Dakkapel zonder vergunning?

Je wilt natuurlijk het liefste je dakkapel vergunningsvrij kunnen plaatsen. Je hoeft dan niet op de gemeente te wachten tot je aan de slag kunt en je spaart ook de kosten voor de aanvraag van de vergunning uit. Een vergunning kost toch al snel een paar honderd euro.
In de meeste gevallen is het mogelijk om een vergunningsvrije dakkapel te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je deze aan de achterzijde van je huis plaatst. Maar in welke gevallen kun je direct aan de slag en wanneer heb je dan wel precies een dakkapel vergunning nodig? We zetten de regels voor je op een rijtje.

Regels dakkapel vergunningsvrij 2017

Vaak kan je je dakkapel wel zonder zogenaamde omgevingsvergunning plaatsen. Je moet je dan wel aan een aantal regels houden.

In de eerste plaats moet je hem dan wel plaatsen aan de achterkant of de zijkant van je huis. En in het laatste geval mag hij niet naar de weg of openbaar groen gekeerd zijn.

Ook is het niet toegestaan een dakkapel te plaatsen op een tijdelijke woning of een recreatiewoning. Verder moet hij een plat dak en ondoorzichtige zijwanden hebben en aan een aantal voorwaarden voldoen betreffende de afmetingen.

Afmetingen vergunningsvrije dakkapel

Voorwaarde vergunningsvrije dakkapel:

  • Gemeten vanaf de voet mag de dakkapel niet hoger zijn dan 1,75 meter
  • De onderkant dient meer dan een halve meter, maar minder dan één meter boven de dakvoet te liggen
  • De bovenkant moet meer dan een halve meter onder de daknok blijven
  • De zijkanten moeten ten minste een halve meter van de zijkanten van het dakvlak verwijderd zijn

Alleen wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet, hoef je geen vergunning dakkapel achterzijde aan te vragen.

Zonder omgevingsvergunning dakkapel voorzijde?

In de regel heb je altijd een omgevingsvergunning nodig als je een dakkapel wilt plaatsen aan de voorzijde van je huis of op een dak dat naar openbaar gebied gekeerd is. Maar soms is het ook mogelijk om daar vergunningsvrij aan de slag te gaan.

Dan zal je in elk geval wel aan de hierboven genoemde voorwaarden moeten voldoen.

Bovendien moet het bestemmingsplan van de gemeente een dakkapel aan de voorzijde toestaan én er mag geen sprake zijn van welstandseisen. Aangezien die laatste twee punten voor iedere gemeente verschillend zijn, kun je het beste bij je gemeente informeren of het mogelijk is om aan de voorzijde te bouwen zonder vergunning. De kans daarop is echter niet heel erg groot.

Aanvullende eisen dakkapel voorzijde

In verreweg de meeste gevallen zal je wel een omgevingsvergunning nodig hebben om aan de voorkant van je huis te kunnen bouwen.

De meeste gemeenten zullen je die vergunning wel geven, maar een aantal strikte eisen stellen. Zo is het zelden toegestaan om dakkapellen te stapelen of om een dubbele dakkapel, dus twee naast elkaar, te plaatsen.

Verder zal je hem gecentreerd, dus exact in het midden van je gevel moeten plaatsen en ervoor moeten zorgen dat de horizontale lijnen van de gevel eronder door blijven lopen. Tot slot mag je dakkapel ook niet afwijken van andere in de buurt, om zo een uniforme uitstraling te behouden.

Vergunningsvrije dakkapel VELUX

Als je zonder bouwvergunning een dakkapel wilt plaatsen, biedt VELUX een tweetal slimme alternatieven. Het type ‘Plus’ is een concept dat maar 60 centimeter uit het dakoppervlak steekt, waardoor er in de meeste gevallen geen vergunning nodig zal zijn om deze te plaatsen.

Doordat de dakramen schuin gemonteerd worden heeft dit type ook nog het voordeel van extra veel lichtinval. En het type ‘Serre’ steekt ook slechts 60 centimeter uit en is voorzien van twee rijen dakramen boven elkaar. Je hebt zo dus als het ware een glazen dak. Vraag voor alle zekerheid altijd wel na bij je gemeente of een dergelijke oplossing inderdaad vergunningsvrij is.

Bouwbesluit en burenrecht dakkapel

Ook wanneer je zonder omgevingsvergunning kunt beginnen aan de verbouwing, zijn er natuurlijk nog steeds wel regels waaraan je je dient te houden. Deze regels staan in het Bouwbesluit en in het Burgerlijk Wetboek.

Het Bouwbesluit

Het Bouwbesluit schrijft voor aan welke technische eisen je dakkapel moet voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en comfort.

Het Burgerlijk Wetboek

In het Burgerlijk Wetboek is onder andere het burenrecht vastgelegd. Denk hierbij aan zaken als een goede communicatie met je buren, ze tijdig inlichten over je bouwplannen et cetera. Op die manier voorkom je problemen en onenigheid achteraf.

Bij dakkapel zonder vergunning boete of afbreken

Begin nooit aan de verbouwing voordat je zeker weet dat je vergunningsvrij kunt werken óf de bouwvergunning dakkapel geregeld hebt.

Wanneer je zonder vergunning aan het werk bent gegaan en achteraf blijkt dat dat niet mocht, dan heb je toch wel een probleem. Wanneer je op verzoek van de gemeente kan aantonen, dat je niets illegaals gedaan hebt, is er verder niets aan de hand.

Als je je niet aan de regels hebt gehouden stuurt de gemeente je een bestuursdwangaanschrijving. Dat houdt in dat je wordt gesommeerd om de dakkapel binnen een bepaalde termijn weer af te breken.

Neem altijd het zekere voor het onzekere

Wanneer je dat niet doet zal de gemeente je een boete opleggen. Verder kan de gemeente ook besluiten zelf je dakkapel af te breken. De kosten hiervan, plús de boete, zal jij moeten betalen. En ondanks al die kosten heb je dan uiteindelijk nog steeds geen dakkapel. Dus laat je goed informeren en ga alleen aan de slag als je echt zeker weet dat het kan. Zowel op de website van de gemeente als op de website omgevingsloket.nl kun je een vergunningcheck doen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Ga voor zekerheid

Is het onduidelijk of je in jouw situatie vergunningsvrij een dakkapel kunt laten plaatsen? Laat dit dan beoordelen door een dakkapel specialist. Vul onderstaand formulier in en wij sturen een aantal specialisten bij je langs. Zij kunnen beoordelen of je zonder vergunning kunt bouwen en zij zullen je een offerte geven zodat je precies weet wat een dakkapel in jouw situatie gaat kosten. Deze service is geheel vrijblijvend en kosteloos.