Gewicht zonnepanelen

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen op je dak te plaatsen, dan moet je wel bedenken dat dat niet bij ieder dak zomaar mogelijk is.
De meeste soorten zonnepanelen zijn namelijk behoorlijk zwaar en niet ieder dak kan het gewicht ervan dragen. Dat kan betekenen dat de constructie van je dak aangepast en verstevigd moet worden. En dat brengt uiteraard weer extra kosten met zich mee.

Maar er zijn ook andere oplossingen, die voordeliger uit kunnen vallen. Hoe dat precies zit leer je in dit artikel.

Kan je dak het gewicht wel aan?

Een gemiddeld zonnepaneel, voorzien van een aluminium frame weegt al snel zo’n 25 kilogram per vierkante meter.

Zonnepanelen zijn overigens leverbaar in verschillende zonnepaneel afmetingen. De afmeting van een individueel zonnepaneel heeft echter niet veel invloed op het gewicht van de totale zonnepanelen installatie. Het gaat om het totale oppervlakte welke nodig is voor het opwekken van het gewenste vermogen.

Als je wilt weten of je dak het totale gewicht zal kunnen dragen, dan moet je echter ook het gewicht van de dakdekkers en de ballast meerekenen.

Bij de meeste daken zal je geen problemen ondervinden, maar met name bij verouderde daken is het toch een risico.

Wanneer je twijfelt of je dak het aankan, kun je dit het beste navragen bij een zonnepanelen installateur.

Wanneer deze tot de conclusie komt dat je dak inderdaad het gewicht niet zal kunnen dragen, kun je een paar dingen doen. Je kunt besluiten om het hele dak te vervangen. Of je kiest voor lichtgewicht zonnepanelen of dakpan zonnepanelen.

vraag-offerte-aan

Ballast plat dak

Wil je zonnepanelen op een plat dak plaatsen, dan heb je nog een extra moeilijkheid.

Op een plat dak plaats je de panelen schuin. Op die manier vangen ze namelijk veel meer zon dan wanneer ze plat neergelegd zouden worden. Probleem hierbij is dat ze hierdoor ook veel meer wind vangen.

Om ervoor te zorgen dat ze niet weg kunnen waaien, moet je ze stevig vastzetten met constructiemateriaal, wat we ook wel ballast noemen.

De ballast kan bijvoorbeeld bestaan uit tegels of een bak met grind. Hoeveel ballast je nodig hebt hangt af van de windzone en de hoogte van het dak. Maar gemiddeld genomen heb je het snel over een extra gewicht van minimaal 20 tot wel 50 kilogram per vierkante meter.

vraag-offerte-aan

Lichtgewicht zonnepanelen

Wanneer je dak te zwak is om het gewicht van standaard zonnepanelen te dragen, dan is het aannemelijk dat je dak verouderd is.

Het geheel vervangen van je dak is dan waarschijnlijk een verstandig idee. Op het nieuwe dak kun je dan direct zonnepanelen plaatsen als je toch bezig bent. Dit is natuurlijk wel een ingrijpende en dure renovatie. Zie je dit niet zitten, dan kun je ook kiezen voor lichtgewicht zonnepanelen.

Er zijn diverse fabrikanten die speciale lichtgewicht panelen produceren. Deze wegen maar zo’n 10 kilogram per vierkante meter. Een prima alternatief wanneer reguliere zonnepanelen te zwaar zijn.

Dakpan zonnepanelen

Tot slot heb je ook nog de optie om voor dakpan zonnepanelen te gaan. Dit zijn dakpannen met geïntegreerde kleine zonnepanelen.

Deze vervangen dan je huidige standaard dakpannen of in ieder geval een deel ervan.

Deze speciale zonnedakpannen wegen nauwelijks meer dan gewone dakpannen, dus er komt niet veel extra gewicht op je dak bij. Er is dan ook geen speciale ondersteuningsconstructie nodig.

Bijkomende voordelen van zonnedakpannen is dat je flexibeler bent in het oppervlak dat je ermee wilt bedekken en dat ze veel onopvallender zijn dan de grote zonnepanelen.

Ze zien er vrijwel hetzelfde uit als gewone dakpannen, waardoor de uitstraling van je dak ook mooier blijft.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Wil je graag weten of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn? Vul dan onderstaand formulier in. Je weet dan binnen 2 dagen of dit mogelijk is en wat het je gaat kosten. Wij zorgen er voor dat je van 6 zonnepaneel specialisten een beoordeling en een scherpe prijs krijgt. Deze service is overigens kosteloos en vrijblijvend!