Kosten stratenmaker

Benieuw wat een stratenmaker kost? In dit artikel leer je wat een stratenmaker per uur of per vierkante meter kost. Ook geven we je een indicatie van de kosten van de materialen zoals de tegels en ophoogzand.

Twee stratenmakers aan het werk

Gewoon benieuwd wat (sier)bestrating volgens jouw wensen kost en geen zin om een heel verhaal te lezen? Vraag dan direct een offerte aan. Wij snappen dat je tijd kostbaar is.

Wij gaan dan voor je opzoek naar stratenmakers welke je de beste aanbieding kunnen doen.

Je ontvangt dan offertes van een aantal stratenmakers bij je uit de buurt. Dit is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wat kost een stratenmaker?

Ben je een beetje uitgekeken op je tuin en wil je hem eens een grondige opknapbeurt geven? Of is je terras schots en scheef of helemaal verzakt? Het aanleggen van nieuwe bestrating is een zware en lastige klus.

Een stratenmaker kan je een heleboel zwaar werk uit handen nemen, zodat je niet zelf dagenlang in de aarde hoeft te ploeteren maar binnen de kortste keren op je gloednieuwe terras van de zon en een drankje kunt genieten.

Wat een stratenmaker precies voor je kan betekenen en wat de kosten zijn van het inhuren van een professionele stratenmaker, daarover vertellen we je wat meer in dit artikel.

Kosten stratenmaker en materialen

Allereerst wil je natuurlijk graag weten wat het kost om een stratenmaker je tuin of je terras voor je te laten betegelen. En hoe duur de verschillende materialen zijn die hij gebruikt om je tuin weer voor je op te knappen tot een plek waar je graag zoveel mogelijk vrije uurtjes doorbrengt.

Prijs stratenmaker per uur of per vierkante meter

Stratenmaker maakt sierbestratingEen stratenmaker kan een uurtarief hanteren of een prijs per vierkante meter. Dat is meestal afhankelijk van de werkzaamheden die hij moet verrichten.

Wanneer je een eenvoudig, maar strak terras wilt, dan zal hij in de meeste gevallen een vaste prijs per vierkante meter rekenen.

Maar wil je sierbestrating of klinkerpaadjes met allerlei ingewikkelde motieven in je tuin hebben, dan zal hij daar doorgaans een prijs per uur voor vragen. Er gaat dan namelijk veel meer tijd zitten in het bestraten van één vierkante meter.

Kosten stratenmaker – uurtarief & m2 prijs

Uiteraard bespreek je van tevoren met de stratenmaker op welke manier hij zijn arbeidskosten zal berekenen en hoe hoog die precies zullen zijn. Vaak staat dit ook al aangegeven in de offerte die een stratenmaker voor je zal maken. Op deze site kun je heel eenvoudig offertes van professionele stratenmakers aanvragen.

Een professionele stratenmaker rekent gemiddeld genomen een uurtarief tussen de 30 en 40 euro. Bij een prijs per vierkante meter moet je ongeveer rekenen op 10 tot 20 euro per vierkante meter.

Kosten van de materialen: tegels

De prijs van tegels loopt sterk uiteen. De meest eenvoudige, betonnen stoeptegels heb je al voor ongeveer 15 euro per vierkante meter. Voor natuursteen kan de prijs oplopen tot wel 65 euro per vierkante meter, maar voor dat geld heb je dan natuurlijk wel hele fraaie, unieke tegels.

Kosten ophoogzand

Verder zal een stratenmaker vrijwel altijd een aantal zakken ophoogzand nodig hebben. Immers, je laat je tuin door hem onder handen nemen omdat de boel was ingezakt. Om alles weer op hetzelfde niveau te krijgen en goed te egaliseren, gaat er meestal wel een aantal kubieke meter zand doorheen.

De prijs van ophoogzand ligt tussen de 50 en 70 euro per big bag van 1 kubieke meter. Deze hoeveelheid zand is goed voor een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter.

Kosten opsluitbanden

En tot slot heb je bij de aanleg van een terras of een tuinpad altijd ook nog een aantal opsluitbanden nodig. Opsluitbanden zorgen ervoor dat je pas aangelegde bestrating niet kan gaan verzakken aan de zijkanten, waardoor er kieren en spleten ontstaan, waar onkruid doorheen kan groeien. De prijs van opsluitbanden ligt tussen de 2 en 5 euro per strekkende meter.

Wat kan een stratenmaker voor je betekenen?

StratenmakerOm te beginnen is een stratenmaker een zegen voor je rug en je knieën. Het aanleggen van bestrating is een erg zwaar karwei. Wanneer je dat niet gewend bent, zal je vrijwel zeker last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten.

Bespaar jezelf de ellende en huur een vakman in, die vaker met dit bijltje hakt en er beter tegen kan dan jij.

Verder heeft een stratenmaker de kennis in huis om de klus perfect uit te voeren.

Je hebt zelf vast wel in je hoofd hoe je terras of tuin er uit moet komen te zien, maar er komt meer bij kijken dan het maken van een ontwerp en het simpelweg neerleggen van de tegels of stenen.

Een stratenmaker heeft de juiste kennis in huis

Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een stevige ondergrond of het opsluiten van de tegels met behulp van opsluitbanden. Een stratenmaker houdt rekening met het krimpen en uitzetten van tegels en legt het terras zodanig aan dat het regenwater goed weg kan lopen.

En een stratenmaker weet ook precies welk legverband in jouw situatie het meest geschikt is. Een legverband is de manier waarop de stenen worden neergelegd, zodat ze perfect op elkaar aansluiten en stevig op hun plaats blijven liggen.

Verschillende legverbanden mogelijk

Legverbanden worden voornamelijk toegepast voor kleine rechthoekige stenen, zoals klinkers. Er zijn verschillende legverbanden, die elk geschikt zijn voor een bepaald soort bestrating.

Voor de oprit is bijvoorbeeld een keper- of elleboogverband het meest geschikt. Dit geeft namelijk een zeer sterk effect, waarbij de stenen elkaar onderling op hun plek houden. Daardoor zullen de stenen niet snel gaan verschuiven, zelfs niet onder het gewicht van je auto.

Legverbanden voor terras of tuinpad

Wil je een groot, strak terras, dan kun je het beste kiezen voor een volsteens-, halfsteens- of blokverband. Deze legverbanden zijn snel en eenvoudig aan te leggen, zodat je kunt besparen op de arbeidskosten wanneer je een uurtarief betaalt. Bovendien hoeft er weinig van de stenen te worden afgesneden, zodat er ook vrijwel geen materiaal verloren gaat.

Voor een tuinpad is een halfsteens- of een visgraadverband aan te bevelen. Deze twee verbanden zorgen niet alleen voor stevigheid, maar ook voor een fraai regelmatig effect. Om te zorgen dat alle stenen op hun plek blijven liggen, kun je het tuinpad het beste afwerken met opsluitbanden.

Sierbestrating

Tot slot kan een ervaren stratenmaker ook sierbestrating aanleggen in hele mooie kant en klare patronen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijzondere patronen voor een rond terras. Dit is vaak een hele puzzel, maar een echte vakman draait er zijn hand niet voor om en je krijgt er een uniek stukje vakwerk voor terug.

Stratenmaker heeft de juiste gereedschappen en materialen

Behalve alle kennis en ervaring, die een stratenmaker dus met zich mee brengt, heeft hij natuurlijk ook de juiste gereedschappen in huis. Wanneer je zelf je terras aan zou willen leggen, dan zou je een heleboel apparatuur, zoals bijvoorbeeld een aftrilmachine, eerst nog ergens moeten huren.

Ook alle materialen, zoals het ophoogzand, de opsluitbanden en natuurlijk de stenen en tegels, zal de stratenmaker voor je bestellen en meenemen als hij aan de klus begint. Dat bespaart jou een heleboel gesjouw, want het zijn stuk voor stuk zware spullen.

Voorbereidende werkzaamheden

Wanneer de stratenmaker aan de slag gaat, begint hij met de voorbereidende werkzaamheden. Die bestaan uit het verwijderen van oude tegels, het ophogen van de tuin of juist het uitgraven van sommige delen.

Je kunt natuurlijk zelf ook een deel van deze werkzaamheden op je nemen. Voor het verwijderen van de oude stenen is geen speciale kennis vereist. Het is zwaar werk, maar je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen, om zo op de totale kosten te besparen.

Er is heel veel mogelijk

De hoofdtaak van de stratenmaker is dan natuurlijk het aanleggen van de bestrating. Alle hier genoemde vormen van bestrating zijn mogelijk. Maar ook nog heel veel meer. Wil je meerdere terrassen trapsgewijs boven elkaar? Of muurtjes in je tuin? Een ervaren stratenmaker is niet snel iets te gek.

Er zijn zelfs mensen die een terras in de tuin hebben in de vorm van het logo van hun favoriete voetbalclub. Je kunt het zo gek niet bedenken of de stratenmaker legt het voor je aan.

En na afloop van de klus, brengt de stratenmaker ook nog al het afval voor je weg. Dat is ook erg praktisch en fijn, want het bespaart je een hoop werk plus het huren van een flinke aanhanger.

Kies voor kwaliteit met een erkende vakman

Om zeker te zijn van hoge kwaliteit, zodat je jarenlang plezier zult hebben van je bestrating, kies je voor een stratenmaker die is aangesloten bij de Stichting Erkenning voor het Bestratingsbedrijf (SEB). Deze gediplomeerde vakmensen staan garant voor topkwaliteit.

Deze kwaliteit wordt gewaarborgd door regelmatige controles vanuit de SEB. Een stratenmaker die hierbij is aangesloten heeft gegarandeerd alle kennis en ervaring in huis om al jouw bestratingswensen in de praktijk te brengen.

Hoe kun je besparen op kosten stratenmaker?

Zoals al gezegd, kun je allerlei klusjes zelf oppakken. Denk daarbij aan het opruimen van afval, het sjouwen van tegels en opsluitbanden of het verwijderen van oude stenen, planten en onkruid.

Eenvoudige klusjes, waar je geen kennis of ervaring voor nodig hebt, maar waarmee je de stratenmaker een hoop tijd en dus jezelf een hoop geld bespaart. Bovendien is het ook gewoon leuk om zelf bij de klus betrokken te blijven.

Daarnaast kun je ook besparen op de voorrijkosten, door een stratenmaker in de buurt te kiezen. Er zijn in iedere regio genoeg goede vakmensen te vinden, dus waarom zou je dat geld niet lekker in je zak houden?

Stratenmaker offertes aanvragen

Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld, gaan wij direct voor je op zoek naar stratenmakers bij jou in de buurt. Dit scheelt je een hoop tijd. Binnen twee werkdagen ontvang je maar liefst zes offertes van stratenmakers welke je de beste deal kunnen geven.

Deze service is helemaal gratis en je zit nergens aan vast.