Aannemer prijzen

Heb je een grote verbouwing aan je huis in de planning staan? Dan is het verstandig om een aannemer in de arm te nemen.

Kleinere verbouwingen kun je meestal met een gerust hart overlaten aan de verantwoordelijke vakman, een timmerman, een stukadoor of een metselaar bijvoorbeeld.

Maar bij een echt grote verbouwing waarbij meerdere bedrijven tegelijk voor je aan de slag zijn, heb je iemand nodig die het overzicht behoudt en alle werkzaamheden structureert, plant en aanstuurt.

Wanneer je daar zelf geen ervaring mee hebt, kun je dat het beste overlaten aan een aannemer.

Een aannemer is een verbouwingsmanager

Een aannemer is in feite een soort verbouwingsmanager.

De aannemer zorgt ervoor dat de timmerman, de elektricien, de metselaar, de dakdekker et cetera allemaal hun werkzaamheden zodanig op elkaar afstemmen dat niemand elkaar in de weg loopt en de hele verbouwing zo soepel en efficiënt mogelijk verloopt.

Op die manier heb je dus één leidinggevende die alles voor je in goede banen leidt, verantwoordelijk is voor de planning én de uitvoering van de werkzaamheden en de bewaking van de kwaliteit ervan.

Aannemer als aanspreekpunt van het hele project

Bovendien kan hij in de meeste gevallen ook nog de bouwvergunning voor je uitwerken en aanvragen. Dat is erg prettig, want wanneer je daar zelf geen ervaring mee hebt, is dat een hoop gedoe. Fijn als je dat aan iemand kan overlaten die dat vaker heeft gedaan.

Zelf heb je zo maar één aanspreekpunt op de bouwplaats, wat je heel veel stress scheelt. Stel je voor dat je zelf al die bouwbedrijven moet aansturen. Daar heb je toch helemaal geen kaas van gegeten?

Aannemer kosten

De voordelen van het uitbesteden van de verbouwing aan een aannemer zijn natuurlijk duidelijk, maar er hangt uiteraard ook wel een prijskaartje aan. Sommige aannemers werken met eigen personeel. In dat geval hanteren ze doorgaans een uurtarief exclusief btw.

Wanneer een aannemer werkt met onderaannemers, bijvoorbeeld een timmerman, een schilder en een glaszetter voor de aanbouw van een serre, dan werkt hij ook vaak met opslagpercentages over de kosten van die onderaannemers.

Wanneer een aannemer benaderen?

Je bepaalt zelf wanneer je een aannemer benadert. Bij een echt grote klus, zoals het bouwen van een compleet nieuw huis, zal je hem al meteen vanaf het maken van de bouwplannen erbij willen betrekken.

Meestal regelt de architect die je woning ontwerpt dit voor je.

Bij kleinere klussen kun je er prima voor kiezen om pas in een later stadium de aannemer erbij te halen, wanneer ‘het echte werk’ begint.

Aannemer kosten als vaste prijs

Het bepalen van het tarief van een aannemer kan op verschillende manieren. Sommige aannemers werken met uurtarieven inclusief de kosten van de materialen. Andere hanteren een richtprijs of een vaste prijs voor het gehele project.

Wanneer je met de aannemer een vaste prijs voor het project afspreekt, heb je geen recht op een uitgesplitste rekening van alle afzonderlijke kosten die hij heeft gemaakt. Maar het voordeel is wel dat je weet waar je aan toe bent. De prijs zal nooit achteraf hoger uitvallen.

Aannemer kosten als richtprijs

Als het noodzakelijk is om wat flexibeler te zijn en je budget dat ook toelaat, kun je ook kiezen voor een richtprijs. De aannemer baseert deze richtprijs op de geschatte kosten voor het gehele project.

De regel is dat de definitieve prijs niet meer dan tien procent hoger uit mag vallen dan de richtprijs. Dreigt dit toch te gaan gebeuren, dan dient de aannemer je daar direct van op de hoogte te stellen.

Je kunt er dan voor kiezen of je deze overschrijding accepteert of misschien een aantal onderdelen van het project wilt annuleren.

Aannemer prijzen per uur

Een derde optie is om een prijs per uur af te spreken. Gemiddeld zal een aannemer een uurtarief tussen de 30 en 50 euro rekenen. Je zal dan wel de kosten voor materialen, hulpmiddelen et cetera heel goed in de gaten moeten houden.

De aannemer kan al de verwachte kosten al specificeren in de offerte die hij maakt. Maar uiteindelijk is het toch heel lastig om in te schatten wat het project je nu precies zal gaan kosten. Het is dan ook prettiger voor jezelf om te kiezen voor een vaste prijs of een richtprijs.

Aannemer kosten erg moeilijk in te schatten

Het is erg lastig om aan te geven wat een aannemer je nu precies kost. Dat hangt van ontzettend veel factoren af. Wel kunnen we kijken naar de totale kosten van een project.

Om een beetje een indruk te krijgen van de kosten van verschillende soorten bouwprojecten, zetten we een aantal voorbeelden op een rijtje van verbouwingen en de bijbehorende, gemiddelde, richtprijzen.

Gemiddelde prijzen van een aantal projecten

  • Een dakkapel van 1 x 3 meter: 4.200 euro
  • Negen zonnepanelen: 3.200 euro
  • Een eenvoudige badkamer verbouwing: 3.000 tot 6.000 euro
  • Een luxe badkamer verbouwing: 15.000 euro
  • Een aanbouw aan je woning van 3 x 4 meter: 21.000 euro
  • Een aanbouw aan je woning van 3 x 5 meter: 23.000 euro

Uiteraard kun je nog wel besparen op deze richtprijzen. Bijvoorbeeld door delen van een project zelf uit te voeren.

Er zijn bij elke verbouwing wel klussen te bedenken die je prima zelf kan doen. Bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden of het opruimen van afval en het schoonhouden van de werkvloer.

Materiaalkosten heb je grotendeels zelf in de hand

Als je kijkt naar de opbouw van de kosten, dan bestaat die grofweg uit drie delen. Je hebt om te beginnen te maken met materiaalkosten. Die verschillen uiteraard enorm per project omdat ze natuurlijk afhangen van het soort werkzaamheden.

Het is dus onmogelijk om hier de kosten van al die verschillende bouwprojecten op een rijtje te zetten. In zijn algemeenheid kunnen we wel zeggen dat je zelf als opdrachtgever grote invloed hebt op de hoogte van de materiaalkosten.

Jij bepaalt zelf of je een eenvoudige of een super de luxe keuken wilt, of je keramische tegels of dure natuursteen in je badkamer wilt en of je standaard dubbel glas in je dakkapel wilt of extra duur super isolerend HR+++ glas.

Bespaar op voorrijkosten door lokale aannemer te zoeken

De andere componenten zijn de arbeidskosten en de voorrijkosten. Dat zijn kosten waar je ook fors op kunt besparen, door slimme keuzes te maken.

Wat betreft de voorrijkosten, probeer altijd een aannemer in de regio te vinden. Zeker bij grotere klussen, die misschien wel een week of twee duren, gaat het veel geld kosten wanneer de aannemer en al zijn personeel elke dag een heel stuk heen en weer moeten rijden naar jouw huis.

Kies voor lagere arbeidskosten

Op de hoogte van de arbeidskosten heb je natuurlijk geen invloed. Die bepaalt een aannemer zelf en die liggen vast. Maar jij bepaalt wel welke aannemer je kiest. Je kunt dus voor iemand met lagere tarieven kiezen.

Je komt er snel achter wie de gunstigste tarieven heeft door meerdere aannemers te vergelijken. Dat kan heel snel en eenvoudig met het offerte aanvraagformulier op deze website.

CAR verzekering noodzakelijk

Wil je een aannemer in de arm nemen voor een verbouwing aan je huis, controleer dan of deze een Construction All Risks (CAR) verzekering heeft afgesloten.

Dat is erg belangrijk, want dankzij zo’n CAR verzekering is het bouwobject verzekerd tegen bijvoorbeeld brand.

Ook schade aan de woning zelf, de gebruikte materialen, het interieur en het huis van de buren is dan gedekt. Je eigen inboedel- en woonhuisverzekering zijn in deze situatie niet voldoende dekkend, dus is een CAR verzekering echt een must.

Kies voor een aannemer met Bouw Garant keurmerk

Ook zeer verstandig is het om een aannemer te kiezen die is aangesloten bij Bouw Garant. Dat is een officieel keurmerk. Er zijn ruim 2.000 aannemingsbedrijven die dit keurmerk mogen voeren, dus je hebt keuze genoeg.

Behalve dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze aannemers gegarandeerd is, kun je bij deze aannemers ook de Verbouwgarantie afsluiten. Deze garandeert dat een collega de klus afmaakt, mocht je aannemer onverhoopt failliet gaan.

Het zoeken naar een geschikte aannemer

Dus heb je binnenkort een grote (ver)bouwklus in de planning staan? Ga dan op zoek naar een betrouwbare en deskundige aannemer. Ga niet over een nacht ijs, maar vraag meerdere offertes aan en ga er even rustig voor zitten om ze goed te vergelijken.

Kies er een paar uit en maak een afspraak met de aannemers om te kijken met wie het klikt. Zeker bij grote projecten is dat ook erg belangrijk.

De aannemer is wel degene die de hele bouw coördineert en aanstuurt. Hij is in feite jouw ogen en oren én mond op de bouwplaats. Het is dus enorm belangrijk dat hij snapt wat jij wilt.

Aannemer offertes aanvragen

Bij wat kleinere klussen zal het kostenplaatje waarschijnlijk wat zwaarder wegen. Hoe dan ook, je zoektocht naar een goede aannemer begint hier.

Vul het korte aanvraagformulier hier onder in. Wij gaan vervolgens voor je aan de slag met het zoeken van aannemers welke je de beste aanbieding voor je project kunnen doen. Wij zoeken maximaal 6 aannemers voor je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dit verplicht je tot niets en het is geheel vrijblijvend en kosteloos.