Gemiddeld energieverbruik huishouden

Als je zonnepanelen aan gaat schaffen, wil je natuurlijk wel weten hoeveel je er nodig zult hebben.
Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je energieverbruik.

Het energieverbruik verschilt natuurlijk per persoon en ook per huishouden. Daarom is het verstandig om voor jezelf bij te houden wat je exacte verbruik is. Op die manier kun je je verbruik ook bijsturen als het teveel dreigt te worden, zodat je aan het einde van het jaar niet bij hoeft te betalen.

Tegenwoordig hebben de meeste energieleveranciers daar allerlei handige tools voor, zoals een slimme thermostaat.

Nuttig om te weten

Hoewel ieder huishouden anders is, kan het toch ook heel nuttig zijn om iets te weten over het gemiddelde verbruik van Nederlandse huishoudens. Bijvoorbeeld wanneer je gezinssamenstelling gaat veranderen en je in wilt kunnen schatten wat dat voor effect zal hebben op je energierekening.

Maar het kan ook heel nuttig zijn om je eigen verbruik eens af te zetten tegen het gemiddelde. Als je meer verbruikt dan gemiddeld, moet je misschien eens nadenken hoe je wat kunt bezuinigen. Als je lager scoort, weet je dat je goed bezig bent.

Gemiddeld stroomverbruik gezin

Hoeveel stroom je verbruikt, hangt natuurlijk van verschillende factoren af. In de eerste plaats uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Maar ook belangrijk is hoeveel elektrische apparaten je in je huis hebt, wat voor soort apparaten en hoe zuinig die zijn.

En in de derde plaats is er je gedrag. Ook al ben je met veel personen, wanneer je vooral nieuwe, energiezuinige apparaten hebt, weinig thuis bent en heel bewust met energie omgaat, valt je elektriciteitsrekening vermoedelijk heel erg mee.

Maar als je altijd thuis bent, oude apparatuur hebt, de hele dag het licht aan laat, et cetera, dan verbruik je uiteraard bovengemiddeld veel.

Verbruik per gezinsgrootte

In het overzicht hieronder zie je het gemiddelde stroomverbruik per jaar van huishoudens afgezet tegen het aantal gezinsleden.

Aantal personen Gemiddeld jaarlijks stroomverbruik
1 2.300 kWh
2 3.400 kWh
3 4.100 kWh
4 4.600 kWh
5 5.300 kWh
6 5.400 kWh

Besparen op energieverbruik gezin

Wanneer jouw stroomverbruik boven het gemiddelde ligt, zou je eens na kunnen denken over maatregelen om energie te besparen.

Zo kun je bijvoorbeeld oude apparaten vervangen door nieuwere, die energiezuinig zijn. Ook is het verstandig om te kiezen voor ledverlichting.

En als je het echt meteen goed aan wilt pakken, ga dan je eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Bedenk wel dat elke maatregel geld zal kosten.

Probeer dit echter als een investering te zien. Je zal de kosten altijd uiteindelijk terugverdienen door de besparing op je elektriciteitsrekening. Vaak zelfs sneller dan je denkt.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Het grootste gedeelte van je totale energierekening gaat meestal op aan gas. Het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt ongeveer 1600 kubieke meter gas per jaar.

Bij de berekening van het gemiddelde gasverbruik per huishouden wordt doorgaans niet gekeken naar het aantal personen maar naar het soort huis. Dit komt doordat het overgrote gedeelte van je gasverbruik gaat zitten in het warm stoken van je woning. Daarbij is de oppervlakte van je woning belangrijker dan het aantal mensen dat er woont.

Gasverbruik per type huis

Ook van belang is het type huis. Woon je in een flat, dan profiteer je van de warmte van de appartementen om je heen en hoef je zelf minder te stoken. Bij een tussenwoning gaat dat al minder op en bij een vrijstaande woning ben je natuurlijk helemaal op jezelf aangewezen. Dat levert de onderstaande gemiddelden op.

Soort woning Gemiddeld jaarlijks gasverbruik
Flat 1.025 m3
Tussenwoning 1.425 m3
Hoekwoning 1.625 m3
Twee onder één kap 2.025 m3
Vrijstaand 2.650 m3

Bespaar door goede isolatie

Naast het soort woning is ook het bouwjaar van belang als het gaat om je gasverbruik. Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen veel beter geïsoleerd dan oudere huizen. Als je in een ouder huis woont en veel verstookt, kan het interessant zijn om eens naar de isolatie te kijken.

Met zaken als isolatieglas of spouwmuurisolatie valt waarschijnlijk veel winst te behalen. Net als bij de maatregelen om stroom te besparen geldt ook hier dat geld steken in goede isolatie een investering is die zichzelf terugverdient.

Kleine aanpassingen helpen ook mee

Heb je nu even niet het budget om zo’n investering te doen, begin dan alvast met kleine aanpassingen aan je stookgedrag. Zet de vloerverwarming een graadje lager of een uurtje eerder uit, de warmte blijft toch nog wel een tijdje hangen.

Door ’s avonds de gordijnen te sluiten, hou je de warmte langer binnen en de kou buiten. Of douche voortaan een paar minuutjes korter. Je zal snel merken dat kleine aanpassingen jaarlijks al een paar tientjes kunnen schelen.

Energie besparen is goed voor jezelf en het milieu

Er zijn dus vele manieren om je energieverbruik naar beneden te brengen.

Dat kan gaan om grote maatregelen, zoals het vervangen van allerlei energieverslindende apparaten, het plaatsen van vloerisolatie of isolatieglas of de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of een nieuwe cv-ketel.

Maar dat zijn allemaal maatregelen die in eerste instantie om een flinke investering vragen, die je op termijn, soms al vrij snel, gaat terugverdienen.

Wil je het klimaat én je bankrekening meteen een dienst bewijzen, begin dan met bewuster met je stroom- en gasverbruik om te gaan. Daar valt al veel winst mee te behalen.

 

Eén gedachte over “Gemiddeld energieverbruik huishouden

  • 26 april 2017 om 12:55
    Permalink

    Bedankt voor de informatie! Johan

Reacties zijn gesloten.