BTW zonnepanelen terugvragen

Wist u dat de btw welke betaald wordt voor een zonnepanelen installatie is terug te vragen bij de Belastingdienst?
Het terugvragen van de btw over zonnepanelen is geen slimme truc, een maas in de belastingwet of iets dergelijks, nee, niets van dat alles. De Belastingdienst heeft er zelfs een speciale pagina voor ingericht op haar website.

U kunt de btw terugvragen voor de gehele installatie. Dus niet alleen de btw over de zonnepanelen maar ook de btw over de materialen zoals de omvormer, de elektriciteitsmeter, de kabels en het arbeidsloon. Voor zowel de materialen als het arbeidsloon geldt het btw tarief van 21%. Heeft u bijvoorbeeld een zonnepanelen installatie van 6.000 euro dan kunt u 1.260 euro btw terugvragen. Zeer zeker de moeite dus!

Wat is btw
Btw is een afkorting welke staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Btw wordt geheven over alle goederen en diensten welke geleverd worden aan eindafnemers / consumenten. Bedrijven brengen bij de levering van goederen en diensten aan elkaar ook btw in rekening. Echter bedrijven kunnen de btw die zij ontvangen en betaald hebben verrekenen bij de fiscus. De btw die bedrijven betaald hebben krijgen zij terug van de fiscus.

Voorwaarde om btw terug te kunnen vragen
Er zijn twee voorwaarden om de btw van uw zonnepanelen installatie terug te kunnen krijgen. De eerste is dat u stroom moet terug leveren aan het energienet. Ook al is dat niet veel. Om stroom terug te kunnen leveren aan het energienet heeft u een speciale elektriciteitsmeter nodig, deze meet hoeveel stroom u aan het energienet levert. Een andere voorwaarde is dat u zich bij de Belastingdienst aanmeld als ondernemer. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe en rompslomp, maar dat valt reuze mee. Verder op in dit artikel wordt hier verder op ingegaan.

Btw terugvragen ook voor zonnepanelen installaties welke al opgeleverd zijn
Voor installaties vanaf 20 juni 2013 (de datum van het Fuchs arrest, zaak 219/12) kan de btw nog worden teruggevraagd. U moet wel de facturen van de zonnepanelen installatie kunnen overleggen. Voor 20 juni 2013 geen de Belastingdienst ervan uit dat u geen BTW ondernemer was, door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag u wel aangemerkt worden als BTW ondernemer.

Waarom u recht heeft op teruggave van de betaalde btw
Omdat u met de zonnepanelen stroom terug levert aan het energienet, en daar een financiƫle vergoeding van de energiemaatschappij van krijgt, mag u door de Belastingdienst worden gezien als ondernemer. Net zoals bij een onderneming heeft u een investering gedaan (de aanschaf van de zonnepanelen) en met deze investering gaat u vervolgens geld verdienen (door de teruggave van stroom). De btw welke u betaalde over de investering (de zonnepanelen installatie) mag u terug vorderen bij de Belastingdienst.

Btw afdragen
Van uw energiemaatschappij ontvangt u een vergoeding voor de stroom welke u aan het energienet levert. Van de energiemaatschappij ontvangt u een vergoeding inclusief btw. De btw welke u ontvangt van uw energiemaatschappij moet u aan de Belastingdienst afdragen. In de praktijk zal de btw welke u moet betalen altijd veel lager zijn dan de btw welke u kunt terug vragen. U gebruikt het grootste deel van de opgewekte stroom immers zelf. Daarom is deze regeling in de praktijk altijd lucratief.

Omdat het niet altijd mogelijk is om precies vast te stellen hoeveel stroom u aan het energienet heeft geleverd mag u gebruik maken van forfaitaire bedragen. De hoogte van het forfaitaire wat u mag opgeven is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen installatie. Bij een opwekvermogen tussen de 2000 – 3000 Wattpiek is dit forfait 60 euro per jaar. Op de website van de Belastingdienst vindt u een tabel met alle forfaitaire bedragen.

Wat moet ik doen?
Hieronder de stappen welke u moet nemen om de btw van uw zonnepanelen terug te krijgen:

  • U meld zich bij de Belastingdienst aan als ondernemer. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet nodig. U kunt zich op deze pagina bij de Belastingdienst inschrijven als startende ondernemer welke niet ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.
  • U dient bij de Belastingdienst de btw aangifte in voor het jaar waarin u de zonnepanelen aanschafte.
  • U geeft het rekeningnummer door aan de Belastingdienst waarop u de btw wilt terug ontvangen.

Heeft u geen zin in de rompslomp van telkens btw aangifte te moeten doen over de stroom die u opgewekt heeft, dan kunt u bij de Belastingdienst ontheffing aanvragen voor het doen van de btw aangiftes. U mag ontheffing voor de btw aanvragen als de af te dragen btw minder als 1.345 euro per jaar is.

Wat als u niets doet
Als u niets doet dan ontvangt u ook geen btw van de Belastingdienst terug. U bent vrij om de btw van uw zonnepanelen wel of niet terug te vragen. Wilt u de btw terug vragen dan zult u de hierboven beschreven stappen moeten ondernemen. Indien u liever hulp heeft bij deze stappen dan kan een belastingadviseur u hierbij helpen. Offerte Butler kunt u helpen aan bekwame belastingadviseurs die dit voor u kunnen doen.

Subsidies op zonnepanelen
Vanuit de Rijksoverheid worden er helaas geen subsidies meer gegeven op zonnepanelen. Veel gemeentes hebben geven echter subsidies voor energiebesparing. Zonnepanelen installaties vallen hier ook onder. Wilt u weten of u in uw gemeente in aanmerking komt voor subsidie? Vul dan uw woonplaats in op energiesubsidiewijzer.nl

Besparen op zonnepanelen
Naast de teruggave van btw over zonnepanelen en de eventuele subsidies voor energiebesparing in uw gemeente is er veel te besparen op de aanschaf van uw zonnepanelen. Deze besparingen kunnen wel oplopen tot maar liefs 40% op de gehele installatie. Het is dan ook altijd goed om meerdere offertes met elkaar te vergelijken voordat u uw opdracht verstrekt aan een zonnepanelen installateur. Offerte Butler neemt u het werk uit handen. Wij zoeken voor u de zonnepaneel specialisten welke voor uw situatie de beste aanbieding kunnen doen. Vraag nu offertes aan via Offerte Butler en binnen 2 dagen heeft u 6 scherpe offertes in huis. Geheel kosteloos en vrijblijvend!

Vraag nu offertes aan

De informatie op deze pagina is geplaatst 23 augustus 2015, controleer altijd op de website van de Belastingdienst voor eventuele wijzigingen.

2 gedachten over “BTW zonnepanelen terugvragen

  • 7 februari 2016 om 17:09
    Permalink

    Fijn dat het hier duidelijk uitgelegd is. Ik heb ruim 1000 euro btw voor mijn zonnepanelen terug gehad en zoveel moeite was het nou ook weer niet.

  • 20 september 2016 om 22:31
    Permalink

    De mogelijkheid om btw op de zonnepanelen terug te kunnen krijgen gaf voor ons de doorslag om de investering in zonnepanelen te doen.

Reacties zijn gesloten.