Kosten tuinaanleg

Benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van je tuin? In dit artikel vindt je de kosten voor het maken van een tuinontwerp en het laten aanleggen door een hovenier.

Een vijver in een mooie tuin

We geven je tevens inzicht in de vele mogelijkheden welke je met je tuin hebt en wat de kosten daarvan zijn. Tot slot zullen we je enkele tips geven om te besparen om de kosten van je tuinaanleg.

Geen zin om alles te lezen en gewoon benieuwd naar wat de aanleg van een tuin in jouw situatie kost? Vul dan gelijk ons offerteformulier in.

Wij zoeken, geheel vrijblijvend en gratis, hoveniers welke je de beste aanbiedingen kunnen doen. Je ontvangt 6 scherpe offertes van hoveniers.

Wat gaat een tuin aanleggen kosten?

Hovenier aan het werk in de tuin

Wil je een mooie tuin, maar heb je zelf niet bepaald groene vingers of geen tijd om met je tuin aan de slag te gaan? Schakel dan een hovenier in.

Een hoveniersbedrijf neemt je al het werk uit handen bij het aanleggen van een prachtige tuin. Bovendien kun je ook daarna het tuinonderhoud met een gerust hart aan een hovenier overlaten.

Natuurlijk vraag je je af wat het inschakelen van een hovenier ongeveer kost. Dat hangt uiteraard van een aantal zaken af, zoals je precieze wensen, de oppervlakte van je tuin, et cetera. Maar globaal kunnen we wel een aantal richtprijzen geven.

Kosten hovenier

We zullen de kosten van de hovenier opdelen in afzonderlijke delen.

Kosten tuinontwerp

Voor het maken van een tuinontwerp rekent een hovenier gemiddeld 250 tot 500 euro per ontwerp.

Een goede hovenier heeft natuurlijk al ruime ervaring met het ontwerpen van tuinen. Dankzij deze ervaring is hij uitstekend in staat om je de beste adviezen te geven om tot een schitterende tuin te komen.

Kosten aanleggen tuin

Het aanleggen van je tuin zal je, afhankelijk van je wensen, tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter gaan kosten.

Kosten tuinonderhoud

En voor het onderhoud van je tuin zal een hovenier ongeveer 35 tot 50 euro per uur in rekening brengen.

Tuinontwerp ideeën en oplossingen

Je zult ongetwijfeld zelf ook al een aantal ideeën in je hoofd hebben, maar een ervaren hovenier zal je verrassen met inzichten en oplossingen, waar je zelf nooit op zou zijn gekomen.

Daarnaast heeft een goede hovenier natuurlijk ook verstand van materialen. Hij weet exact welke planten geschikt zijn in het Nederlandse klimaat, welke bloemen in welk jaargetijde bloeien en welke planten en bloemen het fraaiste met elkaar te combineren zijn.

Kennis en ervaring

De hovenier heeft verstand van de verschillende grondsoorten en van de voeding voor je gras,  planten en struiken. Een hovenier heeft kortom alle kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je tuin er jarenlang en in alle seizoenen prachtig bij zal staan.

Bovendien heeft een hovenier door jarenlange ervaring ook de snelheid en routine om de klus vlot te klaren. Wanneer je het zelf zou moeten doen zou je vele malen langer bezig zijn. En bedenk wel, dat je al die tijd in de rommel zit, terwijl je natuurlijk niets liever wilt dan zo snel mogelijk van je tuin te kunnen genieten.

Je begint met een goed tuinontwerp

Wanneer je al je wensen met de hovenier hebt doorgesproken, gaat hij jullie gezamenlijke ideeën omzetten in een ontwerp op maat voor je tuin.

Het maken van dit ontwerp kost je doorgaans tussen de 250 en 500 euro. Heb je een echt grote tuin, van meer dan 300 vierkante meter? Ga dan uit van een prijs van ongeveer 2 euro per vierkante meter voor het maken van het ontwerp.

Kosten tuinaanleg bepaal je zelf

Als het ontwerp klaar is en je bent er tevreden over, dan kan het echte werk beginnen. Je kunt je tuin zo duur maken als je zelf wilt.

Kosten gras

Voor de aanleg van een grasveld betaal je niet meer dan zo’n 5 tot 10 euro per vierkante meter.

Kosten beplanting

Beplanting kost doorgaans tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter, natuurlijk afhankelijk van het soort planten, struiken of bomen waar je voor kiest.

Kosten tuinbestrating

Voor het aanleggen van bestrating in je tuin moet je al snel rekenen op 50 tot 150 euro.

Kosten houten vlonders

Nieuwe houten vlonders

Voor houten vlonders moet je rekenen op 75 tot 150 euro per vierkante meter. Uiteraard hangt ook dit weer af van de soort stenen en het soort hout dat je kiest.

Extra opties

Wil je ook nog een fraaie houten schutting of een sierhekwerk rond je tuin laten plaatsen, ga daarvoor dan uit van zo’n 50 tot 150 euro per strekkende meter.

Een tuinhuis of een schuur kun je al laten plaatsen vanaf 500 euro, maar afhankelijk van je wensen kan dat ook 5.000 euro worden.

En ook een vijver behoort tot de mogelijkheden, voor een elk bedrag tussen de 150 en de 2.500 euro.

Alle bovenstaande prijzen zijn gemiddelden en richtprijzen, ze kunnen per hovenier verschillen. En natuurlijk zijn jouw eigen persoonlijke wensen ook van grote invloed op de uiteindelijke prijs. We zullen verderop nog wat dieper op de verschillende mogelijkheden bij het aanleggen van een fraaie tuin ingaan.

Kosten hovenier voor tuinonderhoud

Heb je al een mooie tuin, maar zie je het niet zitten om zelf het onderhoud ervan ter hand te nemen? Ook dat kan je met een gerust hart aan een hovenier overlaten.

De prijs voor het onderhouden van je tuin is uiteraard ook weer afhankelijk van de grootte van je tuin en hoe hij is ingericht.

Heb je fruitbomen of sierplanten in je tuin staan, dan heeft een hovenier daar natuurlijk veel meer werk aan dan aan een grasveld, een paar terrassen en wat borders.

Als je een hovenier regelmatig onderhoud aan je tuin wilt laten verrichten, doe je er verstandig aan om in overleg een offerte op maat te laten maken.

In ieder geval kun je voor toekomstig onderhoud aan je tuin wel alvast uitgaan van een richtprijs van ongeveer 35 tot 50 euro per uur. Wil je deze kosten in de toekomst besparen, ga dan bij de aanleg van je tuin voor een onderhoudsvrije tuin.

Bespaar op kosten tuinaanleg door zelf mee te helpen

Bij het maken van een goede inschatting van de totale kosten voor de aanleg van je tuin, moet je nog wel een aantal dingen meerekenen.

Wanneer de hovenier eerst nog de oude beplanting en bestrating weg moet halen en af moet voeren voordat hij aan de slag kan, ga er dan vanuit dat hij hiervoor een uurloon van 35 à 50 euro zal rekenen.

Je kunt dit uitsparen door het voorbereidende werk zelf te doen. Hier hoef je immers in de meeste gevallen niet echt specifieke kennis of vaardigheden voor te hebben. Ook bij de aanleg van de tuin kun je, wanneer je dat leuk vindt, best zelf de handen uit de mouwen steken.

Door eenvoudige klusjes zelf te doen, ben je zelf betrokken bij de werkzaamheden, wat gewoon leuk is. Én je bespaart nog wat op de arbeidskosten ook. Je kunt met de hovenier bespreken wat er mogelijk is.

Verder kan je nog veel geld op de tuinaanleg besparen door offertes met elkaar te vergelijken. Vul het formulier onderaan deze pagina in en wij gaan voor je op zoek naar hoveniers welke je de beste aanbieding kunnen doen. Hierdoor kan je in veel gevallen meer dan 40% op de kosten van je tuinaanleg besparen.

Extra bijkomende kosten hovenier

Het kan ook zijn dat een hovenier extra kosten moet maken om de benodigde materialen of apparatuur in je tuin te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een mini graafmachine. Is je tuin toegankelijk daarvoor of moet er eerst een toegang worden gemaakt? En denk ook aan voorrijkosten of wellicht parkeerkosten voor een bus met aanhanger voor de deur.

Kosten tuinaanleg afhankelijk van je wensen

Wanneer je dan een afspraak maakt met een hovenier, zal deze op basis van jouw wensen tot een plan van aanpak en een bijbehorend kostenplaatje komen. Dat kostenplaatje kun je dus voor een heel groot deel zelf beïnvloeden. We zullen een aantal keuzes op een rijtje zetten, met de bijbehorende globale kosten.

Het gazon: graszoden of inzaaien

Zeer waarschijnlijk zal je een deel van je tuin met gras willen beplanten. Of je nu een paar kleine strookjes wilt of een groot gazon, voor het leggen van graszoden moet je rekenen op een bedrag van ongeveer 8 tot 10 euro per vierkante meter.

Vind je dat te duur, dan kun je er ook voor kiezen om gras in te laten zaaien. Dan ligt de prijs op zo´n 5 tot 7 euro per vierkante meter. Het duurt dan wel even voordat je gazon mooi groen is.

Planten, struiken of bomen

Bij de keuze voor de beplanting van je tuin heb je een oneindig aantal opties. Het voert te ver om alle mogelijkheden hier op te sommen, maar het spreekt voor zich dat planten het goedkoopste zijn, struiken al wat duurder en bomen het duurst, bijzonder exotische exemplaren daargelaten.

Wanneer je echter kiest voor bomen in je tuin, dan betaal je die relatief hoge prijs natuurlijk wel maar één keer. Als je ze goed verzorgt (of laat verzorgen), gaan bomen vervolgens levenslang mee. Ook struiken kunnen vele jaren meegaan en ieder jaar weer prachtig bloeien. Planten zal je daarentegen vaker moeten vervangen, waardoor je dus terugkerende kosten hebt.

Grofweg kun je voor de beplanting uitgaan van een bedrag per vierkante meter variërend van zo´n 12 euro voor eenvoudige planten tot rond de 30 euro voor bijvoorbeeld appelbomen.

Bestrating: klinkers of natuursteen

Dan heb je nog de keuze voor bestrating dan wel houten vlonders. Ook hier zijn er weer vele verschillende mogelijkheden, waardoor ook de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Wil je niet te veel geld uitgeven aan je bestrating, kies dan voor betonnen stenen, zoals klinkers.

Mag het wel wat meer kosten en vind je het belangrijk dat ook de bestrating in je tuin een natuurlijke look heeft, zodat het mooi in het geheel van je tuin past? Kies dan voor natuursteen.

Houten vlonders in je tuin

Je kunt natuurlijk ook besluiten om in plaats van steen voor hout te gaan. Hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling en doet het heel goed in een tuin als pad of in de vorm van een terras van vlonders. De prijzen van hout in de tuin lopen uiteen van 75 tot 150 euro per vierkante meter.

De prijs is sterk afhankelijk van het soort hout dat je kiest. De voordeligste optie is vurenhout, de duurste optie is een soort hardhout. Goedkoop is hier wel duurkoop. Hardhout heeft namelijk veel minder onderhoud nodig en gaat langer mee.

Een schutting of een hek

Wil je graag in alle rust van je fraaie nieuwe tuin kunnen genieten, zonder pottenkijkers? Dan kun je de hovenier ook nog een omheining laten plaatsen. De goedkoopste optie is een houten schutting. Dit kan al vanaf 40 euro per meter.

Voor een metalen sierhekwerk kan de prijs oplopen tot 150 euro per strekkende meter.

Een tuinhuisje of een schuur

Je kunt in je tuin nog wat extra bergruimte creëren voor spullen waarvan je niet wilt dat ze rondslingeren of die gewoon beschutting tegen de regen nodig hebben. Denk daarbij aan je fietsen, maar ook je tuinmeubelen of de grasmaaier.

Dat kun je echt zo duur maken als je zelf wilt. Voor een simpel prefab tuinhuisje betaal je niet meer dan zo´n 500 euro. Maar wil je een echte ruime, fraaie schuur voorzien van elektriciteit, zodat je er bijvoorbeeld ook een werkbank in kan plaatsen om ongestoord te kunnen klussen, dan ga je al snel richting de 4.000 tot 5.000 euro.

Creëer een stukje rust met een vijver

Wil je echt iets speciaals maken van je tuin, dan is een fraaie waterpartij natuurlijk een must. Met een vijver creëer je een stukje rust, het zorgt voor een leuke afwisseling en er groeien weer hele andere planten dan in de rest van je tuin. En natuurlijk kun je er prachtige vissen in laten zwemmen, zoals koi karpers.

In dat laatste geval heb je wel een hele prijzige vijver. Voor een koi vijver kun je zomaar 2.500 euro kwijt zijn. Zo duur hoeft het echter niet te zijn, een eenvoudige natuurvijver kun je, afhankelijk van de afmetingen, al vanaf 150 euro aan laten leggen.

Hovenier offerte aanvragen

Het exacte kostenplaatje van de aanleg van een fraaie tuin is in hoge mate afhankelijk van wat jij precies wilt. Daarom kun je het beste een aantal offertes aanvragen. Doe je dat door middel van het aanvraagformulier hieronder, dan krijg je binnen twee werkdagen een zestal offertes van hoveniers bij jou uit de buurt.

Door de verschillende tarieven van deze vakmensen te vergelijken, krijg je al een goed beeld van de onderlinge prijsverschillen. Op basis daarvan maak je een keuze voor degene die het voor jou meest gunstige aanbod heeft. Dit alles is geheel gratis en vrijblijvend, je zit nog nergens aan vast.

Eén gedachte over “Kosten tuinaanleg

  • 9 maart 2017 om 11:36
    Permalink

    Hoi, ik ben op zoek naar een nieuw tuinontwerp voor mijn tuin in Eindhoven. Aan wie kan ik dat het beste overlaten prijs/kwaliteit gezien? Een tuinder/hovenier of tuinarchitect?

Reacties zijn gesloten.