Kosten zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je op een milieuvriendelijke manier je eigen stroom op. De gemiddelde besparing voor een huishouden is zo’n 650 Euro per jaar. Ontdek hier wat de kosten van zonnepanelen zijn.

zonnepanelen een verstandige investeringZonnepanelen kosten een hoop geld, een complete installatie is behoorlijke investering. Er zijn echter een aantal manieren om deze kosten te verlagen, deze zijn:

  • 21% btw terug vragen van de Belastingdienst
  • Subsidie aanvragen voor energiebesparing bij je gemeente
  • Bespaar tot 43,9% op de aanschaf door offertes te vergelijken (onderaan deze pagina)

Omdat je met zonnepanelen zelf je energie opwekt bespaar je op de stroomnota. De opgewekte stroom welke je zelf niet gebruikt kan je verkopen aan je energieleverancier. Het geld wat je uitgeeft aan een zonnepanelen installatie kan je daarom beter zien als investering. Een investering welke je tussen de 6 en 11% rendement per jaar kan opleveren. Een stuk meer als op je spaarrekening!

vraag-offerte-aan

Prijzen zonnepanelen

De energiebehoefte van een huishouden stijgt met het aantal personen in het huishouden. Hieronder vindt je het aantal zonnepanelen welke nodig is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Daarbij geven we de investeringskosten aan en de jaarlijkse besparing op het stroomverbruik.

1 persoonshuishouden: 5000 euro
Voor een 1 persoonshuishouden wordt uitgegaan van een stroomverbruik van 2.300 kWh per jaar. Hiervoor zijn 11 zonnepanelen nodig. De kosten voor de zonnepanelen installatie zal circa 5.000 euro bedragen. De jaarlijkse besparing is 500 euro per jaar waarmee de terug verdientijd op 10 jaar uitkomt.

2 persoonshuishouden: 7.500 euro
Voor een 2 persoonshuishouden is het stroomverbruik gemiddeld 3.400 kWh per jaar. Hiervoor zijn 16 zonnepanelen nodig. De kosten voor deze 16 zonnepanelen compleet met installatie bedraagt circa 7.500 euro. De jaarlijkse besparing komt met de huidige energieprijzen uit op 785 euro per jaar waarmee de installatie binnen 10 jaar terug te verdienen is.

3 persoonshuishouden: 9.000 euro
Een gezin met 3 personen verbruikt gemiddeld 4.100 kWh aan stroom. Hiervoor zijn 20 panelen nodig. De kosten hiervan bedragen zo’n 9.000 euro. De besparing zal op basis van de huidige stroomprijzen 950 euro per jaar zijn.

4 persoonshuishouden: 10.000 euro
Met 4 personen in het huishouden zal het stroomverbruik zo’n 4.600 kWh per jaar zijn. Dit staat gelijk aan 22 zonnepanelen. De investering hiervoor, compleet met installatie en toebehoren, bedraagt 10.000 euro. De besparing op stroomkosten is 1.060 euro per jaar. Waarmee de investering in 9,5 jaar is terug verdient.

5 persoonshuishouden: 11.750 euro
Een gezin welke uit 5 personen bestaat zal zo’n 5.300 kWh per jaar verbruiken. Om voldoende energie op te wekken zijn 25 zonnepanelen nodig. De investering zal zo’n 11.750 euro bedragen. De besparing op de stroomnota zal jaarlijks 1.200 euro bedragen.

6 persoonshuishouden: 12.000 euro
Een gezin van 6 personen verbruikt jaarlijks 5.400 kWh aan stroom. Er zijn 26 zonnepanelen nodig om voor dit gezin voldoende stroom op te wekken. De investering zal ongeveer 12.000 euro bedragen waarbij jaarlijks 1.250 euro op de energienota wordt bespaart.

vraag-offerte-aan

Prijs zonnepanelen in jouw situatie

zonnepanelenUiteraard zijn alle genoemde bedragen slechts richtprijzen en gemiddelden. Maar wat kosten zonnepanelen in jouw situatie nu eigenlijk precies? Wanneer je dat wilt weten, doe je er slim aan om een aantal offertes aan te vragen. Dat kan je onderaan deze pagina doen door het formulier in te vullen. Je krijgt dan binnen enkele dagen zes offertes van gespecialiseerde bedrijven bij jou in de buurt. Je kunt dan zelf het gunstigste aanbod eruit kiezen.

Het invullen van het formulier kost je maar een paar minuten en je kunt tot wel 43,9 procent op de totale kosten besparen. Dat betekent dus een voordeel van duizenden euro’s. Natuurlijk kost het aanvragen van een offerte je niets en is het ook geheel vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

vraag-offerte-aan

Subsidie zonnepanelen

Er wordt vanuit de Rijksoverheid geen subsidie meer gegeven op zonnepanelen.
In veel gemeenten kunt u echter wel subsidie krijgen voor een zonnepanelen installatie. Dit zijn subsidies die worden geven voor energiebesparing. Hiernaast kan in bepaalde gevallen ook een beroep worden gedaan op een lening.

Om te bekijken welke regelingen er in uw gemeente zijn kunt u kijken op energiesubsidiewijzer.nl

Deze energiesubsidiewijzer is ontwikkeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor Stichting Meer met Minder in opdracht van het ministerie van BZK.

Zonnepanelen ook rendabel zonder subsidie

Zonnepanelen zijn ook zonder subsidie financieel rendabel. Mocht u in aanmerking komen voor subsidie dan is dat natuurlijk mooi meegenomen! Daarnaast is het altijd mogelijk om de btw van de zonnepanelen installatie terug te vorderen bij de belastingdienst. Een besparing van 21%! Hieronder wordt hier verder op ingegaan.

Btw terugvorderen op zonnepanelen

Voor iedereen is het mogelijk om de btw van de zonnepanelen installatie terug te vorderen. Het gaat hierbij om de btw over alle materialen en het arbeidsloon. De btw op materialen en arbeidsloon is 21%.

Omdat je stroom opwekt en (voor een deel) verkoopt aan het stroomnet mag je gezien worden als (kleine) ondernemer. En als ondernemer kan je de btw op je investeringen terug vorderen.

Op onze Blog lees je alles over het btw van zonnepanelen terugvragen.

Besparen op je energierekening

Tot slot zetten we nog even een paar goede redenen om zonnepanelen aan te schaffen op een rijtje. Het is immers een grote investering, die je niet zomaar doet.

In de eerste plaats bespaar je geld op je energienota. Binnen tien jaar heb je je investering terugverdiend en ga je echt geld verdienen.

Door zelf in je energie te voorzien, ben je meteen ook beschermd tegen de alsmaar stijgende energieprijzen. Sterker nog, je kunt de stroom die je ‘over’ hebt terug verkopen aan de energieleverancier tegen de geldende prijs, die dus met de jaren steeds verder stijgt. Je gaat dus alleen maar meer verdienen.

vraag-offerte-aan

Geld terug verdienen

geld terug verdienen met zonnepanelenHoeveel zonnepanelen je op je dak gaat plaatsen hangt natuurlijk ook af van de ruimte die je op je dak hebt.

Een zonnepaneel heeft een gemiddeld oppervlak van 1,5 vierkante meter. Gemiddeld passen er ongeveer 20 zonnepanelen op een hellend dak. Dat betekent dus een investering van zo’n 9.000 euro. Dat is erg veel geld. Maar bedenk wel, dat je jaarlijks gemiddeld 950 euro op je energierekening gaat besparen. Je zal je investering dus binnen 10 jaar terug kunnen verdienen.

Als je niet voldoende ruimte op je dak hebt om voor 100 procent in je eigen energiebehoefte te kunnen voorzien, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een deel van je stroom zelf op te wekken en de rest gewoon bij je energieleverancier af te nemen

Duurzame investering die de waarde van je huis verhoogt

Ten tweede verhogen zonnepanelen de waarde van je huis en verlagen ze je energielabel. De waardevermeerdering van je huis kan zelfs hoger zijn dan de kosten van de complete installatie. Daarnaast kun je er grofweg vanuit gaan dat voor iedere euro die je per jaar bespaart, de waarde van je huis ook nog eens met 20 euro toeneemt. Dat maakt zonnepanelen een zeer goede investering.

En in de derde plaats is het ook een duurzame investering, want je beschermt het milieu er ook mee. Zonne-energie is immers een schone vorm van energie, waarmee je niet meer afhankelijk bent van andere, vervuilende energiebronnen.

Wel subsidie, niet afhankelijk

Als vierde goede reden noemen we de diverse subsidieregelingen waar je nog altijd van kunt profiteren, ook al is de jarenlange subsidie van het Rijk afgeschaft. Er zijn nog diverse potjes beschikbaar en je kunt de btw over de totale aanschafkosten terugvorderen.

Tot slot, je bent niet meer afhankelijk. Het elektriciteitsnet in Nederland is uitstekend, maar toch komen er van tijd tot tijd storingen voor. Daar heb je geen last meer van wanneer je voor je eigen stroom zorgt. Je hoeft alleen maar je zonnepanelen op een accu aan te sluiten en bij jou blijft alles gewoon werken.

Het zonnepanelen systeem

Het zonnepanelen systeem bestaat uit meerdere zonnepanelen welke op het dak van de woning worden geïnstalleerd. Naast deze panelen wordt er een omvormer geïnstalleerd. Deze omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Door de installatie te koppelen aan het elektriciteitsnet verdient u geld met de zonnepanelen op het moment dat u het zelf niet nodig heeft. Hiervoor is een geschikte elektriciteitsmeter nodig.

Zonnepanelen vergelijken

De meest eenvoudige en snelste manier om zonnepanelen met elkaar te vergelijken is door zonnepanelen offertes aan te vragen. Er is namelijk een wirwar van mogelijkheden. Dit kan je doen onderaan deze pagina, en neemt slechts 2 minuten in beslag.

Offerte Butler zoekt zonnepaneel specialisten welke voor jouw situatie de beste aanbieding kunnen doen. Je ontvangt binnen 2 dagen van 6 specialisten een offerte. Uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend.

vraag-offerte-aan

Wirwar van mogelijkheden

Er is een wirwar van mogelijkheden en als leek ziet u al snel tussen de bomen door het bos niet meer. Om te beginnen zijn er in Nederland ruim 500 installateurs actief met het installeren van zonnepanelen.

Er zijn 50 zonnepaneel merken leverbaar, welke goed zijn voor 300+ uitvoeringen van zonnepanelen.

Iedere uitvoering heeft zijn eigen rendement, capaciteit, kleur, afmeting, garantie bepalingen, keurmerken en prijs. Het rendement van een zonnepaneel is de hoeveelheid zonne-energie welke wordt omgezet in stroom. De capaciteit is het piekvermogen van een zonnepaneel.

Zonnepanelen zijn leverbaar in verschillende type, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepanelen. Daarnaast zijn er ruim 300 verschillende omvormers leverbaar.

Wat in jouw situatie de beste keus is, is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan je energieverbruik, de ligging van de woning, het type dak en de beschikbare oppervlakte. Laat je vrijblijvend informeren over de kosten en vraag onderaan deze pagina vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

vraag-offerte-aan

Voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen:

  • Je bespaart op je stoomkosten
  • Je verdient geld door stroom te leveren aan het stroomnet
  • Er is minder CO2 uitstoot van energiecentrales, goed voor het milieu dus
  • Minder afhankelijk van een stroomleverancier
  • De waarde van je woning stijgt
  • Bij nieuwbouw woningen mee te financieren in de hypotheek
  • Zonnepanelen weken ook stroom op tijdens bewolkte dagen
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij
  • Schoonmaken is niet nodig, daar zorgt de regen voor

Het nadeel van zonnepanelen is dat er een vrij forse eenmalige investering nodig is. De kosten gaan voor de baten uit.
Het financiële rendement op zonnepanelen ligt momenteel rond de 10%. Een stuk meer dan wat je krijgt op je spaarrekening.

vraag-offerte-aan

Vergunning voor zonnepanelen

Zolang de zonnepaneel installatie aan bepaalde voorwaarden voldoet is er geen omgevingsvergunning nodig. De voorwaarden zijn:

  • De zonnepanelen worden op het dak geplaatst
  • De zonnepanelen worden onder dezelfde hoek als het dak geplaatst
  • De zonnepanelen liggen binnen het dakvak
  • Het pand waarop de zonnepanelen worden geplaatst is geen monumentaal pand of een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht

Omdat regels per gemeente kunnen afwijken is het raadzaam om even op de website omgevingsloket.nl te controleren of je zonder vergunning de zonnepanelen mag laten plaatsen.

Zonnepanelen. Alles op een rijtje

Je ziet de laatste jaren steeds meer zonnepanelen in het straatbeeld verschijnen. Op je dak gemonteerd vangen ze het zonlicht op en zetten dit om in stroom. Op die manier wek je je eigen energie op en bespaar je enorm veel geld. Interessant? Natuurlijk, maar je legt niet zomaar even een paar zonnepanelen op je dak en sluit je koelkast erop aan. Er komt wel het een en ander bij kijken.

Je hebt een complete installatie nodig en ook een speciale elektriciteitsmeter. En niet ieder dak is geschikt voor de installatie ervan. Hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig? Welke soorten zijn er zoal en, de hamvraag, wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze je op?

vraag-offerte-aan

Waaruit bestaat een complete installatie?

Laten we eerst eens kijken waar een compleet zonne-energiesysteem uit bestaat en hoe het werkt. Om te beginnen zijn er natuurlijk de zonnepanelen zelf op je dak. Er zijn drie verschillende type zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Over de verschillen zullen we hierna meer vertellen.

Daarnaast bestaat de complete installatie uit een omvormer, bekabeling en een extra groep in je meterkast. Bij voorkeur maak je ook gebruik van een monitoringsysteem.

Verschillende soorten zonnepanelen

Zoals gezegd zijn er drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt verkrijgbaar. De eerste soort zijn de zogenaamde monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit siliciumkristallen, die tijdens de productie zodanig gepositioneerd worden, dat ze één geheel vormen. Als gevolg hiervan geven deze zonnepanelen het hoogste rendement. Ze zijn echter ook wat duurder in de aanschaf dan de ander types. Je kunt monokristallijn zonnepanelen herkennen aan de zwarte kleur en de egale structuur.

vraag-offerte-aan

Kristallen of poeder

Ook polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van siliciumkristallen, maar het productieproces verloopt eenvoudiger en sneller, daardoor zijn ze goedkoper in de aanschaf. Het rendement ligt echter ook wat lager. In de praktijk worden de onderlinge verschillen de laatste jaren wel steeds kleiner. Je herkent polykristallijn zonnepanelen aan de blauwe of paarse kleur. Dunne film zonnepanelen tot slot zijn gemaakt van siliciumpoeder. Dit maakt ze buigzaam. Ze zijn de goedkoopste optie, maar geven ook het minste rendement. De meeste mensen kiezen voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen.

De omvormer en de elektriciteitsmeter

Een zonnepaneel kan zonlicht omzetten in elektriciteit. Maar dit is nog niet de ‘juiste’ elektriciteit. De omvormer is er om de gelijkspanning van de zonnepanelen om te zetten naar reguliere wisselspanning, waar het elektriciteitsnet gebruik van maakt.

Vanaf de omvormer wordt er een kabel getrokken naar de elektriciteitsmeter. Dit loopt via een aparte groep in de meterkast. Dat betekent dat er bij de installatie van het systeem doorgaans een nieuwe groep toegevoegd zal moeten worden.

Je elektriciteitsmeter zal de terug levering van stroom aan het net moeten kunnen registreren, salderen heet dit. Als dat niet kan, profiteer je alleen van de zelf opgewekte stroom die je ook meteen zelf verbruikt. De rest geef je in feite cadeau aan je energieleverancier.

vraag-offerte-aan

Is je meter geschikt om stroom terug te leveren?

Als je nog een oud model meter hebt, dus een analoge meter met een draaischijf, dan zal je zien dat hij ook inderdaad terugdraait. Hij mag echter geen teruglooprem hebben.

Maar handiger is een digitale meter die voorzien is van gescheiden telwerken voor afgenomen stroom en terug geleverde stroom. Dat kan een zogenaamde slimme meter zijn, maar noodzakelijk is dat niet. Je doet er altijd goed aan om zowel je energieleverancier als de beheerder van het netwerk te informeren dat je zelf stroom gaat opwekken. Dit om misverstanden over je opeens veel lagere verbruik te voorkomen.

Hou je opbrengst bij met een monitoringsysteem

In de meeste gevallen zal bij een omvormer ook direct een monitoringsysteem worden meegeleverd. Dit is buitengewoon handig en eigenlijk zelfs onmisbaar.

Met behulp van het monitoringsysteem kun je zien hoeveel stroom je zonnepanelen precies leveren. Natuurlijk gebruik je een gedeelte van deze stroom direct zelf en lever je een ander gedeelte terug aan het elektriciteitsnet. Als je geen monitoringsysteem hebt, is het onmogelijk om precies te weten hoeveel stroom je zonnepanelen exact opwekken.

Alle informatie op je computer

Tegenwoordig kun je ook al omvormers met een wifi verbinding of een bekabelde internetverbinding krijgen. Daarmee is het mogelijk om het apparaat te laten communiceren met bijvoorbeeld je laptop of smartphone. Zo kun je alle informatie over je energieproductie constant in de gaten houden, compleet met handige overzichten en grafieken. Je kunt er ook voor kiezen om elk zonnepaneel zijn eigen micro omvormer te geven, zodat je de prestaties van ieder paneel afzonderlijk kunt bijhouden.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig

Ben je nog steeds geïnteresseerd? Dan is de eerste vraag die je zal moeten beantwoorden hoeveel panelen je eigenlijk precies nodig hebt. Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in de eenheid watt-piek (Wp). Daarmee wordt bedoeld het piekvermogen dat opgewekt kan worden bij de meest optimale omstandigheden. Hoewel uitschieters tot zo’n 340 Wp mogelijk zijn, is een piekvermogen tussen 270 en 300 Wp realistisch. Er zijn panelen met hogere vermogens op de markt, maar die zijn duurder en in de meeste gevallen niet rendabel.

vraag-offerte-aan

Vermogen en opbrengst

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel zal op jaarbasis dus zo’n 290 Wp zijn. Langs de kust ligt dit iets hoger. Als je zonnepanelen niet op het zuiden liggen (wat uiteraard ideaal is), maar op het zuidoosten of zuidwesten, ligt de opbrengst juist zo’n 10 procent lager. In Nederland wordt de vuistregel gehanteerd dat de netto-opbrengst in kWh ongeveer 85 procent is van het vermogen in Wp. Dus een zonnepaneel levert je jaarlijks ongeveer 250 kWh op.

Het gemiddelde driepersoons huishouden gebruikt in een jaar ongeveer 4000 kWh en zal dus zo’n 20 zonnepanelen nodig hebben om het jaarlijkse stroomverbruik te kunnen dekken.

Maak een inschatting van je energiebehoefte

Uiteraard is dit een gemiddelde, jouw stroomverbruik kan hier natuurlijk van afwijken, afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van je gezin, het aantal elektrische apparaten dat je in huis hebt, et cetera. Misschien heb je een elektrische auto.

Je kunt dus het beste eerst de jaarafrekeningen van je energieleverancier van de laatste paar jaar eens doorkijken om een idee te krijgen van je werkelijke stroomverbruik. Dan kun je beter inschatten hoeveel zonnepanelen er in jouw situatie nodig zullen zijn. Hou ook rekening met eventuele toekomstige veranderingen, bijvoorbeeld kinderen die binnen een paar jaar het huis uit zullen gaan.

vraag-offerte-aan

Zaken die de opbrengst negatief kunnen beïnvloeden

Er zijn ook een aantal factoren die de opbrengst van je zonnepanelen nadelig kunnen beïnvloeden. Let daar dus heel goed op.

Zo kunnen hoge gebouwen of bomen in de nabijheid van je dak het zonlicht behoorlijk blokkeren. Hetzelfde geldt voor een dakkapel of een hoge schoorsteen op je dak. Let kortom goed op dat je panelen niet een deel van de dag in de schaduw liggen.

Daarnaast is het ook belangrijk hoeveel vrije ruimte je op je dak hebt. Hoe meer ruimte, hoe meer zonnepanelen je kwijt kunt. En hoe hoger dus uiteraard je opbrengst is.

Hellingshoek en richting

Hellingshoek voor zonnepanelen

Maar zeker zo belangrijk is de hoek waaronder je de panelen kunt plaatsen en de richting waarin je ze kunt plaatsen. Deze twee factoren bepalen samen hoeveel je zonnepanelen op zullen kunnen brengen. Het meest ideaal is een dak dat gericht is op het zuiden en een hellingshoek van 30 tot 35 graden heeft. Op een plat dak zal je voor optimaal resultaat de zonnepanelen in speciale consoles moeten plaatsen, die voorzien moeten worden van voldoende ballast.

Nederlands klimaat zeer geschikt voor zonnepanelen

Ben je bang dat het Nederlandse klimaat niet geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen en je hier geen goed rendement kunt verwachten? Wees gerust. Nederland heeft in de laatste jaren zeer veel zonuren gehad. Natuurlijk is dat geen garantie voor de toekomst, maar ze leveren ook bij bewolkt weer ook gewoon stroom op. Dus ook in de herfst en winter kun je gewoon je eigen gratis energie opwekken. Natuurlijk wel minder dan ’s zomers, omdat de zon sowieso minder lang schijnt, maar het Nederlandse klimaat is wel degelijk geschikt voor het gebruik van deze gratis energiebron.

Mogelijke problemen in de winter

Zonnepanelen bedekt met sneeuw

Waar je in de winter natuurlijk wel rekening mee moet houden is hinder van vorst en sneeuw. Als het om een dun sneeuwlaagje gaat, is er niet zoveel aan de hand, dat smelt de zon wel weg. Maar een dikkere laag in combinatie met een temperatuur onder nul, is wel een probleem. Onder zo’n sneeuwlaag zullen je zonnepanelen niet genoeg zonlicht meer kunnen verzamelen. De beste oplossing is om de hellingshoek van je zonnepanelen iets aan te passen naar minstens 40 graden. Verse, nog niet vastgevroren sneeuw zal er dan gewoon vanaf schuiven.

Sneeuw en vorst

Maar dit is lang niet bij ieder systeem mogelijk. Dan rest niets anders dan het dak op te klimmen om te vegen. Dat is natuurlijk geen fijne klus, maar wel de moeite waard.

Júist in de winter is de opbrengst van je zonnepanelen namelijk het hoogst. De zon staat dan lager aan de hemel, waardoor je panelen automatisch beter gericht zijn en meer direct zonlicht op kunnen vangen. Hebben je zonnepanelen last van een laagje aangevroren condens, ga dan niet krabben zoals bij je autoruiten. Dit tast de coating aan en kan de glasplaat beschadigen, waardoor de opbrengst omlaag zal gaan. Je kunt het het beste gewoon laten zitten en het weg laten smelten door de zon.

Kosten zonnepanelen in tien jaar terugverdiend

In gemiddeld tien jaar tijd heb je de aanleg van zonnepanelen op je dak terugverdiend. Vanaf dat moment zijn alle opbrengsten dus gewoon pure winst. En zonnepanelen hebben een levensverwachting van tenminste 25 jaar. Op de langere termijn is het rendement van zonnepanelen te vergelijken met een rente van 6 procent op je spaarrekening. Dat is een rendement dat al vele jarenlang geen enkele bank je meer geeft. Zonnepanelen zijn daarmee één van de meest rendabele en bovendien risicoloze investeringen die er zijn.

vraag-offerte-aan

Kosten zonnepanelen gecompenseerd door waardestijging huis

Door de aanwezigheid van zonnepanelen wordt je huis bovendien ook nog eens flink meer waard. Omdat je woning energiezuiniger wordt, zal je namelijk een beter energielabel krijgen. Dat is uiteraard heel aantrekkelijk voor eventuele toekomstige kopers. Die zullen uiteraard ook heel blij zijn met de lagere maandlasten. Omdat zonnepanelen minstens 25 jaar mee gaan, kunnen die toekomstige bewoners er bovendien nog lang plezier aan beleven. En vergeet ook vooral niet dat zonne-energie schone energie is en je dus met zonnepanelen een bijdrage levert aan het milieu. Op jaarbasis kan één zonnepaneel tot wel 90 kilogram CO2 uitsparen.

vraag-offerte-aan

Kan iedereen zonnepanelen plaatsen?

Heb je een eigen huis, dan kun je zondermeer zonnepanelen op je dak plaatsen. Je zult wel rekening moeten houden met een aantal praktische zaken, zoals het oppervlakte en de hellingshoek van je dak en de ligging (op het zuiden?). Ook zijn niet alle typen dakbedekking even geschikt voor de aanleg van zonnepanelen.

Woon je in een huurhuis, dan kun je ook zonnepanelen nemen, maar je zal wel toestemming aan de verhuurder moeten vragen. In principe heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig van de overheid. Je moet dan wel aan drie voorwaarden voldoen. De zonnepanelen moeten op het dak geplaatst worden, onder dezelfde hoek als het dak en ze dienen binnen het dakvak te liggen. Uitzonderingen zijn wanneer het gaat om een rijksmonument of een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Gezamenlijk zonnepanelen aanleggen

In een appartementencomplex met een gemeenschappelijk dak kun je in principe met de vereniging van eigenaren gezamenlijk voor zonnepanelen kiezen. En er bestaan ook mogelijkheden om met een coöperatie gezamenlijk zonnepanelen op een gebouw in de buurt te plaatsen. Een schoolgebouw, sporthal of winkelcentrum kan hier zeer geschikt voor zijn, gezien het grote oppervlakte. Bovendien hebben deze gebouwen vaak platte daken. In principe zijn zonnepanelen dus voor ieder huishouden in Nederland mogelijk.

vraag-offerte-aan

Is je huis geschikt voor zonnepanelen?

Er is wel een aantal voorwaarden waaraan je woning moet voldoen om echt geschikt te zijn voor de aanleg van zonnepanelen. Dus voordat je eraan begint, is het verstandig om eerst te controleren of je huis de volgende eigenschappen heeft.

  • Je hebt een schuin dak (ideale hellingshoek rond de 30 graden) of een plat dak dat gericht is op het zuidoosten, zuiden of zuidwesten. Je kunt dan vrijwel de gehele dag zonlicht opvangen.
  • Je hebt minimaal de beschikking over drie vierkante meter vrije ruimte op je dak om de panelen te plaatsen.
  • Wanneer je zes of meer zonnepanelen wilt plaatsen, heb je een vrije groep in je meterkast nodig. Of je zult een extra groep moeten toevoegen.
  • Je dient een elektriciteitsmeter te hebben die terug kan draaien. Als je dan meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt, kun je die overtollige stroom terug verkopen aan je energieleverancier.

Zelf doen of uitbesteden aan een specialist

Als je handig bent, kun je op zich best zelf zonnepanelen plaatsen. Maar het is geen gemakkelijke klus en bovendien mag je alleen systemen met een vermogen onder de 600 wp zelf plaatsen.

Voor het installeren van zwaardere systemen ben je wettelijk verplicht om dit door een erkende installateur te laten doen. Dit is omdat bij zwaardere systemen soms ook het dak extra verstevigd moet worden. Bovendien kan zo gegarandeerd worden dat de zonnepanelen veilig gemonteerd worden op de meest optimale plaats.

Aandachtspunten als je zelf aan de slag gaat

Wil je het toch zelf doen, let dan goed op de onderstaande aandachtspunten. Denk in de eerste plaats altijd aan je eigen veiligheid. En hou je aan de volgende punten voor maximale opbrengst en levensduur van je systeem.

  1. Probeer de zonnepanelen altijd onder een hoek van 30 à 35 graden te plaatsen. Dit geeft het beste rendement, vanwege de gemiddelde invalshoek van het zonlicht.
  2. Als sommige panelen vaker in de schaduw liggen dan andere, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor parallelle schakeling in plaats van seriële schakeling.
  3. Wanneer je de zonnepanelen op een plat dak plaatst, zorg dan voor genoeg verzwaring van de montage-unit.
  4. Verdeel de ballast regelmatig en vergeet niet dat de buitenste panelen extra belasting nodig hebben.
  5. Bescherm de bekabeling tegen weer en wind. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld pvc-buizen of maak een kabelgoot.
  6. Boor nooit rechtstreeks in je dak. Je loopt dan het risico op lekkages. Wanneer je iets aan het dak moet vastzetten, leg dan eerst losse tegels neer waar je het aan vast kunt zetten.
  7. Let erop dat er voldoende ventilatie is rond de omvormer. Deze kan namelijk warm worden bij langdurig gebruik.
  8. Zorg ook voor voldoende afstand tussen de zonnepanelen en het dak. Er moet luchtcirculatie mogelijk zijn rondom het paneel, dus ook erachter.

vraag-offerte-aan

Zonnepanelen prijs varieert sterk

Als je overtuigd bent dat zonnepanelen ook voor jou een waardevolle investering kunnen zijn en je graag precies wilt weten wat het in jouw situatie zal gaan kosten, vul dan nu het onderstaande offerte aanvraagformulier aan.

Offertes zonnepanelen aanvragen

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen voor je woning? Vul dan je gegevens in op onderstaand formulier. Wij zoeken de zonnepaneel specialisten welke voor jouw situatie de beste aanbieding kunnen doen. Binnen 2 dagen ontvang je van 6 specialisten een offerte. Geheel kosteloos en vrijblijvend!

Eén gedachte over “Kosten zonnepanelen

  • 8 februari 2016 om 09:51
    Permalink

    Bedankt voor deze geweldige service Offerte Butler. We hadden niet alleen tijd bespaart maar ook een hoop geld. De zonnepanelen zijn inmiddels naar tevredehied geplaatst op het dak van onze woonboerderij in Friesland.

Reacties zijn gesloten.