Afmetingen zonnepanelen

In dit artikel leer je wat de gangbare afmetingen van zonnepanelen zijn en hoe je een zonnepanelen legplan maakt voor schuine en platte daken. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning is een verstandige investering, zowel in je huis als in het milieu.

Het kost uiteraard wel even wat, maar daarna kun je in je eigen energiebehoefte voorzien, wat je jaarlijks een enorme besparing oplevert. Op die manier verdien je de kosten van zonnepanelen ook vanzelf weer terug.

Wanneer je serieus overweegt om je eigen zonne-energie op te gaan wekken, moet je natuurlijk eerst wel een aantal zaken op een rijtje zetten. Te beginnen met de vraag hoeveel panelen je eigenlijk nodig hebt. Wil je je hele dak vol leggen, of slechts een deel? En hoe groot zijn zonnepanelen eigenlijk?

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, zijn er in diverse afmetingen. De gemiddelde oppervlakte is ongeveer 1,50 vierkante meter.

De exacte grootte hangt samen met het vermogen, oftewel de hoeveelheid stroom dat een paneel op kan wekken. Hoe groter een zonnepaneel is, des te meer vermogen het op kan wekken.

De meeste in Nederland gebruikte zonnepanelen hebben een vermogen van om en nabij de 250 Wattpiek (de standaard waarin vermogen uitgedrukt wordt).

De standaard PV-panelen afmetingen zijn 165 bij 99 centimeter. De dikte ligt doorgaans tussen de 35 en 50 millimeter. Er zijn wel variaties mogelijk.
vraag-offerte-aan

Oppervlakte zonnepanelen

Behalve de genoemde standaard maat, zijn er nog een aantal andere gangbare modellen.

195 x 99 cm

Er zijn grote zonnepanelen, met een afmeting van 195 bij 99 centimeter. De capaciteit van deze panelen is ten miste 300 WP.

158 x 81 cm

Je kunt ook kleine zonnepanelen kopen, bijvoorbeeld van 158 bij 81 centimeter, met een vermogen van ongeveer 200 WP, maar deze worden weinig toegepast.

Dunne film zonnepanelen

Zogeheten dunne film zonnepanelen hebben uiteenlopende afmetingen, die verschillen per fabrikant. De marktleider in dit type zonnepanelen is Solar Frontier. Hun panelen zijn 126 bij 100 centimeter en hebben een vermogen van 170 WP.

Legplan zonnepanelen

Om te bepalen welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak, moet je natuurlijk de afmetingen van je dak weten, zodat je uit kunt rekenen hoeveel erop passen.

Vervolgens kun je dan een zogeheten legplan gaan maken. Je bepaalt hoe je de panelen wilt plaatsen: liggend of staand.

Schuin dak

Heb je een schuin dak, dan dien je ook nog rekening te houden met een ruimte van ongeveer 20 centimeter tussen de zonnepanelen en de rand van het dak, die vrij moet blijven.

Weet je eenmaal hoeveel beschikbare ruimte je hebt, dan kun je aan de hand van de afmetingen van de zonnepanelen uitrekenen hoeveel je er kunt plaatsen.

vraag-offerte-aan

Schuin dak volledig te benutten

Gemiddeld is een dakoppervlak zo’n 60 vierkante meter. Het aantal panelen dat je daarop kunt plaatsen, hangt van een aantal factoren af. Om te beginnen natuurlijk van de afmetingen van de panelen zelf, die we hierboven al beschreven hebben. Maar ook van de vraag of je een schuin of een plat dak hebt.

Heb je een schuin dak, dan kun je dit volledig benutten. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals dakkapellen of schoorstenen, die niet alleen ruimte innemen, maar ook schaduw werpen.

Daarnaast kun je ook last hebben van de schaduw van andere huizen of bomen in de omgeving.

Waar moet je rekening mee houden?

Je moet ook rekening houden met de ligging van je dak. Richting het zuiden is het beste, qua rendement.

Maar ook een dak op het oosten of westen is prima geschikt voor zonnepanelen.

Tot slot heb je ook nog te maken met een zogeheten no-go-zone. Daarmee wordt de ruimte bedoeld die je vrij moet laten tussen de zonnepanelen en de dakrand. Dit heeft te maken met het feit dat er aan de dakranden kleine, maar harde wervelwindjes kunnen ontstaan. Voor de veiligheid dien je daarom een strook van 20 centimeter vrij te laten.

Legplan zonnepanelen plat dak

Heb je een plat dak, dan plaats je de zonnepanelen schuin. Dit doe je met behulp van consoles. Dit zijn bakken waarin je de zonnepanelen plaatst.

Het rendement hangt sterk af van de juiste hellingshoek. Je kunt de panelen dan uiteraard niet te dicht op elkaar plaatsen, omdat ze dan last hebben van elkaars schaduw. De afstand tussen zonnepanelen die je aan moet houden, wordt groter naarmate de gekozen hellingshoek groter wordt.

Bij het legplan op een plat dak kun je er grofweg van uitgaan dat je voor een paneel van 1,5 vierkante meter een ruimte van 2,5 vierkante meter nodig zal hebben om voldoende tussenruimte te kunnen creëren.

vraag-offerte-aan

Afmetingen zonnepanelen plat dak

Hierdoor kun je op een plat dak dus per saldo minder panelen kwijt dan op een schuin dak. Bovendien moet je bij een plat dak ook nog eens rekening houden met een grotere no-go-zone, omdat de panelen schuin geplaatst worden, waardoor ze meer wind vangen.

Daarom moet je uitgaan van 50 tot 100 centimeter. Maar in tegenstelling tot een schuin dak, waarbij je aan de hellingshoek van dat dak vastzit, kun je door de plaatsing in consoles wel zelf de hellingshoek aanpassen.

De meest ideale situatie is wanneer je de zonnepanelen naar het zuiden richt en in een hellingshoek van 35 graden plaatst. Op die manier zullen ze het meeste zonlicht opvangen en dus de meeste stroom opleveren.

Terugverdienen in tien jaar

Zoals we aan het begin van dit verhaal al zeiden, kun je je zonnepanelen terugverdienen door de jaarlijkse besparing op je energierekening. Stel dat je een gezin van vier personen hebt met een gemiddeld stroomverbruik.

Om volledig zelfvoorzienend te zijn, heb je dan ongeveer 22 zonnepanelen met een vermogen van 250 WP nodig. Dat is een investering van ongeveer 10.000 euro. De jaarlijkse besparing die je hiermee behaalt is echter zo’n 1.000 tot 1.100 euro.

Dat betekent dus dat je de kosten binnen tien jaar terug zal hebben verdiend. En vanaf dat moment maak je ieder jaar pure winst.

Offertes vergelijken

Nieuwsgierig wat zonnepanelen voor jouw woning gaan kosten? Vul dan onderstaand formulier in. Wij zoeken dan de specialisten welke jouw de scherpste prijzen kunnen geven. Na 2 dagen ontvang je van maximaal 6 bedrijven een offerte. Deze service is kosteloos en vrijblijvend!