Airco kopen

Zeker op kantoren kunnen warme zomerdagen voor een behoorlijke afname in de productiviteit zorgen. Door een airco te kopen hou je het hoofd heerlijk koel.

Airco op kantoor

Nooit meer lamlendig snakken naar verkoeling!

Voor kantoren en woningen is de split-unit airco de meest verkochte airco. Via een afzonderlijke unit wordt aan de buitenzijde van het gebouw de warmte afgevoerd. Deze airco is zuinig met energie en kan tevens in mooie designmodellen worden gekocht.

Voor kantoren kan je een multi-split airco kopen. Met deze airco installaties kan worden gekoeld, verwarmd en geventileerd. Voor kantoor en bedrijfspand installaties kan bij energiezuinige installaties gebruik worden gemaakt van Energie-Investeringsaftrek.

vraag-offerte-aan

Airconditioning kopen

Wanneer het buiten erg warm is, kan het prettig zijn om binnen onder koelere temperaturen te wonen, te werken of te slapen. De airco filtert de lucht, zodat vuile lucht afgevoerd wordt en schone lucht aangevoerd. Sommige airco’s kunnen in de winter de ruimtes verwarmen, waardoor je je verwarming minder hoog hoeft te zetten.

Niet iedere airco kan ruimtes verwarmen, als je dit wilt dan zal je hierop moeten letten bij het kopen van de airco. Door op het offerte aanvraagformulier onderaan deze pagina kenbaar te maken dat je de airco ook wilt gebruiken voor het verwarmen van de ruimte ontvang je aanbiedingen met airco’s welke deze mogelijkheid hebben.

Vroeger hadden airco’s een hoog energieverbruik. Tegenwoordig is dit wat achterhaald. De airco’s welke je tegenwoordig koopt zijn veel stiller dan die van vroeger.

vraag-offerte-aan

Airco prijzen

Hoeveel een airco kost hangt af van welk model je kiest en welk merk. Het voordeligst zijn de mobiele airco’s, deze prijzen beginnen bij 200 euro. De vaste aircosystemen kennen prijzen tussen de 600 en 800 euro. Beide genoemde airco prijzen zijn de budgetprijzen, en gelden dus voor B-merk airco’s.

Wil je een A-merk airco kopen, dan liggen de airco prijzen aanzienlijk hoger. Gemiddeld kun je van een prijsverdubbeling uitgaan als je voor een A-merk airco kiest.

Om voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen kun je het beste offertes aanvragen van airco installateurs. Dat doe je door onderstaand formulier in te vullen.

vraag-offerte-aan

Kosten airco per uur

Veel mensen vragen zich af wat een airco kopen voor invloed heeft op hun energierekening. Bij een gemiddeld verbruik in een gewoon huis zullen de kosten per jaar tussen de 50 en 125 euro uitkomen, uitgaande van een airconditioning die tussen de 2,0 en 5,0 kW verbruikt. Als de ruimte eenmaal genoeg gekoeld is, zet de airco de compressor op een lagere stand, zodat het minder stroom verbruikt. Als een airco acht uur per dag aanstaat, bijvoorbeeld in de zomer, zal je rond de 2 euro per dag verbruiken aan stroom, ongeveer 25 cent per uur.

Kosten installatie airco

Weinig mensen kunnen zelf een airco installeren. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven die deze klus voor jou willen opknappen.

Bij een airco zit een standaard 3 meter koelleiding die van binnen naar buiten moet lopen. Soms is het zaak dat de binnen unit aan een beugel bevestigd moet worden, omdat het nergens op kan staan. Bij een airco zit ook altijd 1,5 meter snoer voor de stroom. Zit er geen geaarde stopcontact binnen dit bereik, dan moet er een gemonteerd worden of een verlengsnoer worden aangelegd. Het kan zijn dat er zelfs een aanpassing in je meterkast moet worden gedaan, wanneer de airco 7,0 kW of meer verbruikt.

De airco kent ook een condensbakje met een condensslang. Als de condens niet afgevoerd kan worden als het bakje vol is, moet er ook nog een condenspompje gemonteerd worden. Er zijn dus veel aspecten waar rekening mee moet worden gehouden bij de installatie van je airconditioning. Soms zit de montage bij de prijs inbegrepen, soms niet.

vraag-offerte-aan

Inbegrepen in kosten airco installatie

Wat vaak bij de installatieprijs is inbegrepen, is het boorwerk en ophangen van de airco units. Daarnaast het verzorgen van de elektrische aansluiting en de condensafvoer, als deze voldoen aan de standaardeisen.

De vakman zal de werking van de airco controleren en een korte instructie geven. Tot slot zit er ook nog een garantie bij in begrepen, meestal van 2 jaar. Als je wilt weten wat de exacte kosten zijn, kun je het beste offertes opvragen. Dit kun onderaan deze pagina doen.

Kosten montage meerprijzen airconditioning

Als er bijvoorbeeld een extra elektragroep in je meterkast geplaatst moet worden voor de airconditioning, dan rekent de installateur een meerprijs. De prijs van het maken van een elektragroep ligt rond de 200 euro.

Als je condenswater niet meteen afgevoerd kan worden naar buiten, moet er een condenspomp geplaatst worden. Deze plaatsing kost zo’n 150 euro meer. Kabelgoten en extra leidingwerk vallen onder de kleinere meerprijzen. Hier betaal je onder de 50 euro voor.

Als niemand de monteur kan helpen tillen bij een zware airco vanaf 5,3 kW dan is er soms een tweede installateur nodig. Zet in de beschrijving bij de aanvraag van je offerte welke extra zaken er gemonteerd moeten worden. Dan krijg je een zo nauwkeurig mogelijke prijsopgave en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

vraag-offerte-aan

Kosten vaste airco’s

De goedkoopste vaste aircosystemen hebben prijzen tussen de 600 en 800 euro. Deze airco kosten gelden wel voor de B-merken. Wanneer je een A-merk airco wilt kopen, kom je al gauw boven de 1000 euro uit.

De A-merk airco’s hebben als voordeel dat de vaste aircosystemen stiller en zuiniger zijn. Op de lange termijn kan je dus meer kosten besparen, hoewel de aankoop twee keer zo duur is als een B-merk airco.

De kosten voor een vloer airco kunnen zelfs oplopen tot 2000 euro. De cassette airco’s zijn de duurste in hun klasse. Cassette airco’s kosten tegen de 3000 euro. Let erop dat airco’s soms niet het hele jaar leverbaar zijn.

Kosten mobiele airco’s

Mobiele airco

De prijzen van mobiele airco’s liggen lager dan die van de vaste airco’s. Je betaalt zo’n 400 tot 500 euro. Daar komt wel bij dat mobiele airco’s minder goed presteren. Het is het overwegen waard of je weinig geld uitgeeft, maar een minder goede airco hebt, of meer geld uitgeeft en een vaste goede airco in je ruimte hebt.

De goedkoopste soort die ook wel eens onder de mobiele airco’s valt, is de ventilator. De kosten van een ventilator blijven meestal onder de 200 euro. Bovendien verbruikt een ventilator ook minder stroom.

Functies kopen airconditioning

Als je airconditioning gaat kopen, is het verstandig om naast de prijzen ook op de functies te letten die op de airco zitten. De belangrijkste functie van een airco is het koelen en ontvochtigen van de lucht. Een ventilator koelt niet, een airco wel.

Sommige airco’s kunnen naast koelen, de ruimte ook verwarmen. Bij de ene airco is de uitblaasrichting verstelbaar, bij de andere niet. Op elke airco staat ook vermeld hoe groot de ruimte maximaal kan zijn, omdat bij te grote ruimtes de airco weinig effect heeft. Dit betreft het koelvermogen van een airco, waar een maximum aan zit.

Kosten airco onderhoud

Airco onderhoud

Tijdens het onderhoud aan de airco kun je de filters laten controleren. De condensafvoer wordt gereinigd, omdat water niet in de airco mag blijven staan. Als het water immers besmet raakt heeft dit nare gevolgen. Om zeker te zijn van de goede werking van je airco kun je het laten controleren door een aircomonteur.

Een onderhoudsbeurt aan de airco kost tussen de 130 en 190 euro. Zo ben je er wel zeker van dat je airco lang meegaat. Een onderhoudscontract kost tussen de 100 en 150 euro per jaar.

vraag-offerte-aan

Kosten airco reparatie

Als je airco het niet meer doet, kan een reparatie vaak de problemen al verhelpen. Per uur rekent een aircomonteur gemiddeld 150 euro. Daarbij kan hij meteen bepaalde onderdelen van de airco vervangen. Loodgieters zijn vaak ook gekwalificeerd om reparaties aan airconditioning uit te voeren. Om te weten of het materiaal in de prijs inbegrepen zit, kan je offertes vergelijken. Als je onderstaand formulier invult, krijg je maximaal 6 offertes van airco installateurs.

vraag-offerte-aan

Kosten airco huur

Als een airco maar tijdelijk nodig is, zou je deze ook kunnen huren. Het gaat dan om een mobiele airco. De huurprijzen van airco’s die tussen de 2 en 5 kW verbruiken liggen tussen de 70 en 200 euro per week. Vooral bij grote oppervlaktes zijn er airco’s te huur met een grote koelcapaciteit. Bijvoorbeeld als het tijdens een verbouwing koel moet blijven in een bepaalde ruimte is het huren van een airco een oplossing.

vraag-offerte-aan

Soorten airco’s

Een vast model airco kent twee soorten: een mono unit en een split unit. Beide airco’s worden permanent in een ruimte opgehangen. Bij de eerste hangt de airco alleen binnen. De mono unit wordt opgehangen door twee gaten in de muur te boren. Het ene gat zuigt dan lucht van buiten en het andere gat blaast lucht van binnen naar buiten.

Een split unit heeft twee delen, waarvan de een buiten hangt en de ander binnen. Twee leidingen zorgen ervoor dat de buitenlucht naar binnen kan en de binnen lucht naar buiten.

Tot slot is er een mobiele airco die in elke ruimte geplaatst kan worden en niet permanent is. De afvoerslang van de mobiele airco moet wel ergens buiten een raam worden gehangen. Onderstaand vind je de prijsindicaties van de verschillende soorten airco’s.

vraag-offerte-aan

Vaste airco’s

Onder de vaste airco’s bestaat nogal wat onderscheid. Er zijn verschillende soorten modellen, maar met dezelfde functie. De wandairco is de meest geziene en wordt aan de muur gemonteerd. Deze wordt vaak bediend met een afstandsbediening.

Een design wandairco is geschikt voor moderne interieurs. Vaak liggen de kosten voor een design wandairco wel hoger, maar dan is het apparaat ook geen aanstootgevend gezicht in huis.

De vloerairco wordt net boven de vloer geplaatst en valt minder op dan een wandairco. Toch kunnen de luchtstromen bij een vloerairco makkelijker geblokkeerd worden dan bij een wandairco. Een raamairco is in een raam gemonteerd en heeft daarom geen gaten in de muur nodig.

Bij een systeemplafond kan een cassetteairco erg mooi zijn. Deze airco ververst de lucht en wordt onder andere veel gebruikt in ruimtes met medische doeleinden. Tot slot zijn er de kanaalairco’s die een zeer laag geluidsniveau hebben. Deze worden net als de cassetteairco’s aan het plafond gemonteerd. Wil je een prijsopgave van verschillende soorten airco’s? Vul dan onderstaand formulier in om zes offertes te ontvangen.

Airco offerte aanvragen

Maak op onderstaand formulier je wensen kenbaar en ontvang geheel vrijblijvend (maximaal) 6 offertes van airco installateurs. Vergelijk deze offertes op prijs en kwaliteit en bespaar tot 42,8% op de kosten van je airco!