Dakkapel vergunning
Met een dakkapel zorg je voor meer licht en ruimte op je zolder, zodat je deze ruimte als een extra kamer kunt inrichten.
Het plaatsen van een dakkapel is wel een lastige klus, waar de meeste mensen een dakkapel specialist voor in zullen huren. Er hangt ook al snel een prijskaartje van een paar duizend euro aan.
Voordat je eraan gaat beginnen doe je er dan ook verstandig aan om na te gaan of je voor jouw dakkapel een zogenaamde omgevingsvergunning nodig hebt.
Stel dat je gaat bouwen zonder de vereiste vergunning, dan kun je jezelf lelijk in de vingers snijden. Je loopt dan namelijk het risico dat én de dakkapel verwijderd moeten worden én dat je daar bovenop nog een boete krijgt opgelegd.
Heb je bij dakkapel plaatsen vergunning nodig?
Óf je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te bouwen, hangt van een aantal zaken af.
Op de eerste plaats is het belangrijk waar je de dakkapel precies wilt plaatsen. Je kunt er gemakshalve vanuit gaan dat je altijd een vergunning nodig hebt wanneer je aan de voorkant van je huis of bij een hoekhuis ook aan de zijkant wilt gaan bouwen.
Deze zijden van je woning grenzen namelijk doorgaans aan openbaar toegankelijk gebied, zoals een weg of openbaar groen.
Een dakkapel aan de achterzijde van je huis kan vaak zonder vergunning geplaatst worden, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet, die we verderop op een rijtje zullen zetten. Voor een dakkapel renovatie heb je overigens nooit een vergunning nodig.
Bouwvergunning dakkapel
Wanneer je een aanvraag voor een omgevingsvergunning indient bij de gemeente, krijg je binnen acht weken een reactie. Deze tijd heeft de gemeente nodig om te bekijken of je aanvraag niet in strijd is met het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit.
Bestemmingsplan
In het bestemmingsplan staat welke bestemming de grond heeft, waar jouw huis op staat en welk gebruik op deze plek is toegestaan.
Welstandsnota
De welstandsnota bepaalt waar het uiterlijk van je dakkapel aan moet voldoen. Het bouwbesluit tenslotte geeft aan aan welke technische eisen je dakkapel dient te voldoen. Hierbij gaat het voornamelijk om veiligheid en comfort.
Totale termijn van 20 weken
Binnen acht weken krijg je te horen of de vergunning wordt verleend of niet. Wanneer je de vergunning krijgt, krijgen je buren een termijn van nog zes weken om daar bezwaar tegen te maken.
Vervolgens heeft de gemeente weer zes weken de tijd om daarop te reageren. Wanneer deze totale termijn van maximaal 20 weken verstreken is en er geen bezwaren zijn, kun je dus pas echt met een gerust gevoel aan de slag. Neem het zekere voor het onzekere en begin niet eerder. De gevolgen van illegaal bouwen kunnen vervelend zijn.
Dakkapel vergunning check
Je hebt gelukkig lang niet altijd een omgevingsvergunning nodig. Sterker nog, in de meeste gevallen kun je je dakkapel gewoon zonder vergunning plaatsen.
Beschermd monument?
Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de eerste plaats mag je nooit zonder vergunning een dakkapel plaatsen op een beschermd monument of wanneer er sprake is van een beschermd stads-of dorpsgezicht.
Verder dien je de dakkapel te plaatsen aan de achterzijde van je huis of aan een zijkant, die niet naar de openbare ruimte gekeerd is. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden wat betreft de afmetingen.
Voorwaarden vergunningsvrij dakkapel plaatsen
- De dakkapel moet een plat dak en ondoorzichtige zijwanden krijgen.
- De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn
- De verticale afstand tussen de onderkant van de dakkapel en de dakvoet moet tussen de 0,5 en 1 meter zijn
- De verticale afstand tussen de bovenkant van de dakkapel en de nok van het dak moet ten minste 0,5 meter zijn
- Er moet ten minste 0,5 meter afstand zijn tot het huis van de buren en minimaal 1 meter tot het einde van het dakvlak
Online vergunning check
Om absoluut zeker te zijn, dat je vergunningsvrij aan de slag kunt, is het slim om eerst de online vergunning check te doen.
Dat kan door met je DigiD in te loggen op de website van je gemeente of het omgevingsloket van de overheid.
Dakkapel voorzijde
Zoals gezegd zal je wel altijd een vergunning nodig hebben voor een dakkapel op de voorgevel van je huis. Daarnaast zal de gemeente ook aan deze dakkapel nog een aantal voorwaarden stellen. Deze voorwaarden verschillen per gemeente, maar de meeste gemeenten werken met de volgende regels:
- Meerdere dakkapellen naast elkaar plaatsen of stapelen is niet toegestaan
- Je moet de dakkapel centreren en ervoor zorgen dat de lijnen van de gevel eronder doorgetrokken worden
- Verder mag je dakkapel er niet anders uitzien dan al aanwezige exemplaren in je straat of buurt
- Hoe breed de dakkapel mag zijn, verschilt sterk per gemeente. In de meeste gevallen zal dit 50 procent van de gevel zijn, maar er komen percentages voor tussen de 30 en 70 procent
Kosten vergunning dakkapel
Ook de kosten van een bouwvergunning verschillen per gemeente. Daarnaast komen er ook nog kosten bovenop die de aannemer moet maken om de vergunning voor je te regelen. Die laatste kosten kun je uiteraard uitsparen door zelf de aanvraag in te dienen.
Wanneer je het door de dakkapel specialist laat regelen, moet je uitgaan van een totale prijs ergens tussen de 300 en 500 euro. Om dat even in perspectief te plaatsen: de totale kosten van je nieuwe dakkapel zullen, afhankelijk van de afmetingen en het materiaal waar je voor kiest, tussen de 3.000 en 6.000 euro uitkomen.
Dakkapel vergunning aanvraag
Wanneer je een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel aanvraagt, moet je een aantal documenten aan de gemeente kunnen overleggen.
Bouwtekening
Om te beginnen zal je bouwtekeningen moeten tonen, waar zowel een voor- als een achtergevelaanzicht op te zien is, van vóór en ná de bouw. Daarnaast wil men een dwarsdoorsnede en een kapplan zien van de oude en nieuwe situatie, evenals een detailtekening van de dakkapel op een schaal van 1:5 of 1:10.
Plattegrond
Waar doorgaans ook om gevraagd wordt, is een plattegrond van de zolderverdieping en een tekening van de woning. Voor dat laatste kun je de kadastrale kaart met perceelnummer van je huis gebruiken.
Foto’s
Ten slotte moet je ook nog foto´s overleggen van de huidige situatie en van andere dakkapellen in je buurt.
Dakkapel zonder vergunning boete
Het is altijd verstandig om goed na te gaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt voordat je aan de slag gaat.
Plaats je een dakkapel zonder vergunning en blijkt naderhand dat je die wél nodig had gehad, dan heb je wel een probleem. De gemeente zal je in dat geval in eerste instantie een brief sturen met het verzoek om een reactie. Als jij dan alsnog aan kan tonen, dat je niets illegaals gedaan hebt, is er niets aan de hand.
Bestuursdwangaanschrijving
Wanneer de gemeente van mening blijft dat je buiten je boekje gegaan bent volgt er een zogeheten bestuursdwangaanschrijving. Je wordt dan gesommeerd om de dakkapel binnen een bepaalde termijn weer af te breken. Doe je dat niet, dan krijg je een dwangsom opgelegd, een boete dus, die je aan de gemeente moet betalen.
Hoge kosten bouwen zonder vergunning
Daarnaast kan de gemeente ook besluiten om zélf de dakkapel af te breken en je woning weer in de oude staat terug te brengen. De kosten hiervan komen dan wel geheel voor jouw rekening.
Over het algemeen neemt de gemeente een dergelijk besluit pas wanneer je weigert om de boete te betalen. Niet dat je op deze manier onder de boete uit kunt komen, die zal je evengoed ook nog moeten betalen.
De hoogte van de boete verschilt sterk per gemeente en per situatie. Maar je kunt alles bij elkaar zomaar een paar duizend euro kwijt zijn. Neem dus geen risico en doe de vergunning check voordat je aan de klus gaat beginnen.
Nokverhoging vergunning
In plaats van een dakkapel, kun je ook kiezen voor een nokverhoging. Dit is een ingrijpender verbouwing aan je woning. Bij een dakkapel is er sprake van een uitbouw, waarbij het puntdak in zekere zin rechtgetrokken wordt. In het geval van een nokverhoging komt er een nieuw gedeelte bovenop je huis.
Heb je een plat dak, dan creëer je zelfs een hele nieuwe verdieping. Dit levert natuurlijk nog veel meer extra ruimte op dan een dakkapel. Uiteraard is het ook veel meer werk en zijn de kosten ook een stuk hoger. En je zal voor een nokverhoging sowieso altijd een omgevingsvergunning aan moeten vragen.
Wil je zekerheid?
Wil je zeker weten of je wel of geen vergunning nodig hebt laat dit dan beoordelen door een dakkapel specialist. Vraag via onderstaand formulier een offerte voor een dakkapel aan. Je zult van verschillende specialisten scherpe dakkapel aanbiedingen ontvangen. Deze specialisten zullen ook beoordelen of je wel of geen vergunning nodig hebt voor je dakkapel. Deze service is geheel vrijblijvend en kosteloos.
Ik wilde altijd een dakkapel plaatsen en eindelijk heb ik zo’n mogelijkheid! Ik doe het omdat mijn woning een beetje klein is en met een dakkapel ik visueel groter die zal kunnen maken. Maar ik had geen idee dat voor sommige dakkapellen er een speciale vergunning nodig is! Ook vind ik echt verstandig om een bouwtekening naar een gemeente te brengen omdat dan zul je je precies weten wat voor een vergunning je nodig hebt. Bedankt voor het advies!