Prefab dakkapel
Steeds meer mensen kiezen voor prefab dakkapellen. Deze kunnen namelijk binnen een dag geplaatst worden.
Een prefab dakkapel is een kant-en-klare dakkapel die in de fabriek gebouwd is en met een kraan in één keer op je dak geplaatst wordt.
Er zijn ook modellen waarvan alle onderdelen van tevoren al in de fabriek gemaakt worden, maar die nog niet in elkaar gezet zijn.
Je krijgt dan dus als het ware een prefab dakkapel bouwpakket thuis die dan alleen nog afgemonteerd moet worden. Dit bouwpakket bestaat o.a. uit de zijwangen, het dak en de kozijnen.
Prefab dakkapel of traditioneel model
Een prefab dakkapel is goedkoper dan een traditioneel model. Dat komt doordat het vervaardigen ervan in de fabriek veel sneller en efficiënter kan gebeuren.
Bijkomend voordeel is dat bij montage in de fabriek het afwerkingsniveau ook nog eens hoger is.
Prefab dakkapel van hout
Je hebt de keuze uit verschillende materialen. Een prefab dakkapel van hout heb je vanaf ongeveer 3.200 euro.
Prefab kunststof dakkapel
Voor een exemplaar met een houten frame en een kunststof afwerking betaal je minimaal 3.700 euro.
Prefab polyester dakkapel
Voor een volledig polyester exemplaar moet je rekening houden met een prijs van ten minste 4.200 euro. Een polyester dakkapel is overigens altijd prefab.
Dit zijn richtprijzen voor dakkapellen van 2,50 breed en 1,50 hoog.
Snel resultaat en minimale overlast
Als je snel resultaat wilt, is een prefab dakkapel ideaal.
Het enige dat de vakman die hem voor je plaatst moet doen is een gat in je dak maken met dezelfde afmetingen als de dakkapel. Wanneer deze dan op het dak getakeld wordt, moet hij natuurlijk nog zorgen dat de aansluiting op het dak netjes en waterdicht is.
Alles bij elkaar is dit binnen een dag klaar.
Ook de fabricage in de fabriek duurt maar twee tot vier dagen, dus binnen een week kan alles klaar zijn. De overlast als gevolg van de verbouwing blijft dus tot een minimum beperkt. En het gat in je dak is binnen een paar uur alweer dicht, waardoor je ook nauwelijks rekening hoeft te houden met het weer.
Prefab dakkapel zelf maken
Wanneer je een prefab dakkapel koopt, die in de fabriek al helemaal in elkaar gezet is, zal hij ook altijd al direct geïsoleerd en waterdicht gemaakt zijn.
Dat is natuurlijk niet het geval wanneer je de losse onderdelen zelf nog moet plaatsen. Dit is een klus die op zich best te doen is wanneer je twee rechterhanden hebt en genoeg tijd. Toch is het aan te raden om het door een dakkapel specialist te laten doen. Deze werkt sneller en efficiënter, waardoor de overlast zo kort mogelijk duurt. Bovendien heeft hij ervaring met het werken op hoogte en op een schuin dak. En zeker wanneer de dakconstructie aangepast dient te worden, is het aan te bevelen om dit door iemand te laten doen die dat vaker gedaan heeft.
Prefab dakkapel zelf plaatsen
Maar zoals gezegd is het voor een ervaren klusser wel te doen. Wanneer je zelf je prefab dakkapel wilt plaatsen, kun je dat doen aan de hand van onderstaand stappenplan.
Maak eerst de daksparing
Je begint natuurlijk met het maken van een gat in je dak. Dit noemt men de daksparing. Let erop dat de breedte van de constructie goed afgestemd is op de breedte van de dakpannen. Je wilt immers dat de dakpannen perfect aansluiten op de zijwanden van de dakkapel. En moet je een horizontale balk, een zogeheten ‘gording’ verwijderen, zorg er dan voor dat de onder- en bovenliggende gordingen met elkaar worden verbonden.
De draagconstructie
Heb je de daksparing gemaakt, dan ga je aan de slag met de draagconstructie. Dit is meestal een houten skelet, maar bij een prefab model zit de constructie al in de diverse losse onderdelen. Je bevestigt de constructie met zogenaamde balk- en hoekgrijpankers. Onderdeel van de draagconstructie is ook het maken van een kozijn.
Het aftimmeren van de buitenzijde
De volgende stap is het aftimmeren van de buitenkant van je dakkapel. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk te doen, want hierdoor wordt je dak wind- en waterdicht. De meeste afwerking is bij prefab onderdelen al gebeurd. Maar wanneer je zelf de constructie maakt, moet je nog wel isolatiemateriaal, dampwerende folie en plaatmateriaal aanbrengen. En je moet dan ook zelf de dakbedekking nog leggen.
Het aftimmeren van de binnenkant
Tot slot kun je dan de binnenkant van je dakkapel af gaan timmeren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van gipsplaten, kunststof platen of houten schroten. Bij deze stap plaats je ook nog een vensterbank en de knieschotten.
Vakman de grote lijnen
Ben je een wat minder ervaren klusser, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de echt lastige klussen uit te besteden aan een vakman en zelf de details in te vullen. Je bent dan niet zelf verantwoordelijk voor werkzaamheden die nogal nauw luisteren, zoals het maken van de constructie of het waterdicht maken van de dakkapel. Bovendien zal een vakman ook garantie geven op de uitgevoerde werkzaamheden. Het aftimmeren van de binnenzijde is een leuke klus, als je niet zoveel ervaring hebt als doe-het-zelver. En je bespaart in elk geval ook nog wat mee op de arbeidskosten.
Wat kost een prefab dakkapel?
Nieuwsgierig wat een prefab dakkapel voor jouw huis gaat kosten? Vul dan onderstaand formulier in. Wij gaan dan voor je op zoek naar dakkapel specialisten welke je de beste aanbieding kunnen doen. Je ontvangt dan een aantal offertes welke je in alle rust met elkaar kunt vergelijken. Deze service is geheel vrijblijvend, kosteloos en verplicht je tot niets.