sierpleister, zoals granol, rustiekputz of spachtelputz moet je uitgaan van 12 tot 23 euro per vierkante meter. Schuurwerk kost je zo’n 15 tot 25 euro per vierkante meter en raapwerk 15 tot 30 euro.

Kosten stuken lager bij groter oppervlak

Als je meerdere muren of plafonds hebt, die allemaal nodig eens gestukt moeten worden, dan heb je misschien de neiging om de klus in delen te laten doen, om de kosten te spreiden. Toch is het verstandiger om ze allemaal in één keer aan te pakken.

Uiteraard zit je dan maar één keer met de rommel, maar het is ook gewoon voordeliger. De kosten per vierkante meter zijn lager bij een groter oppervlak. Dat komt omdat de stukadoor dan veel efficiënter kan werken.

Daarnaast hoef je bepaalde bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld de huur van een steiger, maar één keer te betalen.

Bespaar veel geld dankzij lage btw-tarief

De genoemde prijzen zijn inclusief materiaal, loonkosten en btw. Op die btw kun je bovendien nog flink besparen. Wanneer je woning meer dan twee jaar oud is, betaal je namelijk het lage btw-tarief van 6 procent in plaats van het gangbare tarief van 21 procent, wat wél geldt voor nieuwbouwwoningen.

Dat is dus een korting van maar liefst 15 procent op zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten. Dat kan een voordeel van honderden euro’s opleveren.

Stukadoor prijzen en offertes

Uiteraard zijn alle genoemde bedragen richtprijzen. De uiteindelijke prijs spreek je af met de stukadoor die je in de arm neemt. Wil je besparen op de prijs van de stukadoor? Vraag dan op deze website vrijblijvend offertes aan.

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, ontvang je binnen een paar dagen zes verschillende offertes van vakmannen bij jou in de buurt. Door deze goed te vergelijken kun je tot wel 40 procent besparen op de stukadoor prijzen.

Voordelen van een professional

Wat kun je voor de genoemde prijzen verwachten? Behoorlijk veel. In de eerste plaats professioneel persoonlijk advies. Een stukadoor bekijkt samen met jou je huis en bespreekt je wensen. Daarna kan hij je adviseren welk soort stucwerk het beste bij je wensen past en wat dit gaat kosten.

In de tweede plaats weet je wanneer je een vakman inhuurt, dat het ook goed gebeurt. Als je een flink bedrag in je woning investeert, wil je wel zeker zijn dat het stucwerk na verloop van tijd niet loslaat of afbladdert. Een goede stukadoor levert vakwerk waarmee je jaren vooruit kunt en zal er ook garantie op durven geven.

Aflevergarantie

Het is in Nederland wettelijk zo geregeld dat stucwerk de eerste zes maanden onder de aflevergarantie valt. Dit houdt in dat de stukadoor verplicht is om, bij normaal gebruik, beschadigingen en gebreken te herstellen.

Hoe lang je na deze zes maanden nog garantie hebt en waarop precies, hangt af van de afspraken die je met de stukadoor gemaakt hebt. Deze afspraken worden vastgelegd in een garantiebewijs.

NOA Afbouwgarantie

De meeste goede stukadoors zijn aangesloten bij de Nederlandse Ondernemersvereniging Afbouwbedrijven. Deze brancheorganisatie stelt aan hun leden bepaalde eisen. Een van die eisen is dat ze moeten werken met de NOA Afbouwgarantie.

Dat houdt in dat ze 5 jaar garantie moeten geven op stukadoorswerk binnen en 3 jaar garantie op stucwerk buiten. De garantie heeft betrekking op zaken als scheuren en de hechting aan de ondergrond.

Bespaar jezelf tijd en rommel

En wat natuurlijk ook erg prettig is, is dat een ervaren stukadoor de klus veel sneller zal kunnen klaren dan je zelf ooit zou kunnen. Dat bespaart je dus een hoop tijd. Je hoeft niet lang in de rommel te zitten.

En het afval neemt de stukadoor ook weer mee, zodat je er na afloop meteen in alle opzichten weer keurig netjes bijzit.

Kosten stuken afhankelijk van soort wand of plafond

Zoals gezegd hangt de uiteindelijke prijs van het stucwerk vooral af van wat jij precies wilt. Wat voor soort stucwerk wil je en om wat voor oppervlak en wat voor ruimte gaat het?

Grote, rechte wanden in een woonkamer zijn veel eenvoudiger om te stuken dan kleine wanden met veel hoekjes, deurposten en raamkozijnen in een slaapkamer of badkamer. Ook het stuken van een plafond is een stuk lastiger dan een muur. Dat zal je uiteraard in de prijzen terugzien.

Prijs stukadoor voor spack spuitwerk en sierpleister

Een deel van de kosten ligt natuurlijk vast, maar je kunt zelf zeker veel invloed op de prijs uitoefenen. Jij bepaalt namelijk zelf welk soort stucwerk je wilt. De prijsverschillen zijn enorm.

Je kunt kiezen voor een fraaie afwerking van je muren of plafonds voor een minimaal tarief met spack spuitwerk. Spack spuitwerk wordt met behulp van een spuitmachine aangebracht. Dit gaat supersnel, waardoor de prijs laag is. Je kunt al spack spuitwerk op je muren krijgen vanaf 5 euro per vierkante meter.

Ook sierpleister is niet zo heel erg duur. Je hebt al eenvoudige maar fraaie spachtelputz vanaf 12 euro per vierkante meter. Bovendien kan sierpleister in iedere gewenste kleur worden aangebracht, zodat je het niet meer over hoeft te schilderen.

Prijs stukadoor voor raap- en pleisterwerk

Heb je een muur die je graag wilt behangen of verven, maar die erg ongelijk is? Dan kan de stukadoor je helpen met raap- of pleisterwerk. Hiermee maakt hij de ondergrond weer mooi vlak.

Raapwerk is het aanbrengen van een gipslaag van tussen de 7 millimeter en 5 centimeter. Is de benodigde gipslaag dunner dan 7 millimeter, dan noemen we het pleisterwerk. Als deze gipslaag erop zit, kan de muur worden afgewerkt.

Het behangklaar maken van een ongelijke muur is voordeliger dan het sausklaar maken. Dat komt omdat de ondergrond voor behangen minder glad hoeft te zijn dan voor sauzen.

Goed stucwerk is een investering in je huis

We hebben het nu gehad over de kosten van het stuken van muren of plafonds in je woning. Maar het levert je natuurlijk ook wel wat op! Fraai stucwerk is een verbetering van je huis en dus een investering, die de waarde van je huis verhoogt.

Immers, je wanden en plafonds zien er weer als nieuw uit, wanneer een vakman ze onder handen heeft genomen. De hele ruimte lijkt er een stuk lichter en ruimer door.

Andere voordelen stucwerk

En er zijn nog een aantal voordelen. Uiteraard zorgen mooie afgewerkte muren en plafonds voor meer woonplezier. Maar stucwerk verhoogt ook de isolatiewaarde van je muren.

Daarnaast heeft het een brandvertragende werking en als het stucwerk op cementbasis is, is het ook nog eens vochtwerend. Goed stucwerk is dus niet alleen maar aantrekkelijk, maar ook heel erg functioneel.

Luxe soorten stucwerk

Wil je echt iets bijzonders en heb je wat meer geld te besteden? Dan kun je ook kiezen voor een luxere vorm van stucwerk. De prijzen liggen dan wel fors hoger, maar je krijgt er wel stucwerk met een absoluut unieke uitstraling voor terug.

Tadelakt

Om maar meteen met de duurste variant te beginnen: tadelakt. Tadelakt is een Marokkaanse kalkpleister. Het ziet er een beetje uit als marmer en geeft een hele mooie warme uitstraling aan je muren. Het wordt vaak in badkamers gebruikt, vanwege de rustgevende uitstraling en omdat het waterbestendig is.

Het aanbrengen van tadelakt is een zeer tijdrovend karwei en daarom is het erg duur. De prijzen liggen rond de 200 euro per vierkante meter.

Betonstuc of beton ciré

Als je dat toch een beetje te gortig vindt, maar wel een echt mooie natuurlijke look in je huis wilt, dan is betonstuc een uitstekend alternatief. Dit is een waterdicht stucwerk op cementbasis, waarmee je een industriële betonlook kunt creëren.

Door betonstuc een gewreven afwerking te geven, kan het ook op steen of tadelakt lijken. We spreken dan van beton ciré. De kosten van betonstuc liggen rond de 100 euro per vierkante meter.

Leemstuc

Stukadoor stuct een wand

Je kunt ook nog kiezen voor leemstuc. Het voordeel van leem is dat het volledig uit natuurlijke materialen bestaat. Het bevat geen schadelijke stoffen en om die reden is het buitengewoon geschikt voor mensen met allergieën.

Andere prettige eigenschappen van leem zijn dat het heel goed zowel warmte als vocht kan opslaan en afgeven. Het is dan ook zeer geschikt in combinatie met wandverwarming. En het helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid in je huis.

Leemstuc heeft dus niet alleen een zeer fraaie, natuurlijke uitstraling, het draagt ook nog eens bij aan een comfortabel en gezond klimaat in je huis. En het is niet eens erg duur. Afhankelijk van de afwerking waar je voor kiest, ligt de prijs tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter.

Latex op de muur spuiten

Veel stukadoors bieden na het stucwerk ook nog een extra service aan, namelijk het spuiten van de muur. Hierbij wordt latexverf met behulp van een spackspuit op het stucwerk aangebracht. Dit is veel sneller en efficiënter dan het zelf aanbrengen van de latex met een roller.

Bovendien krijg je op die manier gegarandeerd een streeploos resultaat, wat met een roller veel moeilijker te bereiken is.

Sierlijsten en ornamenten

Een stukadoor kan verder ook je muren of plafonds nog afwerken met sierlijsten of ornamenten. Denk daarbij aan decoratieve lijsten langs het plafond of patronen op het plafond.

Of aan een lambriseringlijst die je wand in tweeën deelt. Of decoratieve rozetten op het plafond, bijvoorbeeld rond een fraaie, antieke hanglamp. Vooral wanneer je een ouder huis hebt, kan het gebruik van lijsten of ornamenten een zeer fraai, authentiek tintje geven aan je kamer.

In oudere huizen is het vaak ook heel goed mogelijk om het oude stucwerk te laten restaureren. Op die manier blijft het authentieke karakter van het huis behouden. Informeer gerust bij je stukadoor naar de mogelijkheden hiervoor.

Kosten stuken bepaal je grotendeels zelf

Alles bij elkaar zijn er dus erg veel mogelijkheden bij het stuken van je muren of plafonds. De kosten van het karwei bepaal je grotendeels zelf, door de keuzes die je maakt. Maar of je nu voor eenvoudig spack spuitwerk of een spachtelputz kiest of voor een chique tadelakt wand, je doet er verstandig aan om een vakman in te schakelen.

Stukadoor offerte

Vergelijk via Offerte Butler razend snel stukadoors en bespaar 40% op je stucwerk. Wij zoeken stukadoors uit je regio welke je stucwerk netjes én goedkoop kunnen uitvoeren. Helemaal gratis en vrijblijvend; 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Vul het onderstaande formulier in en ontvang 6 offertes van stukadoors. Je bepaalt zelf of je aan één van deze stukadoors je opdracht verstrekt of niet.