Kosten nieuw dak

Benieuwd naar de kosten van een nieuw dak, de prijs van dakpannen of de kosten dakbedekking? In dit artikel vertellen we je alles over de kosten van dakreparatie, dakpannen, dakleer, PVC, groendak en EPDM dakbedekking. We bespreken kort de voordelen en nadelen van elk type, de levensduur en uiteraard de kosten.

Dakreparatie of een nieuw dak?

Lekkage dakIn bepaalde gevallen is het mogelijk om een lekkage aan het dak te laten repareren.

Wil je weten of de lekkage aan je dak bij jou gerepareerd kan worden? Vul dan het offerte aanvraagformulier onderaan deze pagina in.

Er komen dan een aantal bedrijven bij je langs om dit te beoordelen en je een vrijblijvende prijsopgave te geven. Het kost je niets en het verplicht je tot niets.

Door meerdere offertes met elkaar te kunnen vergelijken kan je behoorlijk op de kosten besparen.

Als je huis al wat ouder is dan is de kans groter dat er beter een heel nieuw dak kan komen. Het meest voor de hand liggend is dan om hetzelfde materiaal bij de dakreparatie te gebruiken.

In het geval van dakpannen kan gekozen worden voor dezelfde dakpannen zodat het straatbeeld niet verstoord wordt.

Maar het is natuurlijk niet noodzakelijk dat het nieuwe dak uit hetzelfde materiaal wordt gemaakt als het oude.

Als je dak aan vervanging tot is dan is dit een mooi moment om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en kosten. En misschien is dit ook wel een mooi moment om gelijk een dakkapel of dakraam te laten plaatsen. Hier vindt je alles over de mogelijkheden welke je hebt.

Een plat dak of een hellend dak?

Als je huis een nieuw dak nodig heeft dan ga je je verdiepen in de verschillende soorten dakbedekking. Je zal je er dan al snel achter komen dat de keuze in dakdekking erg groot is.

Niet alle typen dakbedekking zijn geschikt voor elk daktype. Dat maakt de keuze van de juiste soort al een stukje eenvoudiger. We maken onderscheid tussen een plat dak en een hellend of gebogen dak. Voor beide soorten dak zetten we de verschillende soorten dakbedekking op een rijtje.

Levensduur en kosten dakbedekking plat dak

Bij een plat dak heb je de keuze uit de volgende soorten dakbedekking:

Materiaal Levensduur Totaalprijs per m2
Bitumen 25 jaar 45 euro
PVC 25 jaar 55 euro
EPDM 40 jaar 50 euro
Groendak 60 jaar 55 euro

Levensduur en kosten dakbedekking hellend dak

Bij een hellend of gebogen dak heb je keuze uit meer verschillende materialen:

Materiaal Levensduur Totaalprijs per m2
Betondakpannen 30 jaar 50 euro
Leien 40 jaar 70 euro
Riet 40 jaar 100 euro
Kleidakpannen 50 jaar 60 euro
Aluminium 50 jaar 75 euro
Koper 80 jaar 120 euro
Zink 100 jaar 80 euro

De genoemde prijzen per vierkante meter zijn voor de dakbedekking zelf, de arbeidskosten, het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking en het schoonmaken van de ondergrond. Ook de btw is hierbij al inbegrepen.

Oppervlakte dak bepalend voor dakpannen prijs

Dakrenovatie met dakpannen

De genoemde levensduren zijn gemiddelden. In de praktijk blijkt de werkelijke levensduur vaak veel langer te zijn. Wel is het raadzaam om, zeker na het verstrijken van de verwachte levensduur, je dak regelmatig te controleren.

Om de totale dakbedekking prijs in jouw situatie te berekenen, moet je natuurlijk wel weten wat de totale oppervlakte van jouw dak is. Ter indicatie: een gemiddeld rijtjeshuis met een hellend dak heeft een dakoppervlak van ongeveer 100 vierkante meter. Kies je voor de goedkoopste soort dakbedekking, betondakpannen, dan ben je voor zo´n huis dus ongeveer 5.000 euro kwijt.

Neem een professionele dakdekker in de arm

Wat je uiteindelijk ook kiest, het plaatsen van een degelijke dakbedekking (op een goede manier, zodat die tientallen jaren meegaat) is een specialistische klus. Zelfs voor een handige doe-het-zelver is het verstandiger om het aan een vakman over te laten.

Het is ook geen goedkope klus. Maar het is een investering waar je vele jaren plezier van zult hebben. Ook een dergelijke investering is natuurlijk in goede handen bij een gespecialiseerde dakdekker. Een goede dakdekker zal je bovendien garantie geven en je kunt ook een servicecontract afsluiten. De dakdekker zal dan regelmatige controles uitvoeren en het onderhoud voor zijn rekening nemen.

Gemiddelde tarieven dakdekkers

Dakdekker aan het werk

De gemiddelde kosten van een erkende dakdekker zijn als volgt. Bij een plat dak moet je voor het aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking op de oude laag rekenen op ongeveer 45 tot 65 euro per vierkante meter. Voor het verwijderen van de oude laag en het plaatsen van een geheel nieuwe dakbedekking op 75 tot 100 euro per vierkante meter.

Bij een hellend dak zal een dakdekker voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van een nieuwe een tarief tussen de 75 en 130 euro per vierkante meter in rekening brengen. Alle genoemde tarieven zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

De tarieven zijn afhankelijk van de ervaring van de betreffende dakdekker, hoe lastig de klus precies is en de hoogte van het dak (hoe hoger het dak, hoe groter het risico). Ook de oppervlakte is bepalend voor het tarief per vierkante meter. Bij een groter oppervlak zal de gemiddelde vierkante meter prijs in principe lager zijn.

Bespaar flink op de kosten dakpannen of andere dakbedekking

De exacte prijs die jij voor jouw dak zal moeten betalen hangt dus van het oppervlak van je dak, het soort dak en de keuze van het materiaal af. Maar natuurlijk zijn er ook wel verschillen in de tarieven die de diverse dakdekkersbedrijven rekenen.

Daar ligt dan ook een kans om flink op de totale kosten van je nieuwe dak te besparen. Wanneer je nu op deze site een aanvraagformulier invult, krijg je binnen enkele werkdagen zes verschillende offertes thuisgestuurd van dakdekkers bij jou in de regio.

Maak gratis en vrijblijvend je keuze uit de verschillende aanbiedingen. Zo vind je gegarandeerd een vakman met een gunstig aanbod, toegespitst op jouw situatie. En je bespaart op deze manier tot wel 40 procent op de kosten van je nieuwe dak.

Platte daken

Een dak heeft het vaak zwaar te verduren. Onder alle weersomstandigheden moet het de bewoners en hun bezittingen warm en droog houden. Voor een plat dak is dat nog zwaarder dan voor een hellend dak. Ga maar na, regen of sneeuw glijdt van een schuin dak gewoon af, maar bij een plat dak blijft het erop staan of liggen tot het opgedroogd of gesmolten is.

Daardoor is de levensduur van een plat dak doorgaans korter dan die van een hellend dak. Er is echter een aantal, milieuvriendelijke, materialen die geschikt zijn om een plat dak te helpen om de meest barre weersomstandigheden te doorstaan. We zullen ze allemaal kort bespreken.

Meest gekozen voor platte daken: bitumen

Dakdakker legt dakleer

De meest toegepaste soort dakbedekking in Nederland is al vele jaren bitumen. In de volksmond spreken we meestal over dakleer of teer.

Het is een duurzaam materiaal dat ontstaat tijdens de productie van ruwe aardolie. Het is eenvoudig te plaatsen op platte daken en bestand tegen ons wisselvallige klimaat. Het gaat minstens 25 jaar mee.

De prijs van bitumen dakdekking is ongeveer 45 euro per m2.

Koel alternatief: PVC dakdekking

Het nadeel van bitumen is wel dat het zwart is. Hierdoor wordt het ´s zomers erg warm en dat voel je ook in huis. Een prima alternatief, wat dit nadeel niet heeft, is PVC.

PVC is een dakbedekking van kunststof, dat je ook in een witte variant kunt krijgen. Daardoor is het bestand tegen hogere temperaturen en houdt het je huis beter koel. Ook PVC heeft een levensduur van zo´n 25 jaar.

De kosten van PVC dakdekking bedragen circa 55 euro per vierkante meter.

Elastisch en oersterk: EPDM dakdekking

Zoek je een materiaal met een langere levensduur, dan is EPDM een goed alternatief. Dit is een synthetische rubbersoort, die qua uiterlijk veel lijkt op bitumen. Het is een veel elastischer materiaal dan dakleer. Hierdoor is het beter bestand tegen grote temperatuurverschillen.

Bovendien wordt EPDM van tevoren op maat gemaakt. Daardoor is de kans op lekkages een stuk kleiner. Dit, en de hoge elasticiteit, maken dat een dakbedekking van EPDM wel 40 jaar meegaat. Je dak door een professionele dakdekker laten bedekken met EPDM kost je ca. 50 euro per m2.

Een groendak: fraai en duurzaam

De mooiste vorm van dakbedekking voor een plat dak is een groendak. Bovendien heeft deze optie ook verreweg de langste levensduur. Kies je voor een groendak, dan zal de dakdekker verschillende soorten gras, mos, kruiden of zelfs struiken en bomen op je dak plaatsen. Deze groene laag beschermt de onderlaag en zorgt ervoor dat deze niet aangetast kan worden door welke weersomstandigheden dan ook.

Combineer een groendak met PVC of EPDM

Je kunt een groendak aan laten brengen op een onderlaag van EPDM of PVC. Als je dakconstructie stevig genoeg is, kun je op deze manier zelfs een soort extra tuin op je platte dak creëren, waar je in de zomer in je tuinstoel vele aangename uurtjes door kunt brengen.

Een groendak is niet goedkoop. In de bovenstaande tabel staan de prijzen per vierkante meter voor elke soort dakbedekking. Wanneer je een groendak wilt, moet je de kosten daarvan nog optellen bij een PVC dan wel EPDM dakbedekking prijs!

Dakbedekking bij hellende of gebogen daken

De meeste huizen in Nederland hebben een hellend dak. Dit is van oudsher de meest gebruikte bouwstijl, vanwege de langere levensduur en de vele fraaie stijlmogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan de standaard puntdaken, er zijn ook vele gebogen varianten.

De meest voorkomende soorten dakbedekking bij hellende daken zijn dakpannen (van klei, leien of beton), metaalplaten (van aluminium, koper of zink) of riet.

Soorten, eigenschappen en kosten dakpannen

Al sinds jaar en dag worden de meeste huizen in Nederland bedekt met dakpannen. In de loop der jaren is er wel een grote verscheidenheid aan materialen, vormen en kleuren gekomen. Je ziet in het straatbeeld een grote variatie aan glanzende of matte dakpannen in allerlei kleuren terug.

Een ding hebben al die verschillende soorten dakpannen gemeen: ze zijn bestand tegen alle denkbare weersomstandigheden, milieuvriendelijk en kleurvast. Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur.

Keramische dakpannen

We onderscheiden drie verschillende soorten dakpannen. In de eerste plaats zijn er de keramische dakpannen. Deze worden al eeuwenlang gemaakt door klei op hoge temperatuur te bakken. Keramische dakpannen kun je in allerlei verschillende kleuren krijgen. Ze hebben een zeer lange levensduur van minimaal 50 tot wel 100 jaar.

Betonnen dakpannen

Je kunt ook kiezen voor betonnen dakpannen. Deze dakpannen zijn gemaakt van uitgehard cement. De voordelen van betonnen dakpannen zijn dat ze eenvoudig geplaatst kunnen worden, omdat ze groter zijn dan kleidakpannen.

Het is ook de goedkoopste van de drie soorten dakpannen. Ze gaan echter wel het kortst mee, gemiddeld zo´n 30 jaar. Je kunt die termijn wel verlengen door eerst een beschermlaag aan te brengen.

Betonnen dakpannen kosten ongeveer 50 euro per m2.

Leien dakpannen

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om je schuine dak te voorzien van leien dakpannen. Dat is een natuurlijk gesteente, dat je dak een unieke en fraaie, natuurlijke uitstraling geeft.

Behalve deze natuursteen kun je ook kiezen voor varianten van kunststof en bitumen, die de natuurlijke uitstraling van leisteen nabootsen, maar wel goedkoper zijn. Echte leisteen zal gemiddeld ongeveer 40 jaar meegaan.

Echte leien dakpannen kosten je zo’n 70 euro per vierkante meter, inclusief het leggen.

Metalen platen als dakbedekking in opkomst

Hoewel dakpannen nog altijd de meest voorkomende vorm van dakbedekking zijn, komt ook een dak van metaal steeds vaker voor. Het is een buitengewoon praktische manier om je dak te bedekken. Metalen platen zijn buigzaam en daardoor eenvoudig om te plaatsen. Daarnaast zijn ze onderhoudsvrij en hebben ze een zeer lange levensduur.

Metalen platen op je dak zien er ook gewoon fraai uit. Ze geven een strakke, moderne en stijlvolle uitstraling aan je woning. Daarmee hebben ze een waarde verhogend effect. Je hebt de keuze uit drie soorten metaal als bedekking voor je hellende dak.

Aluminium is flexibel, zink extreem duurzaam

In de eerste plaats is er aluminium. Van de metaalsoorten waar je uit kunt kiezen heeft aluminium de kortste levensduur, maar met 50 jaar gaat het toch net zo lang mee als kleidakpannen en langer dan alle andere soorten dakpannen.

Het is bovendien de meest flexibele van de drie. Dat maakt aluminium bij uitstek geschikt om een dak met afwijkende vormen toch van een stevige, waterdichte constructie te voorzien. Een aluminium dak kost ongeveer 75 euro per m2.

Zink is een minder buigzaam materiaal dan aluminium, waardoor je minder toepassingsmogelijkheden hebt. Het heeft daarentegen wel de langste levensverwachting van alle materialen. Het gaat met gemak 100 jaar lang mee. Een dak van zink kost ongeveer 80 euro per m2.

Opvallend, maar prijzig: koper op je dak

Wanneer je voor een echt bijzondere en opvallende look wilt gaan, kies dan voor een dakbedekking van koper. Door de fraaie kleur en glans zal een koperen dak er zeker uitspringen in ieder straatbeeld.

Als je op wilt vallen, hangt daar wel een prijskaartje aan. Een koperen dak kost je zo´n 120 euro per vierkante meter. Daarmee is het het duurste materiaal dat je kunt kiezen. De levensduur van een koperen dak is gemiddeld genomen zo´n 80 jaar.

Fraai en authentiek: rieten dak

En dan is er natuurlijk nog het rieten dak. Deze fraaie, natuurlijke dakbedekking zie je vooral veel bij boerderijen en hoeves. In vroeger jaren was riet een van de goedkoopste manieren om een dak waterdicht te maken. Vandaag de dag wordt het juist als een luxeproduct beschouwd. Een rieten dak geeft een mooie authentieke look aan een huis.

Aandachtspunten bij een rieten dak

Rieten dak renovatie in uitvoering

Voor het plaatsen van een rieten dakbedekking is het wel noodzakelijk dat het dak een hellingshoek van ten minste 45 graden heeft. Anders kan het regenwater niet goed weglopen en zal het riet op den duur gaan rotten.

Je dient verder ook rekening te houden met meer onderhoud dan bij de andere soorten dakbedekking. Bovendien zal je een aanzienlijk hogere premie moeten betalen voor je brandverzekering, omdat riet nu eenmaal een brandbaar materiaal is.

Het is kortom niet de gemakkelijkste en zeker ook niet de goedkoopste dakbedekking, maar natuurlijk wel heel erg mooi. Een rieten dak zal gemiddeld ruim 40 jaar meegaan, mits je het goed onderhoudt. Een rieten dak kost ongeveer 100 euro per vierkante meter.

Vraag vrijblijvend dakdekker offertes aan

Wat uiteindelijk je keuze ook wordt, wees verstandig en laat het aan een erkende vakman over. Je kunt op onze site in een handomdraai meerdere dakdekkersbedrijven vergelijken door een kort aanvraagformulier in te vullen.

Binnen twee werkdagen heb je zes verschillende offertes in huis van specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk ze, pik het beste aanbod eruit en bespaar erg veel geld. Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht je tot niets.