Hoe kun je een schoorsteenbrand voorkomen?

Een op de drie woningbranden die plaatsvinden in Nederland, beginnen in de schoorsteen. Per jaar moet de brandweer duizenden keren uitrukken om een schoorsteenbrand te blussen. Een schoorsteenbrand kan rampzalige gevolgen hebben, niet alleen kan het je huis compleet verwoesten, het kan ook dodelijk zijn voor mensen. Vandaar dat het belangrijk is om te weten wat je kunt doen om te zorgen dat je schoorsteen geen risico vormt. Met een paar simpele stappen, kun jij jezelf ervan verzekeren dat je schoorsteen het onderhoud krijgt dat het nodig heeft. Wij laten je graag zien hoe je dit vandaag nog kunt regelen.

Waardoor ontstaat een schoorsteenbrand?

Wanneer je wilt weten hoe je een schoorsteenbrand kunt voorkomen, moeten we eerst kijken hoe een schoorsteenbrand ontstaat. Het vaakst ontstaat een brand in een schoorsteen van een kachel waarin kolen of mazout wordt verbrand. Dit laat namelijk een aanslag achter in de pijp. Deze aanslag kan zelf ook ontvlammen en dan kan het snel gaan. Een andere oorzaak van een schoorsteenbrand is vuil dat in de pijp terechtkomt. Denk hierbij aan bladeren, takjes of zelfs complete vogelnesten. Merk je dat tijdens het stoken van je openhaard rook in de kamer komt? Dan is de kans heel groot dat je schoorsteen geveegd moet worden. Schakel daarom een schoorsteenveger in om dit zo snel mogelijk te doen.

Laat je schoorsteen vegen

Laat je schoorsteen vegen

Als je merkt dat er rook in de kamer komt wanneer je aan het stoken bent, loop je gevaar. In deze rook zitten namelijk heel schadelijke stoffen en vandaar dat je gelijk een schoorsteenveger in de buurt moet gaan zoeken. Deze zal de pijp voor je controleren en bekijken waar het probleem zit. Met speciale middelen zal de pijp vervolgens gereinigd worden. Dit kan zowel gedaan worden van binnenuit, dus in de woning zelf, alsook van boven via het dak. Jij hoeft niet te zorgen dat de specialist het dak op kan komen want deze neemt zelf de benodigde ladders mee. De schoorsteenveger zal de schoorsteen ook inspecteren zodat je ook gelijk te horen krijgt of er wellicht extra onderhoud nodig is.

Neem een verzekering

We hebben het allemaal druk en daarom schieten sommige klusjes er nog weleens bij in. Een schoorsteenveger inhuren is zo’n klusje. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen door een verzekering te nemen. Met deze verzekering betaal je een paar euro per maand en daarmee garandeer je dat er een schoorsteenveger ieder jaar langskomt om de pijp te reinigen. Daarmee kun je een hoop ellende afwenden. Je krijgt altijd een rapport van de schoorsteenveger zodat je kunt aantonen dat je je schoorsteen onderhouden hebt. Informeer eens bij je verzekeraar naar de mogelijkheden. Dit kun je gewoon online doen. Heb je een goede deal gevonden, dan kun je vandaag nog overstappen.