Uurloon timmerman

Er zijn zo van die klussen in en rond het huis waarvoor je vroeg of laat de hulp van een timmerman voor nodig hebt.

Een timmerman kan en doet ontzettend veel. Er zijn niet veel beroepen die zo enorm veelzijdig zijn als het beroep van een timmerman. Veel timmermannen specialiseren zich dan ook in bepaalde klussen.

Wil je een houten skelet laten maken voor een serre aanbouw of een nieuw dak? Wil je op je zolder met schuine daken? Of een groot opbergmeubel op maat laten maken? Of wil je je auto graag beschermen door middel van een carport?

Allemaal klussen welke een timmerman voor je kan doen.

Een timmerman is van alle markten thuis

Een timmerman is een allround vakman die tal van klussen voor je kan uitvoeren. Bij de bouw of renovatie van je woning is een goede timmerman dan ook onmisbaar. Hij maakt niet alleen het skelet van je dak en de wanden, maar ook plaatst hij vloeren, houten kozijnen, ramen en deuren. Hij bouwt een serre of een dakkapel.

En natuurlijk kun je ook een timmerman in dienst nemen voor talloze kleinere klussen, zoals het op maat maken van meubels of het plaatsen van een schutting.

Machinaal werk is sneller en preciezer

Een timmerman is natuurlijk geschoold om met allerlei gereedschappen te werken, maar tegenwoordig gebeurt ook ontzettend veel werk machinaal. Dat heeft als grote voordelen dat enerzijds het resultaat vaak veel preciezer is en anderzijds de klus ook sneller geklaard is en dus goedkoper is.

Vaste prijs of uurtarief timmerman

Maar wat kost een timmerman nu eigenlijk precies? Dat is een vraag waar je natuurlijk graag antwoord op wilt, voordat je er één inhuurt voor een klus in of rond je woning. En je wilt uiteraard niet te veel betalen, maar tegelijk wil je ook wel vakwerk.

Een timmerman kan zijn tarief op twee manieren berekenen. Zijn prijs kan gebaseerd zijn op een uurloon of hij kan een vast bedrag met je afspreken voor het gehele project.

Wat kost een timmerman per uur?

Wanneer een timmerman op basis van een uurtarief werkt, dan ligt dat doorgaans tussen de 30 en de 50 euro per uur. Het verschil zit hem er hoofdzakelijk in hoe ervaren de betreffende timmerman is. Een starter vraagt gemiddeld zo’n 30 tot 35 euro per uur, een gemiddeld ervaren timmerman 35 tot 40 euro per uur.

En een echt ervaren vakman kan tussen de 40 en de 50 euro per uur vragen. Een echte specialist op een specifiek vakgebied, bijvoorbeeld een ervaren meubelmaker, zal soms wellicht nog iets meer dan 50 euro per uur rekenen.

Totaalprijs opgebouwd uit uurtarief timmerman en extra kosten

Als je een totaalprijs voor een compleet project afspreekt, zal dat natuurlijk ook gebaseerd worden op het uurloon. Dit wordt dan vermenigvuldigd met het geschatte aantal uren dat er in de klus zal gaan zitten.

Uiteraard komen daar dan nog de nodige kosten bovenop, zoals de kosten voor het afvoeren van bouwafval, voorrijkosten en btw. En denk ook aan kosten voor materiaal en materieel.

Onder materiaal verstaan we dan zaken als planken, schroeven, bouten, et cetera. Onder materieel vallen zaken als steigers, ladders en gereedschap. Natuurlijk heeft een timmerman veel van die zaken zelf, maar soms zal hij dingen moeten huren.

Totaalprijs meestal gunstiger

Het kan voor jou heel gunstig zijn om een totaalprijs overeen te komen, vooral wanneer het een grote klus betreft. Je weet dan immers op voorhand waar je aan toe bent en komt niet meer voor onverwachte tegenvallers te staan.

Uurloon timmerman bepaald door kennis en ervaring

Het tarief van een timmerman hangt in de eerste plaats af van zijn ervaring en kennis. Een professionele timmerman heeft een opleiding gehad, waarin hij geleerd heeft met hout om te gaan.

Hij kent derhalve allerlei soorten hout, met elk hun eigen specifieke kenmerken en eigenschappen en hoe ze te bewerken of verwerken. Bij het ene project zal je een ander soort hout nodig hebben dan bij het andere project. Een timmerman weet precies wat het beste is voor jouw project.

Snel en efficiënt

Daarnaast beschikt hij over het juiste gereedschap en weet hij daar op een deskundige manier mee om te gaan. Hij bedenkt oplossingen voor allerlei problemen, die je zelf nooit had kunnen bedenken. Zo is hij bijvoorbeeld ook een expert op het gebied van verbindingen.

Wanneer je een ervaren timmerman inhuurt, zal hij de klus snel en efficiënt uitvoeren. En je kunt er bovendien op vertrouwen dat hij kwaliteit levert.

Een timmerman is geen aannemer

Realiseer je wel dat een timmerman geen aannemer is. Hij is natuurlijk een professional die allerlei verbouwingen voor je uit kan voeren. Maar hij is op zijn best als hij gewoon zijn eigen ding kan doen.

Heb je een echt groot project, waar nog andere vakmensen bij betrokken zijn, zoals een schilder, een glaszetter of een loodgieter, dan is het wellicht een goed idee om ook een aannemer in de arm te nemen om het geheel in goede banen te leiden.

En hij is ook geen architect

Een timmerman is ook geen architect. Hij voert verbouwingen en andere klussen uit, maar moet wel duidelijk weten wat hij moet doen. Zorg dus voor goede tekeningen of bouwplannen en geef duidelijke instructies.

Besparen door zelf mee te helpen

Wil je besparen op de kosten van een timmerman, dan zijn daar wel een paar  mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld bij allerlei klussen prima zelf helpen. Ook al ben je helemaal niet handig, je kunt inkopen doen, helpen bij sloopwerkzaamheden en afval opruimen en wegbrengen.

Allemaal kleine klusjes, die een timmerman alleen maar ophouden. Als je dat soort zaken zelf voor je rekening neemt, kan hij efficiënter werken en dat bespaart jou geld.

Bespaar op de voorrijkosten

Een andere tip is om altijd een timmerman bij jou in de buurt te zoeken. Dat scheelt je namelijk in de voorrijkosten. Zeker bij een groter project, waarbij een timmerman meerdere dagen bezig is en waarbij hij ook nog regelmatig heen en weer moet rijden om materialen op te halen, kan dat best in de papieren lopen.

Timmermannen vergelijken: ervaring of lage prijs?

Wanneer je een timmerman in de arm wilt nemen voor een klus bij je thuis, dan is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. De tarieven kunnen flink variëren en jij bepaalt zelf of je ervaring belangrijker vindt of dat je voor een zo laag mogelijke prijs gaat.

Bedenk daarbij wel dat een ervaren timmerman vaak sneller en efficiënter werkt dan een minder ervaren collega. Uiteindelijk kan de keuze voor een lager uurloon dus toch best duurder uitpakken.

Door meerdere timmermannen te vergelijken, kun je een goede afweging maken en de voor jou meest gunstige aanbieding kiezen. Om een goede vergelijking te maken, vul je om te beginnen het aanvraagformulier op onze site in.

Vraag timmerman offertes aan

Wij zorgen ervoor dat je binnen twee werkdagen maar liefst zes offertes hebt van betrouwbare timmermannen bij jou in de buurt. Het aanvragen van offertes kost je helemaal niets en verplicht je ook tot niets.

En door slim vergelijken is het mogelijk om tot maar liefst 40 procent op de kosten van een timmerman te besparen.