Serre aanbouw

Lekker met het voor- of najaarszonnetje een kopje thee drinken en het krantje lezen in de serre. Maak je woonkamer groter met de aanbouw van een serre.

De serre specialisten waarmee Offerte Butler samenwerkt kunnen voor u een kunststof, aluminium, houten of gemetselde serre aanbouw maken.

vraag-offerte-aan

Serre aanbouw prijzen

Serre met schuifpui

De kosten van een serre aanbouw zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de oppervlakte van de te bouwen serre een belangrijke factor in de uiteindelijke prijs van de serre aanbouw. Daarnaast spelen materiaalkeuze en afwerking een belangrijke rol in de calculatie van de kosten van een serre aanbouw.

De kozijnen en schuifpui in de serre kunnen bestaan uit kunststof, aluminium of hout. De materiaalkeuze is van grote invloed op de uiteindelijke prijs van de serre aanbouw.

Het glas wat in de kozijn wordt geplaatst is ook van invloed op de prijs. Hoe beter het glas de warmte moet isoleren hoe hoger de prijs van het isolatieglas zal zijn. Als er gekozen wordt voor veiligheidsglas dan zal dit de prijs van de serre verder opdrijven. De kosten van isolatieglas met een hoge isolatiewaarde zijn vaak weer terug te verdienen door de besparing op de stookkosten.

Verder kunt u de centrale verwarming of de vloerverwarming laten doortrekken naar de serre aanbouw, ook deze keuze is van invloed op de prijs. Vloerverwarming in de serre zal duurder zijn dan centrale verwarming.

vraag-offerte-aan

Wat kost een serre aanbouw?

Voor een kleine (10m2) en eenvoudige serre welke aan de woonkamer aangebouwd wordt kunt u rekenen op ongeveer 7.000 euro voor het aanbouwen van de complete serre.

Prijzen van grotere serres (20m2+) kunnen wel oplopen tot 30.000 euro, afhankelijk van de gekozen materialen en afwerkingsniveau. Omdat prijzen van verschillende serre specialisten behoorlijk kunnen verschillen loont het altijd de moeite om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Vraag direct vrijblijvend serre offertes aan en ontdek wat een serre aanbouw in jou situatie kost.

vraag-offerte-aan

Wat is een serre aanbouw?

Voor een huis met de tuin op het zuiden kan men ervoor kiezen om een uitbouw te doen aan de woonkamer. Deze aanbouw staat dan op de begane grond en wordt een serre genoemd. Meestal bestaat een serre voor een groot deel uit glas, zodat de zon het vertrek kan opwarmen. De serre wordt vaak aan de achterkant van het huis geplaatst, een enkele keer aan de voorkant.

Serre aanbouw

Er is een verschil tussen een serre en een aanbouw. Een serre aanbouw vormt een apart deel van het huis, terwijl een aanbouw een uitbreiding van het leefgedeelte vormt. Je kunt stellen dat een serre altijd een aanbouw is, maar een aanbouw niet altijd een serre.

Qua uiterlijk ligt het verschil voornamelijk in de hoeveelheid ramen. Een aanbouw kent muren en ramen, een serre aanbouw bestaat voornamelijk uit ramen. Bij een aanbouw komen meerdere aannemers kijken voor het dak, het metselwerk en het zetten van de ramen. Bij een serre is er vaak maar een partij die de aanbouw verzorgt. De serre aanbouw kosten liggen lager dan die van een aanbouw.

Basis serres

De vraag die je jezelf moet stellen is: welke functie krijgt de serre?

De goedkoopste soort is een basisserre, maar deze wordt vaak niet gebruikt als uitbreiding van een woning. Dit soort serres worden vaak alleen gebruikt als hobbyruimte of als overdekt deel van de tuin om planten te laten overwinteren. Wanneer het laatste de functie van de serre is, kun je kiezen tussen rechtopstaande wanden en schuine wanden.

Overweeg goed welke soort plant je in de serres plaatst, soms heeft de constructie van de serre invloed op de plantgroei. In sommige gevallen is het mogelijk om een basisserre te bouwen zonder vergunning.

vraag-offerte-aan

Serre met fundering

Duurder dan de basisserre, is de serre die een fundering heeft. Zeker als de serre dienst moet doen als extra leefruimte, is een fundering onmisbaar. Bij een serre met een fundering worden de minimale afmetingen van 3 meter bij 2,4 meter aangehouden.

De fundering hoeft echter niet zo zwaar te zijn als die van een huis. Vaak moet er voor de serres met fundering een vergunning aangevraagd worden. Houd er rekening mee dat deze aanvraag wel 12 tot 20 weken kan duren. Je moet hierbij de bouwtekeningen inleveren.

Prefab serres

Wil je je serre kant-en-klaar laten plaatsen? Dit heet een prefab serre. Deze constructie wordt vooraf in een werkplaats gemaakt en hoeft daarna alleen maar gemonteerd te worden.

Serre kosten voor een prefab serre liggen aanzienlijk lager dan die van een serre op maat. De prijs voor een prefab tuinserre is vanaf 750 euro per vierkante meter en een prefab woonserre vanaf 1700 euro per vierkante meter.

Zelfs bij prefab serres kun je nog keuzes maken qua stijl en materiaal, al is het wel minder dan bij maatwerk. Een prefab serre is tevens sneller geplaatst dan een maatwerk serre. De fundering is vaak ook voor een groot deel al in de werkplaats gemaakt.

vraag-offerte-aan

Aluminium serres

Aluminium is een materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft. Eens in het jaar een schoonmaakbeurt is al voldoende. Het is een licht en sterk materiaal wat goed isoleert.

Er is keuze uit verschillende kleuren, en dat is maar goed ook. Aluminium kan namelijk haast niet beschilderd worden. Door de dunne spanten, is er veel glas mogelijk in een aluminium serre. Bij moderne nieuwbouwhuizen komt een serre van aluminium vaak voor, omdat het een strakke uitstraling heeft.

Glazen serres

Zelfs wanneer een serre volledig van glas gemaakt is, is het frame van een ander materiaalsoort. De wanden zijn wel van glas, zoals glazen schuifwanden.

Glazen serres laten heel veel daglicht naar binnen. Je kunt dubbelglas nemen, wat meer isoleert dan enkel glas. Echter met kozijnen isoleert het glas nog beter.

Glazen serres passen bij uiteenlopende stijlen. Je kunt er een klassieke serre van maken of juist een moderne. Omdat glas snel vuil kan worden, is er wel regelmatig onderhoud nodig. Eventueel kun je het schoonmaakwerk uitbesteden aan een glazenwasser.

Houten serres

Houten serre

In tegenstelling tot aluminium, is hout een makkelijker te schilderen materiaal. Dit schilderen moet zeker om de zoveel jaar gebeuren.

Hout heeft een klassieke uitstraling en past daarom bij wat oudere woningen. Toch vind je tegenwoordig bij moderne woningen ook steeds meer houten accenten terug.

Hout is een materiaal wat regelmatig onderhoud nodig heeft.

De isolatie van hout is tevens minder dan bij aluminium en kunststof.

Kunststof serres

Bij kunststof is schilderen niet mogelijk, maar het materiaal is wel bijna onderhoudsvrij.

Kunststof is in vele kleuren verkrijgbaar, zodat je ook zonder schilderen de kleur kunt krijgen die bij jouw woning past. Kunststof kent een hoge isolatiewaarde, zodat de serre goed warm blijft. Het is voldoende als je de kunststof constructie één keer in het jaar schoonmaakt. Je kunt een kunststof serre als prefab serre kopen, deze is goedkoper en wordt kant-en-klaar geplaatst.

vraag-offerte-aan

Gemetselde serres

Gemetselde serre

Wanneer je voor een gemetselde serre kiest van hetzelfde baksteen als je woning, kan de serre perfect aansluiten op de stijl van je woning.

Gemetselde serres zijn een sterke constructie en vormen eigenlijk een uitbreiding van je woning. De plaatsing neemt echter meer tijd in beslag dan bij aluminium of kunststof serres. Bovendien is er minder raamoppervlakte mogelijk, zodat je minder lichtval hebt.

Een fundering voor een gemetselde serre is noodzakelijk. Voordeel is dan wel weer dat je er extra leefruimte bij hebt.

Stalen serres

Een stalen serre is niet alleen geschikt als aanbouw, maar ook als vrijstaande constructie.

Staal is een zeer sterk materiaal dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Staal is echter wel een duur soort materiaal. Het heeft dan wel weer weinig onderhoud nodig, een schoonmaakbeurt een keer per jaar is voldoende. Een stalen serre kun je ook prefab kopen, het wordt dan kant-en-klaar geplaatst.

Isolatie serre

Als je het hele jaar door in je serre wilt kunnen zitten, moet deze goed geïsoleerd worden. Denk hier vooraf goed over na, want isoleren is achteraf vaak niet mogelijk zonder opnieuw veel geld uit te geven. Een aantal manieren om je serre goed te isoleren, vind je hier op een rij.

Allereerst is dubbelglas een goede isolator. HR++ wordt veel gebruikt, omdat het zeer goed isolatieglas is.
Plexiglas wordt ook steeds populairder, omdat het sterker is dan gewoon glas.
Wat betreft de vloer heeft een stenen vloer een hoge isolatiewaarde. Aluminiumprofielen zijn het koudst in de winter.

vraag-offerte-aan

Ventilatie en zonwering serre

In de zomer bij hoogstaande zon loopt de temperatuur in de serre snel op. Daarom is ventilatie minstens zo belangrijk als isolatie. Bij enkel glas kan er dan condens ontstaan, neem daarom dubbelglas.

Zonwering kun je laten aanleggen door bijvoorbeeld serre screens. Dit doek wordt met behulp van een motor over het dak van de serre heen getrokken en kun je bedienen met een schakelaar. Met ventilatieroosters zorg je ervoor dat er een constante doorstroming van verse lucht is.

Fundering van de serre

De fundering van een serre waar je het hele jaar in wilt kunnen zitten is erg belangrijk. De fundering beschermt tegen grondwater dat omhoog kan komen of verzakkingen van de grond.

Je kunt zelf aan de slag met het maken van de fundering. Dan dien je een geul van 70 centimeter te graven en daar 25 centimeter grind in te storten. Over het grind giet je dan mortel (metselspecie) tot het grondniveau. Het is belangrijk dat de omtrek van de fundering dezelfde omtrek als die van de serre is. De fundering moet waterpas zijn in de breedte, maar schuin aflopen in de lengte zodat het regenwater weg kan vloeien. Hierbij wordt 0,5 tot 1 centimeter schuinte per meter aangehouden.

Aluminiumfundering

Heeft je serre meer een hobby doel dan een leef-doel? Dan zou je voor het gemak voor een aluminium of stalen fundering kunnen kiezen. De fundering dient dan geplaatst te worden op een vlakke en stabiele ondergrond. Deze mag gewoon van grond zijn.

Vaak bestaat de stalen of aluminium fundering uit vier delen die aan elkaar gezet moeten worden met bouten en moeren. De fundering moet 90 graden worden geplaatst. Controleer ook of de fundering in de breedte waterpas is. De fundering kun je ook zelf maken van hout. Dit soort funderingen zijn dus niet massief, zoals bovenstaande funderingen. Het vormt eigenlijk een frame waar je de serre op bouwt.

Serre dak

Het dak van een serre kan een uitschuifbare overkapping zijn of een vast dak. Een uitschuifbare overkapping biedt de mogelijkheid om deze bij mooi weer te openen. Dit gebeurt elektronisch door middel van een schakelaar.

Bij een glazen dak bestaat de kans op condensvormingen oververhitting in de zomer. Om oververhitting tegen te gaan kun je kiezen voor een zonwerende overkapping. Vooral serres op het zuiden hebben hier baat bij.

Naast glas, kunnen daken van serres ook van polycarbonaat gemaakt worden. Je kunt kiezen tussen glashelder, opaal wit en bonskleurig als het om polycarbonaat gaat. Over polycarbonaat kan ook een zonwerende coating aangebracht worden.

vraag-offerte-aan

Serrevloer

Er zijn verschillende soorten materialen en vloeren waar je een keuze uit kunt maken als het om de vloer van je serre-aanbouw gaat. Voor welke soort vloer je gaat is een kwestie van smaak en budget. Tapijt is warmer dan bijvoorbeeld laminaat, maar is ook lastiger schoon te houden.

Een kunststof gietvloer pas goed bij een industriële look, maar tegels houden warme beter vast. Tegels zijn weer harder, maar onderhoudsvriendelijker. Een hardhouten vloer is eveneens onderhoudsvriendelijk, maar ook duurder.

Verwarming van de serre

Vloerverwarming met radiator

Als je de serre wilt verwarmen, kun je kiezen voor vloerverwarming, wandverwarming of verwarming met radiatoren en cv-ketel.

Vloer- en wandverwarming kan ingebouwd worden op basis van een lage temperatuur verwarmingssysteem. Deze is comfortabel en energiezuinig. Het is ook een optie om een open haard in je serre te plaatsen. Dan is de voorwaarde wel dat er voldoende ontluchting is.

Wil je vloerverwarming die aangesloten is op je cv-ketel, laat dan een expert controleren of je cv genoeg vermogen heeft om een aangebouwd deel ook te verwarmen.

Serredeuren

Wat betreft de toegang naar buiten zijn er drie mogelijkheden.

Allereerst kun je een schuifpui in je serre laten maken. Deze nemen weinig extra tuinruimte in beslag als ze opengaan. Een schuifpui kan tweedelig of vierdelig zijn. Een vouwwand heeft geen kans op een stroeve bediening door ophopend vuil. Tevens is er dan geen drempel zoals vaak bij een schuifdeur, waardoor de doorgang rolstoelvriendelijk is.

Bij een klassieke woonstijl passen openslaande deuren het best. Bovendien heb je bij openslaande deuren meer keuze qua stijl dan bij schuifpuien. Deuren van kunststof hebben minder onderhoud nodig dan deuren van hout.

Serre inbraak-proof maken

Een schuifpui van een serre kan een zwakke plek tegen inbraken zijn. Als de schuifpui slecht afgesloten is, kan een inbreker het gebruiken om binnen je woning te komen. Er zijn daarom speciale sloten voor de schuifpui van de serre. Er zijn oplegsloten, insteeksloten en barrièrestangen. Door barrièrestangen wordt de opening verkleind. Voor de veiligheid kan de serre worden voorzien van een alarmsysteem.

Lekkage serre

Hoe weet je of je serre lekt? Vaak zie je een zichtbaar straaltje water wat naar beneden komt aan de binnenkant. Je kunt dan met een gieter kijken waar het lek precies zit. Een tijdelijke oplossing kan het opnieuw dichtkitten zijn. Een verweerde kitnaad tussen de metalen afdekkap en de glasroede is de meest voorkomende oorzaak van een lek in de serre. Maar opnieuw kitten is vaak niet de beste oplossing. Dat is het demonteren van de metalen kap, dan plakbitumen aanbrengen over de naad op het glas. Vervolgens moet de glasroede, met aan beide kanten een rubberen strip, over het bitumtape aangebracht en vastgezet worden. Om de rubbers te beschermen tegen verwering, kan er nog een lijst over de roede gezet worden.

vraag-offerte-aan

Zelf een serre aanbouwen?

Je kunt ook zelf een serre aanbouwen, maar dan moet je extra goed rekening houden met een aantal zaken.

De grond waarop je de serre wilt bouwen moet geschikt zijn, anders moet er een fundering komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor veen- of kleigrond. Controleer of je een vergunning nodig hebt voor het aanbouwen van je serre. Een bouwtekening is altijd handig, maar vaak verplicht als je een vergunning wilt aanvragen.

Vergunningsvrije serres moeten aan bepaalde afmetingen voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 4 meter vanaf de woning uitgebouwd zijn en niet hoger dan 5 meter. De lokale kosten voor een vergunning verschillen per gemeente.

Extra opties

Wat veel mensen niet weten, is dat je niet alleen kunt kiezen in welke stijl en van welk materiaal je jouw serre wilt laten bouwen, maar dat je nog voor een hoop extra opties kunt kiezen. Wat dacht je van een keuken in je serre? Erg handig als je ’s zomers vaak buiten eet.

Met een veranda geniet je nog meer van de zomerse dagen omdat je langer buiten kunt zitten. Je kunt op sommige serres zelfs zonnepanelen laten plaatsen. Deze kunnen zelfs transparant zijn, zodat je toch voldoende lichtval in je serre hebt. Het is een investering, maar je kunt die terugverdienen.

Inrichting serre aanbouw

Stel je kiest voor een serre aanbouw van aluminium of glas, dan zijn dit koude materialen. Vooral in de winter geeft het zoveel meer comfort als er verwarming aanwezig is in de serre.

Je kunt nog meer warmte creëren door bepaalde meubels of planten in je serre te plaatsen. Zo blijft het in de koude maanden ook aangenaam om in de serre te verblijven. Om optimaal te kunnen genieten van je serre is het dus zaak dat je niet alleen naar het uiterlijk van de serre kijkt, maar ook naar de praktische kant. Het zou zonde zijn dat je enkel in de zomer in de serre kunt zitten, omdat het in de winter gewoon te koud is.

Wat kost een serre aanbouw?

Afhankelijk van de afmetingen van jouw serre, het materiaal en het doel waar je de serre voor wilt gaan gebruiken, worden de kosten berekend. Deze kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Een serre is dan ook een aardige investering, waarbij je zekerheid wilt dat het kundig gebeurt. Daarom kun je het beste offertes opvragen om kostprijzen te kunnen vergelijken. Kijk vooral goed naar welke kosten er inbegrepen zijn en welke niet. Via dit formulier kan je serre offertes aanvragen. Zo begin je goed voorbereid aan je plan om een serre aan te bouwen.

Serre verzekeren

Vergeet niet om bij je verzekering te controleren of je serre ook verzekerd is tegen hagel of brand. Soms is de voorwaarde dat je de serre bijvoorbeeld alleen voor privé doeleinden gebruikt, en niet voor commerciële doeleinden. Soms is het zo dat de serre alleen verzekerd is als het binnen bepaalde afmetingen valt.

Kunststoframen vallen vaak ook onder een glasverzekering. Een glasverzekering kost 20 tot 50 euro per jaar. Je kunt het beste bij je verzekeraar informeren in hoeverre je gedekt bent voor glasschade. Zeker wanneer je transparante zonnepanelen op het dak van je serre hebt, hoeft dit niet perse onder je glasverzekering te vallen.

Serre aanbouw offerte aanvragen

Er is heel veel mogelijk op het gebied van serres. Na het invullen van onderstaande offerte formulier zoeken wij de serre specialisten welke het beste aan uw wensen kunnen voldoen. U kunt de offertes welke u vervolgens ontvangt rustig met elkaar vergelijken en u, desgewenst, verder laten informeren door de specialist(en) welke u een gunstige aanbieding doen. Het gebruik van deze offerte aanvraag service is overigens gratis en vrijblijvend.